Bunun en büyük nedeni tatminsiz ve doyumsuz olduğumuzdan mı kaynaklanır?

Sebebini bilmiyorum. Ben de bir şeyi çok istediğim ve de uğruna uğraşlar verdiğim şeyler için elde ettiğim zamanlarda hevesim kaçıyor. Halbuki ne meşakkatli bir süreçten geçmişimdir o istediğim şey uğruna ama yine de elde ettiğim zamanlarda sadece bir süre benim için kıymeti oluyor. Uğruna kaybetme korkusu yaşamadığımız ya da anlık zorluğunu çekmediğimiz şeyler sanırım değer kaybediyor bir süre sonra. Elde ettikten sonra da o değer duygusunu yitirmesek belki de böyle olmaz.
Bir şeyi elde etmeyi istersiniz sonra elde etmeye çalışma süreci uzadıkça veya zorladıkça o sürece aşık olursunuz. Yani bu değer kıymet bilmekle ilgili, tüketim toplumu oluşumuzla da ilgili. Bence biraz kıymet bilmek, o kıymeti vermeye devam edebilmek gerekiyor. Mesela okudun bölüm kazandın, elde ettin, tak hevesim bitti demek yanlış, o hayalin üzerinden yeni yeni tatminler oluşturmak lazım. Ancak öyle heves gözüyle bakmaz ve sıkılmaya yer aramaya çalışmazsın.
İstediği şey gerçekten "O" olmadığı için belkide... Onu değil de O'na ulaşma, ve çabalama duygusunu seviyordur. Bu da kişiye hırs yaptırır. "Ben yapabilirim, ona ulaşabilirim." Gibisinden. Ama aslında istediği o degildir
İstediği şeyin O olmadığını anladığında ona ulaşmış olmak artik onun için bir değer ifade etmiyordur. Çünkü zaten onunla mutlu değildir ve bir hevestir onun için.
Gerçekten o şeyi istemiş olsaydı, ona ulaştığında asla hevesi kaçmazdı ve onun kıymetini bilirdi.
Bana göre tamamen açgözlülük. Elde edene kadar canı çıkar neredeyse elde ettikten sonra ise bi istememezlik, bıkkınlık, memnuniyetsizlikler başlar. Akıl başka şeylere doğru kayar o zamanlarda. Aslanın ceylana doymadığı gibi bazı insanlarda elde etmeye doymaz.
Asıl zevk dağın zirvesine ulaşmak değil, asıl zevk dağın zirvesine ulaşıncaya kadar verilen mücadele alınan dersler yaşanan heyecan ve başarabileceğini dair olan inançtır.
Cevap
12Cevap
İnsanoğlu işte...
Tatminsiz,
doyumsuz,
Ne istediğini bilmeyen varlıktır..
Elinde olmayan şeyin meraklısı,
Olanlarında nankörüdür..
O şeyin olması ve olmaması değil önemli olan ulaşılmaz olması ve istek arzu olmasıdır..
O kadar doyumsuzluk varki oda olsun buda olsun suda olsun isteriz bir türlü gözümüz doymaz..
Boşuna dememişler insanin gözünü Bir pence toprak doyurur diye,
Bu herzaman böyleydi ve böyle de devam edecek değişmez.
Halbuki herşeyin aziyla bile yetinmek küçük şeylerle mutlu olmak ne güzel Bir şey dimi
Bunun cevabını insan üzerinden veremem.
Fakat farklı şeylerle verebilirim.
Örneğin;
Bir oyun oynuyorsam ve o oyunda istediğim puanı elde ettiysem oyun benim için bitmiştir.
Ya da gözüme çok cazip gelen bir kıyafet diyelim...
Elde edene kadar çırpınırım elde ettikten sonra dolaptaki yerini alır beklemede kalır.
Nedenini bilmiyorum.
Zora ulaşınca benim için bitiyor...
Oyun zaten seni rekabete zorluyor, o yüzden puanı aldıktan sonra tatmin oluşun normal. Giyim olarak da pahalı kıyafetten söz ettin sanırım, onda da demek ki kendi içinde bir yarış var. Yarış, rekabet gözüyle bakmakla başlıyor.
Hayır pahalı bir kıyafet için demedim bunu.
Kendi içimde bir yarışım yok kendimi biliyorum.
Ama oyun için söylediklerinde haklı olabilirsin 🙂
Ulaşılmaz olana olan istek ve arzu yüksek.
Ulaşılmış olana da nankörlük başlıyor ışte.
Kodumuz bozuk sanırım.
