Fransızca'da "damnant quod non intelligunt" diye bir cümle var. "Anlamadıkları şeyi suçlarlar" manasına geliyor. Bunun hakkında sayfalarca yazmak isterdim ama peyami safa iki cünıleye sığdırmış: "Suçlamak, anlamaktan daha kolaydır çünkü anlarsan değişmen gerekir."
Yok karşımdakini anlamaya çalışırım, kendisini anlatma fırsatı veririm. Tabii kendini nasıl anlattığına bağlı, “ama sen de …” diye başlayan tüm cümleler anlamsız. Senin de açıklamada yazdığın gibi “Suçlamak, anlamaktan daha kolaydır çünkü anlarsan değişmen gerekir." Maalesef suçlamak bazılarına daha kolay geliyo, öyle olunca da ne anlama, ne de dinleme isteğim kalıyor.
Kişilik & Karakter konusunda 11,8b cevap paylaştı.
Önceden bunu çok yapıyordum. Hemen peşin peşin hükmü verip, yargılamaya başlıyordum. Ama o kadar çok yanıldığımı farkettim ki. Çünkü insanları tanıdıkça anlıyorsun. Tanıdıkça neyi neden yaptığını çok daha iyi farkına varıyorsun. İşte bu yüzden genelimiz en kolayını yapıyoruz. Anlamak yerine yargılamayı seçiyoruz. Ben bu huyumdan baya baya kurtuldum. İlk önce anlamayı seçiyorum. Anlayamıyorsamda saygı duymayı seçiyorum. Herkesin kendi hayatını. Yargılamak bize düşmez.
Ben bunu yetenek olarak görüyorum çünkü bunu bu dünyada bu ülkede yapmak şahsen biraz zor eğer bunu yapabiliyorsan tebrik etmek gerekir ben bir süre önceye kadar yargılıyordum ama çok şükür ki doğru yolu buldum ve hiç kimseyi hic bir zaman asla yargılamıyorum asla kınamıyorum bilmeden de yargılamıyorum bilsemde yargılamıyorum çünkü o hataya yarın öbür gün ben de düşebilirim bunun bir garantisi yok maalesef O yüzden insanları dinlemek gerek ona göre hareket etmek gerek 🪞
Dinlemeden sonuca varamayacağıma inanıyorum, eğer karşımdakini dinlemeden yargılarsam günahına girmiş oluyorum. Mutlaka dinlerim, kendi bildiğimi okumam
Hayır tabi bu çok saçma olur 🤷🏻♀️ Konuşmadan anlamsız davranışları yargılamamak daha zor oluyor ve bunu bile yapmamaya çalışıyorum! Kendine göre haklıdır deyip geçiyorum