Tecrübenin yaşla tabi ki alakası var. Ama abartıldığı kadar değil. Özellikle bazı konularda 35 yaşındaki bir adamı 25 yaşında genç birinden daha tecrübeli kabul ediyorlar. Bu doğru değil. 30 yaşındaki biri ile 25 yaşındaki birini ben aynı görüyorum genel olarak. Belli bir yaşı geçtikten sonra zeka, bilgi, tecrübe ve bazı yetenekler konusunda yaşın hiçbir hükmü kalmıyor. Bir erkek adına ortalama olarak ulaşabildiği en iyi hali 25ten sonrasıdır her anlamda. Daha özele girdiğimiz durumlarda yaş farkları bazı hususlarda tecrübe farkı gösterebilir. Tecrübenin kaynağı nedir? Bir olguyu, görmek, yaşamak, deneyimlemek değil mi? Buna göre bir duruma maruz kalma sayısından tecrübe anlaşılır. Yaş bu konuda dolaylı faktör yani. 40 yaşındaki bir adam 25 yaşında birinden daha iyi pazarlama yapar, daha iyi konuşur, daha akıllıdır diye bir şey yok. 25 yaşındaki biri gayet de yakalayabiliyor o seviyeyi. Türk toplumu açısından düşünürsek yaşlı kesim orta yaşlı kesime göre bence genellikle birçok açıdan daha bile geri. Buna tecrübe de dahil.
İnsan deneyerek, bir şeyler yaparak başına gelenlerin sonucu tecrübe edenir.. Peki bir insan kaç yaşında tecrübe edinmeye başlar. Bence kafası net olarak idrak etmeye başladığı yaştan itibaren. İşinde, okulunda, arkadaşlıklarda, ailede. Ne olursa nerede olursa olsun hep tecrübe edinir. Deneyerek olur. İlk kez araba sürmeye çalışan birinin içinde korku, heyecan ve heves vardır. Süre süre bir süre sonra da artık hevesi gider kendinden emin oturur o koltuğa. Bazıları defalarca kaza yapabilir, bazıları hiç kaza yapmaz. Hepsi tecrübedir.
Tecrübenin yaş ile değil insan ile alakası var bence. Bir insan 20 yaşında yaşadıklarından birçok tecrübe edinip ders çıkarabilirken. Başka bir insan 50 yaşında olup yaşadıklarından hiç ders çıkarmamış bile olabilir. İnsanın kendi ile alakalı bir durum bana göre. Ne insanlar gördüm. Hayattaki tek meziyeti sadece yaşlanmak olan olan. O yüzden ben yaş ile tecrübenin aynı olgular olduğunu düşünmüyorum.
Tecrübenin yaşlı değil yaşanmışlıkla alakası vardır. Hayat insanı öyle bir cendereden geçirir ki bakarsın 25 yaşında olgun bir insan vardır karşında. Ya da öyle bir insanla karşılaşırsın ki yaşı 65 olmuş ama çiğlikte üstüne yok. Kıssxa şöyle diyebiliriz: hayata dair çok önemli tecrübeler ve dersler yaşayan insan olgunlaşır.
Yok dersek olmaz ama daha çok yaşadığın hayatla bağlantılıdır. Tecrübeler yaşanmışlıktan geçer bir şeyi yaşamadan tecrübeli edinemezsin. İş hayatı buna süper bir örnek. Devamlı mesleğinle ilgili kendini geliştirirsin zaman ayırırsın vs. işte bunun sonucunda o mesleğe tecrübe edinmiş olursun. Usta- çırak denklemi yani 😂😂😂
Hayır tabi ki insanın çevresine ve yaşadıgı şeylere baglı tamamen hem de şimdi mesela ben kendimden örnek vereyim sana çok insanla konuştum çok ortamlara girdim ama emin ol kızlar veya erkekler yüzüne karşı farklı arkandan farklı davranabiliyor mesela sanaldan bir kızı sevmiştim 2 yıldır tanıyorduk birbirmizi 2 kere buluştum gayet kibar ve terbiyeliydi aramız bozuldu veya bilmiyorum ümit vermişti bana ve sonra bana sövmüştü üstüne yanımda yapamıyodu ama aramız tamamen iyi olana kadar buluşmuycak bir kızdı yani. erkek olarak bir işini çzcegin veya sana yardım eden birinin senden illa ki bekledigi bişey oluyor bir borç almıştık tanıdıktan ailecek ama onlar vermeyince hemen laf yapıyo dedikodu yapıyo insanlar böyle sahipsizsen şikayet ederler barındırmazlar herkes işine geldigi gibi Ankara'da büyüdüm böyle yani
Evet var. Fakat sadece yaşa bağlı da değil, yaşanmışlıklar da önemli etken burada. Yaşta bir etken, bir insanın yaşadığı her günün farklı bir tecrübesi vardır aslında bunlardan ders çıkarıp çıkarmamak o kişinin karakterine bağlı. Dolayısıyla yaş önemli bir etken
yani tecrübe sahibi olman için yaşaman gerekiyor bunuda belli bir yaşla ile edinirsin, fakat belli bir yaşa gelip yaşamış fakat hiç bir şey tecrübe edememiş tonla insan var (mesela telefonu çıkarcı dayılar)
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Yaşla değil yaşanmışlıkla ilgisi var derler evet ama bazı şeyleri ileri yaştaki insanlar yaşamamış bile olsa yaşın getirdiği olgunlukla bakabilirler kendi çevrelerinde çok daha fazla şey görmüşlerdir o yüzden biraz yaşla da alakalıdır bence
Çoğu zaman değil çünkü 15 yaşındaki biri 30 yaşındaki birine göre daha kötü şeyler yaşamış olabilir. Yani kimsenin buna verecek, tam anlamıyla doğru bir cevabı olmaz.