Kendim üzerinden konuşacaksam hissettirmesi lazım, iyi olduğum durumlarda da, kötü olduğum durumlarda da yanımda olmasını isterim, üzüntümü, acılarımı, mutluğumu paylaşmalı, her şekilde yanımda olmalı ama burada nasıl olduğu da önemli, mesela teselli etmek var, bide teselli etmek var. : ) o dengeyi iyi sağlaması lazım bana kalırsa, bu değer her şeyi kapsıyor bence. Tek bir konu olmamalı, yani göstermek sadece göstermek değil, her şeyde hissedilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence bu konuda da baya eksiklerimiz var.
İhtiyacı olmadığı anlarda bile yanında olduğunu hissettirmeli. Davranışlar çok önemli. Değer verdiğin bir insanı dinlersin, o konuşurken başka şeyle ilgilenmezsin, ince düşünürsün ve benimsersin. Sinir olsan bile kelimelerine dikkat eder, kırıcı olmazsın. Ben değer verdiğim insalara böyle davranıyorum. Değersizleşirlerse eğer, Allah benim şerrimden onları korusun.
O insanı dinleyerek, yanında olarak, onu farklı hissettirerek, bazen dile getirerek bazen gülüşündeki sıcaklığı göstererek, kırmamak için özenli davranarak, kırdığında bile adım atarak, güvenerek, güven vererek...
İnsan yeter ki kıymet verdiğini hissettirsin de nasıl olduğunun pek bir önemi yok...
Sadece sözde olmamak gerekli mesela. "İyi ki varsın, seni önemsiyorum gibi gibi." cümleler salt söylenip bırakılmamalı, önemli olan o cümleleri eyleme geçirebilmek. Çünkü söylemesine herkes söyler fakat eyleme geçirilmediği ve kişinin davranışlarının sürekliliği olmadığı takdir de insan gerçekten değerli olduğunu hissedemez.
Bana göre, bunların hepsini kapsıyor. Ve sayamadığımız bir çok şey de dahil. Şunu yapayım bunu yapmayayım düşüncesi ne kadar da saçma geliyor. Tamam kendi hür iradene ters gelen şeyler olabilir. Ama basit şeyler yüzünden değersiz gibi davranmak yanlış.
Öncelikle, çok uç noktalarda olmamak kaydı ile karşı tarafın bir çoğu eylemine ve düşüncesime saygı duyabilmek, ona karşı sakinlikle ve nazikçe yaklaşabilmek, ortak alanlar yaratmak birlikte keyif alınabilecek şeyler yapmak/konuşmak, sevgiyi direkt olarak yansıtmak vb. ama her şeyden önemlisi, tekrar altını çiziyorum; SAYGI, SAYGI, SAYGI.