Kesinlikle öyle. Rüyalarımız tamamen bilinç altımızla alakaladır. Bazı rüyalar hatırlanır, bazıları hatırlanmaz. Hatırlanan rüyalar bize iyi gelen, olmasını istediğimiz şeyler olduğu için beynimiz bunları saklar. Bazı rüyaları hatırlamam sebebi de rüyalarımızı unutmamızın birkaç nedeni olabilir. Alkol, ilaç kullanımı, stres rüyalarımızı etkileyebilir. Rüyalarımız ile gerçek dünya arasında ise ince bir örtü bulunur, uyandıktan sonraki 6-10 dakika içinde rüya hafızamızdan silinir. Bu da NREM ve REM döngülerinin düzgün çalışmamasıyla açıklanabilir. Hatırladığımız rüyalar, uyku döngümüzün sonunda gördüklerimizdir. İlk REM uykusunda gördüğümüz rüya, gece boyunca katmanlar oluşturur. Son REM uykusunun bitimine doğru gördüklerimiz, rüyanın hatırladığımız bölümü olur. Bazı görüşlere göre, rüyamızda gördüklerimiz tehlikeli, korkutucuysa bilinçaltımız korumaya geçip rüyayı hatırlamamızı engelliyor. Öte yandan hatırladığımız kötü rüyaların da beynimizin deneyim kazanması ve öğrenmesi olduğu öne sürülüyor.
Hafif uyku ve derin uyku yani rem uykusunda insanlar rüyalar görürler. Gördükleri rüyalar hafif uyku döngüsünde görülüyorsa bunları insanlar hatırlıyor. Hatta bazı durumlarda rüya gördüğünün bile farkında olabiliyorlar. Rem uykusunda görülen uykuları insanlar hatırlamıyorlar. Hatta bazen dejavu hissi yaşadığım oluyor. Bunu ona bağlıyorum hatırlamadığımız rem uykusundaki rüyalar o hissi bize yaşatıyor. Gördüğümüz şeyler rüyaları hatırlamamıza sebep olup daha önce yaşadığımız bir şeyi tekrar yaşıyormuşuz hissi veriyor.
Abi bilinç altim zaten beter de rüyalarım Alice harikalar diyarı geçen gün arkadaşla rüyamda yaza yaptık benim tırnaklarım onun kolu koptu 2. El insan parçaları satan bir dükkan bulduk sahibi Vladimir Putin arkadaşa 1 kol bana 10 tırnak aldık normal değil mental sağlığım kelle paça ya döndü
Bu konuyla ilgili bir psikoloğum videosunu dinlemiştim. Bilinçaltımızı kapalı bir kutuya benzetiyordu. Ve şöyle devam etti; "Rüyalar sayesinde o kutu biraz aralanır. " Rüyalar aslında bilinçaltımız ile ilgili ipucu verirler bize. O kutunun içinde ne var biraz gösterirler. Yani psikologun dediğinden yola çıkarsak evet rüyalar bilinçaltımıza yaptığımız bir yolculuk bir nevi. Ve 3 çeşit rüyadan bahsetmişti. 1. Si çöp rüyalar. Yani günlük karşılaştığımız şeyler bilinçlatimizda çöp olarak bulunuyor ve rüya yoluyla bunlar atılıyor. 2. si korkularımız ve istemediğimiz şeyler. Bunlarla yüzleşiyoruz. 3. Mesaj, uyarı veren Rüyalar demişti. Tabi her rüya bize uyarı verecek diye bir şey yok. Bunlar çok nadir olur filan demişti.
Etrafımızı bilincimiz algımız yoluyla bilgiler toplar. Bunu filtrelerden geçirir. İster istemez bazı bilgileri bilinçaltımız işler ve bazı çıkarımlarda bulunur. Bunlar rüya yoluyla yeniden tarafımıza aktarılır. Bu uyarı dediğiniz 3. çeşide giriyor. Birinde 2 hafta uğraştığım işi rüyamda çözmüştüm. :))) İnsan uyusa bile beynimiz o konuda bilinçaltı düzeyinde çalışmaya devam ediyor.
Evet. Bilinçaltımızın bir film gibi bize içindekileri gösteren fragmanıdır, rüyalar. Bu yüzden nerede bir rüya sözü edilse orada bilinçaltından bahsedilir. Çünkü ikisi ayrı düşünülemez. Et kemik kadar birbirine bağlıdır bu ikili.
Benim bu yolculukta neler gördüğümse değişiyor sürekli. Bir gün uçtuğumu, bir gün yüzdüğümü, başka bir gün de güldüğümü görürüm. Ama hiçbir rüyam da normal olmaz. Hepsinin içinde bir değişiklik, mantıksızlık olur ☾
Gerçekçi rüyalar görüyorum genelde realiteye yakın sadece mekanlar farklı oluyor tanımadığım çıkaramadığım yerler oluyor. Genel olarak işle uğraşıyorum rüyalarımda 😂 rüyamda bile çalışıyorum 🤷🏻♀️
beyin neyle uğraşırsa genelde onu görüyor ben bir keresinde iş ile ilgili çözmem gereken bir şeyi yetiştirmeye çalışıyordum ama çözemiyordum. Bir gün rüyamda çözdüm olayı :D bir sorunu çözmeye çalışıyorsan beynin uyurken de o sorun üzerine çalışmaya devam ediyor.