Eleştirel düşünme, akıl yürütme, analiz ve değerlendirme gibi zihinsel süreçlerden oluşan düşünme biçimidir. Eleştirel düşünme yerine kimi zaman tartışma mantığı ya da biçim dışı mantık terimleri de kullanılabilir.
Hangi durumlarda eleştirmeye veya eleştirel düşünmeye ihtiyaç duyarız?
En ufak bir karar alırken bile yaradılışımın doğal akışında analitik düşünmek ihtiyacı duyuyorum, buna uygun olarak analitik düşünmek taraftarıyım. Her konuda eleştiren bir yapım yok pek, genelde destek olmayı ve çözüm üretmeyi seviyorum👍😄👍😄
Toplumsal konularda bunu yapmamız gerekiyor bence. Elbette herkesin kendine özgü düşünceleri var bir konuda. Ancak konu özel hayat değilde yaşantımızdan bir parça ise ortak bir noktada buluşmak için düşünce alışverişi yapılmalıdır. Özel ilişkilerde ise bir sorun varsa, karşımda ki insan benden kaynaklı bir davranıştan dolayı mutsuzsa eleştiriye açık olmam gerekir. Ya da aynı şekilde ben sürekli iletişim içinde olduğum aynı hayatı paylaştığım bir insanı eleştirme hakkına sahibim. Eleştirme kötü bir şey değildir. Sadece saygı çerçevesinde olmalıdır.
Eleştirilmeye ihtiyaç duyarsam sorarım. Onun haricinde eleştiriye açık değilim. Eleştiri yapmam gerektiğini hissettiğim zaman ise samimiyete oranla eleştirmenin doğru olduğunu düşünüyorum. Uzak olduğum birini eleştirmem ne hali varsa görsün diye düşünürüm. Ancak sevdiğim kişiyi de ihmal etmem iyiliği için eleştiri de olsa konuşurum.
Genelde ikili ilişkilerde negatif bir durum ile karşılaşınca. O zaman kendime soruyorum. Ben nerede hata yapıyorum diye? Önemli bana göre insanın öncelikle kendini sorgulaması gerekiyor ki gerçekte başarıya ulaşabilsin. Böylelikle hayattaki amacımızı da bulabiliriz.
Hayatın farkına varmış, kendiyle barışık ve sürekli ilerlemek isteyen mantıklı insanlar kendini sürekli eleştirir ve eleştiri kabul eder her zaman bende kendimi sürekli eleştiririm