Fazilet dediğin meğer masalmış..
Namuslu görünmek kimlere kalmış..
Zenginmiş, fakirmiş, halkmış, kralmış..
Gördüm ki kimseyi takmadın namus..

Selamlar,
Namus denince akla direk kadın bedeni ya da bacak arası gelir. Ben olaya bu kadar sığ bakmıyorum. Namus kavramı komple bir bir olgudur. Hırsızlık yapmak, kul hakkı yemek, dedikodu yapmak, yetim hakkına girmek, devlet malından çalmak namuslukken hiç bunlarda söz edilmez. Varsa yoksa konu hep kadın bedenidir. Çünkü insanların işine böyle geliyor. Kendi pisliklerini böyle örtüyorlar. Ağızlarında sadece kadın bedeni. Varsa yoksa bundan yürüyorlar. Oysa namus çok yapraklı bir ağaç gibidir.
"Namus" sadece bedensel bir kavram değildir, bizim milettimizin aklına ilk gelen bu olsa da, zihinsel bir kavram bana göre daha çok.
Namusun kafada olmasını ahmaklık olarak gören arkadaşların kafaları bacak aralarında olduğu için sadece kadına dayatıyorlar çünkü geçmişten süre gelen öğreti bu. Belki de toplumumuzun en büyük açıklarından fakat düşünme yetisi olan her insan bunu anlayabilir. Bu durumda onlar için namusun iki bacak arasında olması normal olur, çünkü kafaları beyinleri orada sadece... Dürüstlük, doğruluk, merhamet, insanlara gösterilen tüm davranışları kapsıyor aslında. Bir nevi insan olmanın yolu, yaşayış şeklin vs... Tek bir cinsiyette değil, her iki cinsiyette de bulunmalı.
Kim nasıl yaşıyorsa, karşısına da kendi gibi biri çıkıyor, ben buna çok inanıyorum, her şeyi yapan fakat "ben el değmemiş kadın ya da erkek isterim" diyen insanlarda sadece kendileriyle çelişiyorlar. Beyin, ruh namusla bütünleşsin önce...
Teşekkür ederim atarlı ablam benim.😂😂
Ahah😂 ablam daha atarlı, tutayım diye peşinde sürükleniyorum.😒😂
Lanet olsun, kendimi bu sefer nereden atsam acaba? 😒😂😂
Heh tamam yemeğini yemiş, çayını içmişsin. Oh oh maşallah, az kendine gelmiş görüyorum seni.😂❤️
Hadi bee en başında niye aklıma gelmedi bu yine.😒🤦♀️😂😂
Çorap zihnime kazındı da, fıstık gelmiyor bir türlü aklıma.😂😂
O yüzden kazındı ya zaten lanet olsun, ama benim beynimde fosforlu babet çorap var.🤷♀️😂😂
Tamam tek taşı bana bırak sen, bütün çorapları al çekil.❤️😂😂
Ahah😂 Kendi yaptı.🤷♀️😂
Namus kavramı kişiye özeldir. Kimi beden de zar olarak arar, kimi ihaneti zihinden geçtiği an var sayar. Değişiyor yani. Bana göre namussuzluk, birinin isteği dışında ırzına geçmek, canına ve malına kast etmektir. Kimisi de evlilik dışı herşeyi namussuzluk olarak nitelendirirken, kendileri saman altında su yürütenlerdir.😅 Umurum dışı olarak değerlendiriyorum, çoğu kişinin namus kavramını. Ben bu kavramların dışında kalmayı tercih ediyorum. Kendi hayatlarını istediği gibi yaşasınlar." Kim namus ve ahlak şövalyeliği yapıyorsa bilin ki en namussuzu o'dur. " Friedrich Nietzsche. Bunu alıntı etmeden bitirmek istemedim.😊
Voouv Gülşen :D Güzel şarkıdır. Namus kavramı bizde toplum olarak çok önemlidir. Namus kavramı tam olarak da kadına eş değer gelmektedir. "Sen benim namusumsun" cümlesini çok defa duyarız ya da namus cinayetlerini maalesef. İlk başta bu kavramın sadece kadının sırtına yüklenmesi yanlıştır. Buna açıklık getirdikten sonra, erkek olarak senin namusun kadın da, kadının namusu sen değilsin 2 bacağının arası mıdır? Namus kavramı 2 bacağın arasında değil kafadadır. Erkek ve kadın olarak o kadar çok ruhu biiiiip var ki :D
Cevap
65Cevap
Namus denen kavram kafada bitiyor. Düşüncelerde başlar ve kadın erkek ayrımı yapmadan Namus herkesin sahip olması gereken bir fıtrattir. Sadece kadına ait değildir Namus...
