Mesela... Bazen yaşıtınızla konuşmadığınız bir durumu sizden daha küçük biriyle dahası fikirlerine hayran olduğunuz birisiyle daha rahat konuşabiliyor musunuz?
Cevabın nedir?
Kelime manasından uzak kalarak şöyle bir yaklaşım yapabilirim. Olgun bir insan nasıl olur? Bu soruya dair birkaç madde sıralanabilir ama net bir tanım çok zor. Peki biz kimlere olgun insan diyoruz? Bizim gözümüzde o mertebede bulunan kişilere. Peki bizim gözümüzde, olabilir, başkalarının gözünde de olabilir ama bir başkasının gözünde o insan olgun değildir. Demek bakış açılarıyla insana dair olgun tanımlamasını biz yapıyoruz. Peki kişinin kendisi ben olgunum diyebilir mi? Düşünelim. Hatta kendime sorayım ben olgun muyum? Bu sorunun cevabı kendimde bile yok. Yerine göre olgun yerine göre değil. Siz dersiniz olgun değilsin, baskası der çok olgunsun. O zaman "Olgunluk"; karşısındakinde, bakış açılarıyla, yaklaşımlarıyla, fikirleriyle vb. hayranlık uyandıran bir etkidir. (Yineliyorum kelime manasındam uzak tanımlama)
Yaş... Yaşanmışlık... Yaşadıkça deneyimleriz, tecrübe ediniriz, kararlar alır ve yön veririz. İşte verdiğimiz bu yönün durumu, her zamam olmasa da olgunlukla ilişkilendirilebilir. Sadece yaş konusu olgunluğa bire bir etken midir? Hayır.
Evet kendimden küçük yaşta dahi olsa bireylerin fikirlerine düşüncelerine açığımdır. Dinlerim. Tabi ki bu dinlemelwr esnasında gerçekten çok olgun dediğimiz insanlarla karşılaşıyorum ve yaşıtlarımla dahi paylaşmayacağım konular hakkında düşünce ve fikirlerine başvuruyorum.12 Yorumla- +1 yıl
İşte bu sebeple yorumlarımda da belirttim.. Bakış açısı... Suda bir gercek ama olgunluk seviyesini benimle birlikte bir kaç onaylayıp dost yerine koyuyorsa sayet dahası yaşı küçük olduğu halde ve hiçbir yaşanmamışlığı olduğunu bildiğimiz halde yaşıtlarımızdan daha yüksek yerlere oturtabiliyorsak bence sınıfı geçmiştir... O kişiye başkasının lakayt demesinin çokta hükmü yok benvce :) :)
- +1 yıl
Başkalarının ne dediği evet belli oranda etki altında bırabilir insanı. Ama çok mu önemli? Yanlış anlaşılmasının başkaların dediklerine de kulak kabartmak gerekir orası ayrı. Başkalarının, bizi kendi tanımlamalarıyla yaptığı "etiketleme" çok mu önemli? Bu sorunun cevabıda kişinin kendinde, verdiği önemde bitiyor. Etiketler olanı yansıtmayabilir ama illa o etiketi düzeltme çabası da insanı çok yorar. Sonuçta o öyle etiketlemiş varsın etiketlesin bana bir etkisi yok bunun. Onun bana dair yaklaşımını etkiler sadece.
En İyi Cevaplar
Diğer konusunda 2,1b cevap paylaştı. olgunluk veya tecrube; insanın hayattAn yediği kazıkların bütünüdür.
13 Yorumla
Bu yaşıma kadar yaşıtlarım arasında hiç benim gibi davranan çıkmadı.
Elbette olgun olan vardır fakat bana rast gelmedi.
Ve bir insanın yaşından daha olgun olmasını sadece o insan ve onun gibi olanlar anlayabilir.
15 yaşındayken bile akranlarımın yaptıkları bana saçma düşündükleri yersiz dert ettikleri gereksiz gelirdi.
Ve bunun iyi bir şey olduğunu da düşünmüyorum. Bende sadece herkes gibi olmak isterdim. Saçma aşk ilişkilerine takılı kalıp yiyip içip gezip ölmeyecekmiş gibi yaşamak isterdim.
