Size dönüşü olmayacak iyiliği yapar mısınız? Her imkanı olan bir karşılıksız 1 iyilik yapsa, belkide bu kadar yoksun olmazdı insanlar. Karşılıklı yapılan şey iyilik değil, çıkar ilişkisidir.
Karşılıkk beklentisii güdülerek yapılan eylem/ler zaten "iyilik" olarak adlandırılamaz. İyilik; karşılık beklenmeden çıkar ilişkisii güdülmeden yapılan eylemlerdir. 🧚♀️🧚♀️ Biraz fazla merhametliyim ve bu tür durumları görünce üzülüyorum bir faydam dokunabiliyorsa esirgemeden elimden geldiğince yardım ediyorum ve mutlu oluyorum 🧚♀️ sokaktan geçerken bi kediye maama almak bile beni o kadar mutlu ediyor ki hiç esirgemiyorum bir mama herkes alabilir ama kimse bu hassasiyette değil veya ihtiyacı olana biraz yardım etmek o miktar sende kalınca seni zengin de yapmaz senden gidince seni fakir de yapmaz ama karşındaki insanın zor durumunu bir nebzede olsa hafiffletir insanlar duyarsız olduğu sürece iyilikler çoğalmaz.. Her gün sigara alabilen bir insan bence 5 ₺ ye sokakta ki bir hayvanında karnını bir ögünde olsa rahatca doyurabilir veya bir çocugun bir ögünlük yemek ihtiyacını giderebilir bir çocuga oyuncak alabilir ama insanlar ben zaten zengin degilim ki kime ne faydam dokuncak mentalitesiyle konuya dahil olmak yerine kendilerini konudan soyutlayıp işin kolayına kaçmayı tercih ediyorlar. Kış geldi herkes bir bot alabilecek bir miktarı kendine en yakın okuldaki yöneticiye bırakıp durumu olmayan ögrencinin birisine ihtiyacinın giderilmesini isteyebilir veya şu dönemde herkes mobil bankacılık kullanıyor mobilde o kadar bağış yapılabilecek dernekler var ki belirli periodlarla bir miktarı o kurumlara bağış olarak göndermek tek tuşa bakiyor.. İyilik hiç tanımadığın insanın yarasına dokunup merhem olabilmektir.. 😇🧚♀️
Yaparım diyip ego kasmak istemiyorum ama iyilik denen şey karşılıksız olandır. Birini mutlu etmek, birine sadaka vermek, birine zaman ayırmak... vesaire dünyada sayamayacağımız kadar çok iyilik var. Ve eğer karşılığını bekliyorsam bu iyilik olmaktan çıkıp, çıkar ilişkisine döner. Asıl iyilik beklentisiz olmadan, içten gelerek yapılandır. Ve dini anlamda cevap verirsem de bir kul olarak insanın Allah rızası için yaptığı herhangi güzel şeylerdir iyilik.
Selamlar.. Evet yaptım ve yapmaya devam ediyorum ama herkesin gözüne soka soka yapmam o ayrı :) Bazı insanlar bunu sadece gösteriş amaçlı yapıyor, ben buna şiddetle karşıyım.. İyilik dediğimiz şey zaten karşılık beklemeden yapılandır.. Fakat bunu suistimal etmeye çalışırlarsa anında buz keserim o da var.. Yani şöyle diyebiliriz, hak edene merhametimi gösteririm.. Keyifli günler..
iyilik yap denize at balık bilmezse halık bilir sözünü severim arada söylerim bu minvalde hiçbir karşılık beklemeden yapmaya çalışıyorum iyiliği insanlar iyilik yaparsa ancak kendilerinin de iyiliğe ihtiyaç duyduklarında iyilik bulabilirler diye düşünmekteyim nedense..
Ancak günümüzde her şeyin çıkar ilişkisi üzerine kurulduğu gözetirsek insanlar vermeden alamam ben Yaradan değilim dürtüsüne de kapıldığı için.. Maalesef karşılıksız iyilik yapan insan sayısı az..
Yine de herkes kendisinden sorumlu en başta.. iyilik yapmaktan geri durmamak lazım
bir şey yaparken karşılık bekleyerek yapmiyorum. Çıkarcı menfaatçi olmadım asla.. Hele ki iyilik yapacaksam bunun karşılığı olduğu için veya banada iyilik yapılsın diye değil, fıtratımızda gereği bu iyiliği yaparım. Karsimdaki isterbilsinnistwr bilmesin gerisi ona kalmış bir durum.
Kişilik & Karakter konusunda 10,9b cevap paylaştı.
