Kültür, geçmiş yaşantılar, hatıralar, eğitim, etik değerler ve kişilik özellikleri gibi birçok unsur bu kararın verilmesinde önem arz eder. Korkularının farkına varıp üstüne giderek aşan kişi kararsızlıklarından kurtulur
Karar verirken neden zorlanırız? Kararsız kalmak mı daha kötü, pişman olmak mı?
Kararsız kalmak çok daha kötü bence. Belirsizlik seven biri olmadım hiç. Vermem gereken bir karar var ise oluşabilecek olumlu veya olumsuz sonuçları az çok tahmin eder ve bunu göze alarak devam ederim. Aldığım kararın sonucu olumsuzluk getirse dahi hem tecrübe olmuş olacak, hem telafisi olacaktır bir şekilde, pişmanlık yaratamaz bende.
Selamlar.. Ben karar verirken zorlanan bir insan değilim.. Aksine sert ve kararlı bir mizacım var bir çok konuda.. Yani sadece beni ilgilendiren bir durum varsa asla kimsenin fikri önemli değildir benim için.. Fakat eğer hayatımdaki bir insanla ilgili bir konuyla karar vermem gerekiyorsa tabi ki ikileme düşebilirim.. Yine de buna rağmen belirsizlik yaşamaktansa sonuca giderim.. Ben belirsizliğe tahammül edecek bir insan değilim.. Ya siyah ya beyazdır.. Keyifli günler..
Kararsız olmak kesinlikle daha zor. İyice tartıyor ne iyi kötü yani aynı çıkıyorsa kararın ben orada tıkanıp kalıyorum. O zamanlar daha kötü oluyorum. Ama pişman olma korkusu olan biri olduğum için bu sanırım. Ben pişman olamayacağım kararlar alma konusunda takıntılı biriyim. Yoksa kolay kolay kararsızlık yapmam.
Ben kararsızlar Listesinde zirvedeyim. Bir çok konuda kararsız kalıyorum en basiti arkadaşlarımla yemeğe falan çıktığımda yaka silkiyorlar :D Kararsızlığın çaresi var da pişmanlığın yok, yani bana kalırsa pişman olmak daha kötü bir durum.
Ne olacağını bilemiyoruz çünkü. Bir karar alırken faydasını, zararını iyice hesap etmek gerekiyor ki istediğimiz sonuca ulaşalım. Bu da bizi zor duruma sokuyor.
Kararsızlığın altında yatan sebeplerden biri de mükemmeliyetçilik bence. İkinci en önemli sebep de detaycı olmak. Yani bir karar vericez ama bu karar hem kendimiz için en iyi hem çevremiz için en uygun karar mı diye sorgularken büyük bir kararsızlık süreci yaşıyoruz. O yüzden ne demişler en kötü karar bile kararsız kalmaktan iyidir.
Pişman olmak daha kötü. Kötü de olsa karar ver diyenler insanların düşünmesini engellemek isteyenlerdir. Yaşam koçluğu, psikolojik danışmanlık, sosyoloji bir küresel projedir.
Pişman olup olmayacağını karar almadan bilemezsin iyi veya kötü bir karar ile bu sonuca varır hayırlısı olsun dersin. Emin ol kararsız kalmak kadar kötü bir şey yok.