Her kes de öyle değil aslında değişiyor bazılarında. Ama çoğunda örnek verirsem mesala çok açsın ve akşam annen ve ya eşin en çok sevdiğin yemeği yapıcak o gün gözüne hiç bir şey görünmez beynin tamamen o yemeğe odaklanır ve eve gidip o yemeği çok iştahla ballandıra ballandıra yersin yapanada övgülerde bulunursun ama sonrasında artık doymuşsundur yemek istemiyorsun artık önüne ne kadar getirselerde artık yok istemem diyorsun. Bazılarıda böyle işte o şeyi elde edip duyguyu tadınca artık doyuyor ve hevesi kaçıyor. oysa gerçekten kalben isteyen ve onu zorlukla elde eden insanlar için bu böyle değil benim fikrim🤷♀️
Çünkü heves ettiği şey elde etme duygusudur. Bu da egoyu doyurma ihtiyacından oluyor.
Sağlıklı ve özgüvenli bir insan böyle bir şeyin ihtiyacını duymaz. Egosu her zaman sağlamdır. Onu tatmin etmeye gerek yoktur.
Ama şimdi artık hemen herkeste bu davranış şekli var maalesef. Nankörlük.
#Cassie
Bu herkes icin gecerli bir durum degil bence. Seninde dedigin gibi doyumsuz insanlar icin gecerli. Annem her zaman daldaki en uzaktaki elma insana daha cazip gelir, hirs yapar onun icin ulastigi zamanda yav bunun tadida digerleri gibiymis der sogur der. Ve cok hakli bence. Beklentileri yuksek olan insan, doyumsuz insan, hep daha fazlasini isteyip elindekilerin kiymetini asla bilmeyen, baskalarin elinde olana gozunu diken insan bir seyleri ( insada olabilir bu) elde ettigi zaman sogur. Ben bu zamana kadar elde ettigim hicbir seyden hevessiz olmadim. Bu kiyafette olabilir, yeni bir elektronik esyada olabilir, insanda olabilir. Sonuna kadar kiymet veririm ve basina bir is geldigi zaman asiri uzulurum. O yuzden yillarca ayni mobilyayi, esyalari, cantalari, ayakkabilari kullanirim.
Ulaşılmaz olan daha cazip geliyor. Ulaşınca da tüm büyüsü kaçıyor. Bunu hiç yaşamadım. Yaşayacağımı da zannetmiyorum. Çünkü çok istediğim bir şeyse eğer elde etsem bile büyüsü bozulmaz. Hâttâ sahip olunca kıymeti daha da büyür gözümde.
Ulaşılması zor olduğu için onu çok ister, hırs yaparız. Elde edince eski heyecanı duymuyorsan heves oluyor, elde ettikten sonra bile aynı heyecanı duyuyorsan aslında o hep ütopik düşündüğümüz "doğru" kavramını bulmuşuz demektir.
Özellikle özgüvensiz insanların kendini tatmin etme şeklidir bu. Elde etmek istediği şey herneyse onun peşinden koşmak ve onun için çabalamak artık takıntı haline gelir o bir özgüven yarışıdır kendini kanıtlama yarışıdır artık.
İkisi de bu sebeple elde edene kadar her şeyi yapar ancak fark ederki elde ettikten sonra hevesi sönmüş çünkü bir hevesten ibaretmiş.
Benim kaçmadı, kaçmaz. Genelde bu huy, basit, karaktersiz erkeklerin işi oluyor. Manevi yönleri güçsüz hatta nerdeyse hiç yok. Daha geçen gün bile biri, nişanlımla ileri gittik acaba benden soğumuş mudur diye soruyordu. Biri de demiş evleneceksiniz niye soğusun. Ama gel de anlat...
Bu hayatta eğer her istediğimiz olursa çaba gösterecek bir işimiz bile olmazdı ve hayatımız monoton/sıkıcı olurdu. Keyif almazdık. İnsan çok istedigi bir şeyi elde ettiğinde başta hoş gelir ama sonra insanın hevesi yok olup gider ama o İstenilen ve elde edilen şey (her ne ise) kaybettiğimizde değerini anlarız.
İnsan yapısı gereği karmaşık. Bizim olmayana karşı hep bir istek arzu vardır ya onunla alakalı bence. İnsan hep kendisinde olmayanı arar bulunca da bırakır.
Bu biraz kendini de basit görmesiyle alakalı olabilir. Kendini merak eden insan, kendisinin olanı da merak eder. Dışarıda aramak yerine kendisinde aradığını bulmayı tercih eder.
Elde etme tutkusu var hepimizde.
Benim olmalı diyoruz, kıskançlık var başkasında olmasın diyoruz.
O kadar çok hırs yapıyoruz ki elde edene kadar gözümüzde çok büyütüyoruz, büyük bir beklentiye giriyoruz.
Elde edince beklediğimiz gibi çıkmıyor, aslında daha basit daha sıradan olduğunu farkediyoruz.
Tatmin oluyoruz ama, beklenti olarak tatmizsizliğe uğruyoruz.
Bu yüzdendir insanların her şeyden kolay sıkılması.
İnsanlar olarak doyumsuz canlılarız çünkü.