Öyle olanlar bu hayatta daha değerli oluyor.
Sözüm meclisten dışarı olsun.20 Yorumla
Yaş değil ne yaşadığımız önemlidir olgunlukta.
Yaşanılan acıların, olumsuzlukların, çöküşlerin, hataların, zaman zaman mutlulukların bile insana kattığı bakış açısı değişikliğidir. Bir şeylere daha tutarlı, ciddi, dürüst, güçlü, düşünceli bakabilme özelliğidir. Kendini değil, karşısındakini de düşünebilmek; subjektif değil, objektif olabilmektir. Kısacası yaşanılan her şeyden ders alıp, bir daha aynı hataları yapmamaktır.22 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
10
Cevap
30Cevap
olgunluğun yaşla bir alakası yoktur.
olgunluk dediğimiz şey kişinin düşünce yapısı beyin yapışı he kişiliğinden oluşan bir şeydir olgun bir kişi hayatındaki olayların sebep sonuç ve gelişme anlarına dikkat eden buna göre hayatına yol vermeye çalışan insandır olgun bir insan düşünmeden iş yapmaz. hatta olgun insanlarda çok düşünme sorunu olduğunu düşünüyorum.
insanı ne olgun yapan şey işe yaşadığı ortam bulunduğu aile durumu ve yetiştirmedir.
30 yaşına gelmiş olup hala ergen gibi davranan insanlarda vardır.
15 yaşında olmasına rağmen 60 senelik dolu dolu bir hayat devirmiş gibi davranan insanda vardır.
genelde olgun insanların çevresinde az insan bulunur.
çünkü olgun insanların geneli boş sohbetleri sevmez.32 Yorumla
+1 yıl13 yaşında babasını kaybedip ailesini geçindiren bir çocukla 25 yaşına kadar baba parası yiyen bir adamın olgunluğu aynıdır diyebiliyorsak, yaş ile alakası vardır.
benden 3 yaş küçük arkadaşlarım var ve muhabbet ederken hiç benden küçük olduklarını düşünmüyorum10 YorumlaDiğer konusunda 335 cevap paylaştı. Yaşla alakası illa ki vardır ama sadece yaşla sınırlandıramayız bence yaşanmışlıklar, karakter vs. de önemli.
11 YorumlaDiğer konusunda 6,6b cevap paylaştı. yaşla dirket bağlantısı yoktur. yaşanmışlıkla ilgilidir ve yaşanmışlıklar kısa sürede olduğu gibi uzun bir zaman aralığında da gerçekleşebilir. hepsinden önemli olan ise kişilktir. olaylar kişiliği perçinler
12 Yorumla
+1 yılolgunlugun yasla degil yasanmislikla alakasi var bunu anlamak icin müneccim. olmaya gerek yok
25 Yorumla- +1 yıl
iki insan ele alalim birisi kaza yapmis olsun digeri hic yapmamis kaza yapan tercubesi sayesinde daha dikatli olurken kaza yapmayan belkide dikkatsiz olur bu biraz tercube ve olgunluktur iste
- +1 yıl
Iki insan ele alalim biri cok gezmis biri evde sadece kitap okuuan muzik dinleyen bir tarzi var... Biriyle herseyi konusabiliyosun yasida kucuk sohbetinden zevk aliyosun her turlu derdini paylasabiliyosun... digeri cok gormus gecirmis yasi senden buyuk ama karsina otursa iki lafi bir araya getiremez paylasabilecegin hic bir ortak payda yok... Tecrube yeterli degil ha dogrudur payi vardir orasi ayri ama birazda kisinin kendini yetistirmesi ile alakalidir...
- +1 yıl
benim acimda senin acinda ayni aslinda :) farkli yoldan bakiyoruz
Yasla alakali degildir kisinin kendi yetistirilme tarzi ile alakali oldugunu dusunuyorum canim
12 YorumlaBunun kesinlikle yaş ile alakası yok.
Çevreme bakıyorum yaş 30 ama konuşma olarak hala bir genç gibi nerde ne söylemesini bilmiyor. Ama bazende bakıyorum 23 yaşındaki bir birey 30 yaşındaki olgun kişiden daha fazla bir olgunluğa sahip.11 Yorumla- Diğer konusunda 324 cevap paylaştı.