Bedende namus diye bir kavram yoktur. Namus yaptıklarının göstergesidir. Bir insanın sevdiği ile sevişmesi namussuzluk değildir. Yoksa evlenene kadar bakire bekleyip evlendikten sonra sütçüye tüpçüye ya da bara pavyona gidenleri de görüyoruz. Namus insanın yaptıklarıyla olan bir şeydir.
Namus: toplum normları ve görüşleri içinde ahlak dışı olarak görünen herhangi bir şeyi aklından dahi geçirmemektir. Buradan yola çıkarsak zeker düşünerek hayatını yaşayan eline erkek eli değmemiş kızdansa, evlilik arifesinde aklı başından gittiği için beraberlik yaşayan ve sonradan bundan defalarca pişman olan kız daha namusludur. Namus insanları namussuzluktan uzak tutar. Yani cinsel ilişki kurmasa bile bunu her gördüğüyle aklında canlandıran bakirenin sadece zarı vardır, arı yoktur. Erkeğe gelince o da aynı şekildedir. Tek fark evlenince, baba olunca kızı ve eşi de kendisini bağlar. Yani bilinenin aksine kadının namusu sadece kendisi ve yetiştirdiği evlatlardan ibaretken erkeğin namusu kendisi ve himayesindeki herkesten ibarettir.
Namusu bacak arasından ibaret sanan bir çok insan var.. Sanki uçkurlarını tutunca ya da daha doğrusu bekaret kavramı haricinde her haltı yemiş olmalarına rağmen namuslu olduklarını sanınca etrafa b. k atma hakları olduğuna inanıyorlar.. Namus beyinde, ruhta, kalpte ve bedende olmalıdır.. Bak demiyorum ki bedende her haltı yesin herkes.. Fakat bedenden önce namuslu olması gereken onca yer varken o en son aşama.. Keyifli geceler..
Namus kişinin karakteri gibidir. Yani namus, kişinin elbisesidir. O elbiseyi çıkartırsan, herkese gösterirsen kıymeti kalmaz.
Namus kişinin süsü gibidir. Dedik ya kişinin namusu elbisesi gibidir diye. O yüzden elbiseni gösteriş için süslemeyeceksin. Süsünü korumak için, benliğini korumak için elbiseni giyeceksin.
O elbiseyi giyp örtüsen ne zararı olur. Bir terin mi eksilir.
Sen bu hâyâ elbiseni takın da ister ruhun da, istersen bedenin de ara. Namus bir parça değil, bir bütündür.
Herkesin birilerine mutlaka yapıştırdığı bir etiket bu.
Nerede olduğu konusunda hiçbir fikrim yok.
Ama bildiğim tek şey namusun bir cinsiyeti olmadığı, bedenlerin sadece belirli bölgelerinde bulunmadığı, kişilerin kendilerince ahlâk adını verdiği olgu olmadığı, Giyilen kıyafetlerle bağdaştırılmadığı ve yozlaşmış zihinlerin hiçbir fikrinin olamayacağı bir kavram olduğu.
Namus benim için adalettir, dürüstlüktür, hür vicdandır, hak hukuk gözetmektir ve doğruculuktur.
Bu çok fazla yoruma açık bir konu.. Herkesin farklı yorumladığı hatta herkesin kendine göre değiştirerek anladığı bir kavram..
Genel bir tanımı yok asla.. Kişi nasıl davranıyorsa, namus o demektir ona göre.. Diğeri eleştirebilir bunu ama değiştiremez, ispat edemez..
Kötü bir düşünce, bir insanın aklında ve kalbinde yer ediniyor, sürekli orada duruyorsa bunu eyleme dönüştürmüyor diye masum sayılamaz.. Bunu kimse bilemez ama gerçeği de değistiremez..
Birinin içinden sürekli ihanet etmek geçiyorsa, ona sadık denmez.. O artık onun ruhuna karışmış demektir.. Bugün değilse bile yarın mutlaka beyninin emrettiği şeyleri yapacaktır..
İstediğimiz kadar susalım. İçimizden geçenlerdir bizim tanımımız.
Dışımıza yansıttığımızla ancak dış dünyayı kandırıyoruz aslında..
ruhunda bence..
sonra aklında..
sonra da yaşamında..
Vicdanda. Bacak arasındadır devrini geçtik. Beyin demek de yanlış. insanı namuslu yapan vicdanıdır. Sadece cinsel anlamda da değil! Her konuda rehber vicdansa ne aldatırsın ne yalan söylersin ne kalp kırarsın.
Kişi namus kavramını önce Aklıyla idrak eder, ruhunda benimser ve bedeni ile yaşar. (eline, beline, diline, gözüne, nefsine her zaman heryerde sahip çıkar.)
Ruhunda vardır. Bana uzaktan bakan herkes bir sürü kişiyle yattığımı falan düşünür. Hatta çevremde bile bunu ima eden arkadaşlarım oldu. Gerçekler ise çok farklı.