Hep daha fazlasını arzularız. Dolayısıyla zaten bizim olan şeylerden sıkılmamız fazla zaman almaz.
Üzerime alınıcam şimdi 🙄😂
Ego tatmini, egomuz tatmin olunca, basarma hissinden hevesimiz kaçıyor. Karşımızdakini degil onu elde etme hissini seviyoruz.
Belki umut etmeyi düşlemeyi seviyoruz. Gerçekten o şeyi istemiyoruz. Onun gerçekleşme ihtimalini seviyoruz. Ya da istediğimiz şeyi ona ulaşamadığımız için gözümüzde fazla büyütüyoruz. Kavuşunca hayal kırıklığı yaşıyoruz bu yüzden...
burada mesele insanın tatminsizliği değil uğruna çabaladığı o kadar soruna göğüs gerdiği şeyin çabasına değmeyen bişey olmasıdır , o yüzden sizde değmeyecek insanlar için varınızı yoğunuzu vermeyin çünkü elde ettiğinizde elinizde sadece uğruna değmeyecek şeyler verdiğiniz biri kalıyor
İnsan doyumsuz. Sonra elde etmesi cazip gelen başka bir şeye yöneliyor elindekilerin kıymetini bilmeden. Halbuki bu seferde elindekini kaybediyor haberi yok
“Kolomb, Amerika'yı bulduğunda mutlu olmadı, ararken mutluydu.
İmkansız, ulaşılmaz olan her zaman cazip gelirr
Bu tamamen kıymet bilmemezlikten kaynaklanır. Kıymet bilen insan elde ettiği şeyi elinde tutar ve onu hiç bırakmayacakmışçasına sahip çıkar.
1yildir evliyim çocuğumuz olmadı bir türlü Bende bunu düşünüyorum acaba kıymetini bilmez miyim diye ama her zaman bu söze katılmıyorum
İsteyene kadar geves elde edince buz dolabı anormal yani
Farklı beklentilerin olup çok istemissindir ummudugunu bulamadigin için hevesin kaçar
Benim olmaz. Elde edince de severim hevesim kaçmaz.
İnsanın yapısında doyumsuzluk var hep iyisi en iyisi bitmezzzz
Çünkü alacağını almış olur , ve daha fazlasını ister
Başarma elde etme güdüsü vs insanları uzaktan seyrediyorum ki sogumiyim assdff
İnsan ulaşamadığının delisi, ulaştığının nankörüdür.
Bu soruna en icten "PAS" demek geldi icimden.
Sanırım kıymet bilmediğimizden.
Şımarıklıktan. Ben her zaman elde ettiklerimin kıymetini bildim.
Hevestir o çünku gerçek istediğin şeyi elde edince hevesin kaçmaz direk mutlu olursun hala devam eder hevesin
benim kaçmıyor çok istediğim şeyi hep isterim bu şerefsiz erkekler için geçerli
İnsan ulaşamadığı şeyin delisi, ulaştığı şeyin nankörüdür diye bir söz vardı tam olarak bu.
Doyumsuzluk ve aç gözlülükten dolayı. Hep daha fazlasını istiyoruz
İnsan insan olmaktan çok insan kalabilmeyi öğrenirse böyle şeylerle sorunu olmaz bence
Amaçladığı şeye ulaştığı merakını giderdiği için artık cazibesi kalmadığı için.
Elde edilen her şey sıradan bir şey haline gelir de ondan.
Soru cevabıyla birlikte verilmiş.
Fazla yorum yapmaya gerek yok.
Bende telefon almak istiyordum heveslendim aldım şimdi yine telefon almak istiyorum
İnsan ulaşamadığı herşeyin “delisi”, ulaştığı herşeyin “nankörü”dür."
Bu herkes için geçerli değil.
Kişiye göre değişir 😒
Ulaştığımızın nankörü oluyoruz ondan.
İnsan sürekli değişiklik ister çünkü
Ego insanı zevksiz birine dönüştürür
Örnegin ben 😁 hep buna cevap arıyorum
Hevesi kaçıyordur ondan
İnsanlar çiğ süt emmiş çünkü
Elde edince anlamı kalmaz çünkü
Çok istediğim bir şeyi elde edemedim ki hiç
Çünkü istediği şey de hevesi kalmamıştır
Eski heyecanı kaçıyor çünkü
Biz de böyle kıymet bilmeziz
hep öyle oldu kurallar işte 👼🌺💫💭
Benim kaçmazda olmuyor zaten jfjfjjc
Çünkü insanın doğası mutlu olmaya karşıdır
kolay elde ettiğimizi düşündüğümüzden..
Ulaşılmaz herzaman baldan tatlıdır
insan arzusunu sever, arzu edileni değil. (niçe)
Maymun iştahlı olmaktan kaynaklı olsa gerek..
Evet birazda daha iyisi vardır kafası.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?