+1 yılYaş konusunu çok ayirt etmem ama ergen kafada cok akilli dusunce bulamazsin :D 20 yasindakilerden sonra duruma gore ama en saglam fikirler henuz ergenliğe adim atmamis cocuklardan cikiyor kanimca
10 Yorumla Kimliğinde yazan tarihten uzaklaştıkça yaşlanmazsın bunun adı yıllanmaktır. kelime oyunu yapmicam ama büyük bir olay yaşarsın yaşlanırsın.. Olgunlaşırsın.
10 Yorumla
+1 yılYasla hicbir alakasi yok olgunluk boyle. biseu degil akilda bitiyor
118 Yorumla- +1 yıl
Ayrica kendini gelistirmektir olgunluk kimi zaman aciya gulmek kimi zaman ortak olabilmektie
- +1 yıl
Bazen 😊 senin yasinda cok onyargili insan var 😊
- +1 yıl
Senin gibi bulmak zor 😊
- +1 yıl
Oyle olsun susturmanin kibar yolu 😂
- +1 yıl
Oyle kolay kanmam takibe onay isterim
- +1 yıl
neymıs sebebı ::)
- +1 yıl
neymıs
- +1 yıl
ahahah tamam :
- +1 yıl
tesekkur ederım karslık gelmedı ama :D
- +1 yıl
zamanla :))
Karşımdaki kişinin kafa yapısına bağlı olarak değişiyor.
Genellikle konuştuğum kişiler benden 1-2 yaş küçüktür.10 Yorumla
+1 yılolgunluk yaş ile paralel değildir, yaşanmışlıklar ve kişinin kendini geliştirme gayreti ile doğru orantılı gelişir.
10 Yorumla
+1 yılYaş değilde yaşanmışlık insanın karakterını oturturdu yasadıgı ve cevresıde kişinin olgunlaşmasını sağlayan en önemlı etkenlerdir.
10 Yorumlaolgunlugun yasla alakası yok. konusabılıorm benden buyuklerde benden akıl alabılıolar
10 YorumlaOlgunluk yaşanmışlıktan gelen bakış açılarıdır oturmuş fikir ve kişiliktir biyolojik doğumla alakalı bişey değil 🙂
112 Yorumla- +1 yıl
Yaşanmışlıklarla alakalı bir durum olduğunu pek düşünmüyorum zira karşındakini insanın yaşadığı yaşanmışlık sınırları dahilinde kimi zaman ve sen o sınırları biliyosun. Yetiştirilme tarzı ve bir parçada genlerin etkisi olduğunu düşünüyorum.. Tabi kendini geliştirmenin de rolü büyük...
- +1 yıl
Şöyle yaşanmışlıklar diyeyim o zaman
Cinsellikle alakalı olgunluk yaşın gelmeden yaşadığın tecrübelere bağlı
Baban ya da annenin ani ölümü ortada kalmışlıktan sonra içgüdüsel gelişen birşey ve olgunlaşıyorsun
Yani kişinin yaşadıklarıyla alakalı mesela hep makara kikiri ortamlarda kalmışsa onun olgunlaşmış fikir sahibi olmasını bekleme - +1 yıl
Bunları yaşamadan olgunlaşabilir tabiki ama bu ne kadar olgunlaştırır orası bilinmez şöyle düşün biri bize bişeyi yapma sonucu böyle olur dediğinde çekemiyor kıskanıyor ya da istemiyor diyoruz yapıyoruz bazen ve sonradan yapmasaydık bilemezdik ama haklıymış desekde kendimizin yaşaması gerekiyor tecrübe için
Olgunlaşmak için ise biraz fazlası gerekli
Mantık, zeka, bakış açıcı - +1 yıl
Bunları yaşamadan olgunlaşabilir tabiki ama bu ne kadar olgunlaştırır orası bilinmez şöyle düşün biri bize bişeyi yapma sonucu böyle olur dediğinde çekemiyor kıskanıyor ya da istemiyor diyoruz yapıyoruz bazen ve sonradan yapmasaydık bilemezdik ama haklıymış desekde kendimizin yaşaması gerekiyor tecrübe için
Olgunlaşmak için ise biraz fazlası gerekli
Mantık, zeka, bakış açıcı - +1 yıl
Cinsellikle alakalı mevzu da şu bazı insanlar bakir veya bakiredir ilk sevişme ilk sexlerinde iyi olduklarında inanılmaz bu nasıl bakire? Baya iyi ya da bu nasıl bakir baya iyi diye, o kişinin p*rno izleyip izlemediğini bu sevişme anını ne kadar süredir düşünüp hayal ettiğini bilmeden bunları düşünmeden, banada aynısı yapıldı,24 yaşında olmuştu, önyargılı bakir ya da bakire değil diyip kestirip atma durumu var ama görsellik de tecrübe olabilir olgunluk için, yaşanmışlık da tecrübe olabilir... kişiye göre değişiyor
+1 yılKesinlikle yaşla ilgisi yok. Bu sitede bile yaşı büyük olduğu halde hala ergen olanlar var.
