Kitap okumak insanın ufkunu geliştiren en önemli unsurdur. İnsanı hayatta bir çok konuda nasıl davranması gerektiğini öğretir, bilgilendirir. Kitap okuyan birisi sorgular, gözlemler ve etrafta olup biteni merak eder. At gözlüğüyle bakmaz. Peki neden kitap okumayan birine karşı cahil yaftası yapıştırılır, ya da öyle düşünülür diyelim.
Kitap okumayan birisine neden cahil gözüyle bakılır?
Şimdi kitap var kitap var. Gidip Necip Fazıl ya da Kadir Mısıroğlu okuyup, dinleyen kişiler ilelebet cahilliğe devam edecektir. Kitap okumak önemli ama bunu sorgulamamak cahilliktir. Her kitap insanı geliştirmez.
Yancı değil doğruları çarpıtan ve gerçeklikten uzak, milli değerlere saldırada bulunan insanlar olduğu için söyledim. Ayrıca yazarlık olgularını taşımıyorlar. Birisi dönektir diğeri vatan hainidir.
Cahilliğin ölçütü elbette ki kitap okumak değil, fakat dediğin olgular doğru evet. Bazı kavramları, özellikle de hayata yönelik alınması gereken kararları bilgi yoluyla dahil edebiliyorsun benliğine. Şöyle ki, mesleğimdeki konumuma gelmeden önceki sürecimde, yüzlerce psikoloji kitabı bitirdim. Faydası oldu mu, elbette ki epey oldu. Ciddi derecede öğretileri kazandırdım zihnime. Şu da var ki, çalıştığım ekipte yurt dışından birisi, toplasan 10 kitap dahi okumamış hayatı boyunca. Videolar, ufak makaleler hatta ses kayıtlarıyla gelmiş bu konumuna. Özetle durum şundan ibaret. Bir şeyleri birisinin beynine zorla sokamıyorsun; cahilliği bizzat isteyerek benimseyen kesim de epey kalabalık. Algın açıksa, öğrenmeye meyilliysen, en nihayetinde her okuduğun detayı yaşantına ve karakterine yansıtabiliyorsan ve en önemlisi, gerçeklerden kaçmıyorsan, öğrenmenin yolu çok bu hayatta. Fakat kitap okumak iyidir her zaman..
Okumak bilgislizliği alır, gözlem yeteneği kazandırır ama eşşeklik bakidir. MKA = okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir demiştir. Bence bir kişinin elinde kitap olmasına değil aklına bakarak bu yorumda bulunulmalı.
kimisi kitaplardan tecrübe kazanır kimi yaşadıklarından ama her ikisini de yapmıyorsa.. ve fırsatı varken yapmıyorsa o zaman cahil diyebilriz sanırım.. onun dışında okumayan birisine öyle bir yaftam yok hiç kitap okumamış ama pek tecrübeli çok insan tanıdım ben
Eğer ki bir insan yeterince vakti ve imkânı olduğu halde bir şeyleri merak edip kitap okumuyorsa o insan kalitesiz bir hayat yaşıyordur. Hatta yeterli maddi olanaklara sahip olduğu halde hayatını bütünüyle ilim/bilim öğrenmeye vakfetmeyen herkes kınanmaya mahkûmdur. Çünkü dünyadaki en üstün zevk, aklî zevklerdir.
Demişti ki bir progrmamda kızın biri kartını düşürmüş sonra bu kızı bulmuş kartı teslim etmiş ne kadar iyilik meleği :D demek ki kitap okumuyor ama armut toplamıyor
Bunun kitapla alakası olduğunu düşünmüyorum insanlar genelde kendi yaptığı şeyi başkasının yapmadığını görünce onun üstünden üstünlük kurma gayretine girdiği için böyle yakıştırmalarda bulunur.