Daha çok ruh hiç elele tutismamis adamın ruhunu sevmesem sırf ilkim diye birakmiycak mıyım ama çok kişiyle görüşüp aşkı bende bulmuşsa ve ondan eminsem bedeninin bacım umrumda olmaz ruh önemli
bu konuyu sadece şöyle açıklamak istiyorum hanımefendi namus kavramı kişiliktir ruhundadır kalbindedir nefesindedir insanın ve istemedikçe namus asla bozulmaz
Namus kavramı
insanın beynindedir
İnsanların yarattığı bu kavramlar yok olmaya mahkumdur.
şimdilik
ahlak
namus
güven kavramlarının işlediği çağdayız
bir gün yok olacaklar
Namus insanın beyin kıvrımlarında utanan dilinde edepli kalbinde ve pak ruhundadır.
👏🏻👏🏻👏🏻
Namus dediğin cinsiyet tanımaz, ve iki bacak arasında olmaz iki omuz arasindaki kalpte ve kafada olur.
Tabi ki ruhda olur. Bazı cahiller namusu iki bacak arasında arar ama namus kalpdedir. Namussuzluk ihanetkarlık, sözunden geri dönmektir
Namus kavramı dinlere ve topluma göre değişir doğu toplumuna meyilli olan ateist bireyler namus yokmuş adına yaşar geneli
Namus kavramını kadının iki bacağının arasında görenler var maalesef namus bir kadının karakterinde kişiliğinde ruhundadir
Öncelik olarak ta iki ruhundadır namus dediğin ahlaktır, terbiyedir, saygıdır... Bedenin namusu kişiye özeldir kimin ne yaptığı kimseyi ilgilendirmez
Ruhunda baslar bedeninde biter, ayri bir kavram degildir. Bir insan hirsizliga meyilli ise, firsatini bulunca ruhu ile düsünür bedeni ile calar
Önce ruhunda sonra bedenindedir. Çünkü azalarımız ile günah işlemekteyiz.
Ruh ve beden bir bütündür ve namus adı altında ayrı ayrı düşünülemez.
Kesinlikle ruhunda boşuna demiyorlar ruhu or**pu olmasın diye
Yararı olup zarardan kaçan vicdanlı her insan evladı namusludur gerisi benim için boştur
yok oyle bi kavram karakteri bozuk olmak vicdansiz adaletsiz olmak kotu olmakdir adi
Tbikide ruhunda , ruhunda canlandırdığın bisyi bedenin hükmeder
Ruhundadır. Ben bakir olsa ne olur ruh bozuk olduktan sonra.
Düşünceler sadece beyinde neye göre kime göre namus dediğimiz olay
Ruhu, aklı, bedeni her yeri
Otomatik silah gibi sevişipte namus ruhtadır diyenler aynı pazartesi günü diyete başlıyorum diyenler gibiler. Asla o namus denk gelmiyor diyeceklerimi bu site de anlayana da saygı duyarım sadece :D
Hiçkimse masum düşünceli değildir önemli olan yanlış olduğu bilip icraata geçmemek mesela zina yapmak kolay bisey değil yapılan ihtiyaç değil zina
İkiside bendende olmayayan ruhta olmaz.. ruhta olmayan bedende olmaz..
Kısaca aksini iddia eden.. şöyle mi düşünüyor … ? Bedenim ruhum namuslu çıplak gezsemde olur bumudur yani?
Bence ruhundadır ruhunda orsbluk olanın bedeni bakir olsa kaç yazar
Namus kavramının cinsellikle ilgisi yoktur cevap ruhundadır
Kimi ruhunu satar kimi bedenini kısacası ikisininde a***mk
Düşüncelerindedir.
Hem ruhun hem akıl hemde kalp.
Ruhunda yoksa namus bedenin hiç bı önemi yok
benim lügatımda namus diye bir kavram yok.
böyle kavramlarla iyi uyuttular bizi
Kesinlikle ruhunda :)
Ruhundadır bedenine yansır
Ruhunda olmalı insanın namus kavramı
Ruhta olmayan cesette/bedende olmaz...
ruhundadır kesinlikle
En çok ruhundadir bedeni de küçümsememek lazım
Namus bana göre çok saçma ve abartilan saçmalık
Ruhta başlar bedende biter efendim
Ruhunda , beyninde ve davranıslarındadır bence.
İkisindede once ruh sonra beden
Namus kavrami sadece dildedir ajsh
Ruhunda ve karakterinde olmalı
Ruhundadır.
Ruhundadır. Bedeninde değildir
Ruhunda vicdanında ve sonrada vücudunda
Namus kavramı neden vardır önce bu konuşulmalı
Ruhunda
Ruhunda
Ruhunda tabi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?