Yapmayı sevenlerdenim bende. İyilik yapmak zaten karşılık beklememe esasına dayandığı için gayet normal bir durumdur. Karşılık beklenerek yapılan şeylere iyilik adını vermek insanın kendi kendisine yaptığı en büyük sahtekarlıklardan biridir. Çıkar gözetilerek yapılan her şey çıkarcılıktır. İyi niyet esasına dayanan eylemlerse iyiliktir.
Bizi insan yapan da zaten bu değil midir? Karşılık beklemeden yardım etmek, elimizi taşın altında yılan var mı yok mu demeden uzatmak. Gerekiyorsa yaparım her yardıma atlamam. 😬
Kişilik & Karakter konusunda 11,8b cevap paylaştı.
İyiliğin gerçek iyilik olması için karşılıksız yapılması gerekiyor. Birinin bir ihtiyacını beklenti içine girmeden gidermek beni daha çok mutlu ediyor. Karşılık beklemem. İçimden gelmiştir yapmışımdır.
Karşılıklı olduğu vakit, o iyilik olmaktan çıkıyor ve bir çeşit çıkar ilişkisine dönüşüyor. Evet yaparım ve hiçbir şeyde düşünmem o an aklıma dahi gelmez çünkü insan iyilik yaparken, birine faydasının dokunduğunu gördüğünde, o kadar iyi ve güzel hissediyor ki... Baskın olan duygu sadece merhamet ve şu herkeste olmayan "insanlık"...
İyiliğin karşılıksız olanı makbuldür. O yüzden azami olarak iyilik yaparken buna dikkat ederim. Asla ve asla karşılık beklemem. Böyle yaptığım zaman kendimi insanı ve vicdani olarak da daha iyi hissederim.
İyilik, karşılıksız olduğu takdirde iyiliktir. Karşılık beklersen bunun adı çıkar ilişkisi olur. Ve yapılan bir iyiliği de insanların gözüne sokarsan bu durumda da bunun adı gösteriş olur. İyilik; gizliden gizliye, içtenlikle yapılırsa iyilik olur...
İkili ilişkiler başta olmak üzere ilişkiler menfaat Ler üzerine kurulur yani karşılıklı ilişki cikardir şeklinde bı dusunceyle karşılıklı çıkar ilişkisini degersizlestiriyorsunuz bence bu yanlış bı erkek bir kadınla neden sevgili olur veya bı kadir bir erkek le neden sevgili olur veya evlenir cunki kendisini duygusal anlamda tatmin ettiği için bı kadın veya bir erkek sevdiği için etrafındaki herkezi silebilir ama etrafındaki herkes için sevdiğini silemez cunki sevdiğinden aldığı hazzı etrafındakiler vermiyor falan filan karşılıksız iyilik yapmam
Valla ben yaparım. Çok kez yaptımda. Zaten önemli olan sadece Allah'ın rızası için yapmak. Bu niyetle yapılınca iyilik yapılan kişi nankörlük yapsada zoruna gitmiyor ondan bir şey istediğinde yapmasada. En güzelide bu. Hiç bir insandan bir şey beklememek heleki karşılık bekleyerek hiç bir şey yapmamak lazım
Karşılık beklersek iyilik olmaz ki? Sevap diye yapılam iyilikten de hayır gelmez ayrıca. İyilik gizli olmalı diye bir şey de yok bence artık, millet duymalı ki örnek olsun. Elimden geldiğince yardımcı olan ve birçok insanın yardım etmesine vesile olan biri olarak söyleyebilirim, iyilik kar topu gibi, yuvarlandıkça büyüyor🌸💖
Her şeyden karşılık bekleyip menfaat içinde olmak çok bencilce olur, bunu kendi karakterime yakıştıramam doğrusu. O yüzden illa bir karşılığı olsun diye yapmam yapacağım iyilikleri. Karşılığında bir tebessümde yeterde artar benim için. Önemli olanda bu diye düşünüyorum zaten..
Çok yaptım yaparım ve unutur geçerim. Bu insanın yapısı ile alakalı bir şey. Hatta aramın çok kötü olduğu biri bile olsa yaparım. Yine yüzüme bakmasın çok takmam kafama. Hayat kısa hele kafaya birşeyler takmak için çok kısa.
Yapıyorum yaptım iyilik anıldığı zaman iyilik olmaz. mutevazi olun siz verin ki Allah da size versin. Allah gösteriş yapanları sevmez. Allah herkese hayır yapmayı nasip etsin
Yaptım bir çok kez. Önemli olan o iyiliği kime yaptığındır. Nankörü de oluyor maalesef. O yüzden bu konuda çok seçiciyimdir. Herkese karşılıksız iyilik yapmam.
İyilik dediğin karşılıksız olur zaten, iyilik yaptığım kişiden asla bir karşılık beklemem ama yaptığımız iyiliklerin bize geri döndüğüne her zaman inanmisimdir