10 Yorumla
+1 yılOlgunlugun yasla alakasi cok azda var bana gore.
Ama cogunlukla yasanmisliklar ve karakter belirliyo bunu10 YorumlaKimseyle konuşmıyorum kimseyle müzakerelerde bulunmuyorum evrensel doğruları arıyorum bulunca da uyguluyorum
10 YorumlaOlgunluk yaşla alakası yok desek ayıp etmiş oluruz..
Yaşla da alakası var ama en çok tecrübe ve bilgi ile alakalı..
Biraz da disiplin..10 YorumlaAkıl yaşta değil baştadır, olgunlukta akılla ilişkilidir.
10 Yorumla
+1 yılkendini yetiştirmek önemli olan..
yaşın hiçbir şey katmadığı insanlar tanıyorum..10 Yorumla
+1 yılyaşla alakalı bir durum değil olgunluk tamamen tecrübe yetiştirme v. s
10 YorumlaOlgunluğun yaşla ilgisi yoktur buna çok şahit oldum.
10 YorumlaBn kucuklerle daha iyi anlaşıyorum. Yasıtlarım fazla olgun geliyor
10 YorumlaDiğer konusunda 2b cevap paylaştı. olgunluk bakış açısı ile alakalıdır, yaşla ilgili değil.
10 YorumlaYaş ilede ne kadar alakalı olduğunu düşünsem yine işin beyinde bittiği kanısına varıyorum.
10 YorumlaYaş ile değil yaşanmışlıklarla alakalı
25 Yorumla- +1 yıl
Bak şöyle izah edeyim,20 yasında bir kızla oturusun gerçekten bayıla bayıla sohbet edersin aslında yasadıgı ne vardır hiç birşey... Okulu evi ve takıldığı 1 2 kişi. Sohbeti güzel konustukca konusasın gelir. Perspektiftir sırdaş... Bir tarafta gercekten çok şey yaşamış biri hatta senden büyük bile cıvıklığı açık sözlülükle karıştırır ağzında kuru bakla ıslanmaz. Gördüğünde fare görmüş kedi moduna girersin... Bakarsan tabiri caizse dünyanın kıcına parmak atmış bir kişilik.. Sence?
Diğer konusunda 6,6b cevap paylaştı. Olgunlaşmak yaşa değil başa bakar.
13 Yorumla
+1 yılOlgunluk denilince akla ilk memeler gelir ama bence kalca cok onemli
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılyaş değil.. yaşanmışlıkla ilgilidir canım ..
12 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılelbette
Yaş ile alakası yok bence.
10 YorumlaHayat insani olgunlastirir.. Aci ama gercek.
10 Yorumla
+1 yılKonuşurum hiç farketmez akıl yaşta değil baştadır
10 Yorumla
+1 yılyok tabii ki düşünceleri olgun olmalı
10 Yorumla
+1 yılolgunluk başka birşey yaştan bağımsız
10 YorumlaKesinlikle
10 YorumlaHayır
10 Yorumla
+1 yılYaş ile alakası yok
10 Yorumla
+1 yılOlgunum ben