Holaa🎈 Kitap okumak dünyanın en yararlı ve güzel şeylerinden biridir. Kitap okumak bilgi sahibi olmamızı ve kendimizi geliştirmemizi sağlar.Peki kitap okumayan birine cahil diyebilir miyiz? Bu konuda ne düşünüyorsun? Anlatsana biraz...🎈
cahillik, belirli bir konuda yeterli bilgisi olmayan bir şey olduğundan bunu kitap üzerine indirgemek hatalı olabilir. kitap insan yaşamında, kişilikte, hayatta bir çok şey katıyor olabilir ama salt bilgi konusunda kendisi de yeterli olmayabilir. bol bol okuyup körü körüne bağlanıp yanlış bakış açısı kazanan insanlar olduğunu da düşünürsek ben kitap okumayan birine cahil diyemem.
Kitap okuyup okumamak herkesin kendi tercihidir. Buna göre insanlara cahil demek doğru değildir. Kırmızı Oda dizisinde de geçmişti şu kitap bahsi. Alya ailesi tarafından dışlanarak, sevilmeyerek, yok sayılarak büyümüş bir çocuktur ve kitaplara sığınmıştır.
Alya'nın anlatımına göre
"Bana düşen olabildiğince göze batmamak. Bende kendi dünyama kaçtım hep.Kitapların içine. Kitaplar beni hemen aralarına aldılar. Hemen kabul ettiler. Kitaplar bana hiç "sen çirkinsin, seni kimse sevmez"demediler. Kitaplar hemen tuttular elimden. Hemen kabul ettiler beni. Beni hiç azarlamadılar, hiç kızmadılar. Bende kitapların dünyasına girip bu dünyayı unuttum. Her şey yolundaydı bir süre. Ne ben kimseye, nede kimse bana ilişmiyordu. Kitaplarım bana yetiyordu"
Evet kitap okumak güzeldir. Kitap okumamanın cehaletle ilgisi yok ama Alya eğer o çocuk yaşında kitap okumasaydı belki de hayat daha zor olurdu onun için. Alya'nın da dediği gibi kitaplar insanı dışlamaz, insan ayırt etmez. Onun için kitap okumak güzeldir
Kitap okumak çok faydalı bir şey. Ama okumayan da pek cahil demek değildir. Çünkü artık internet çağındayız. İlgi duyduğumuz bilgilere saniyeler içinde ulaşabiliyoruz. Belkide ilerde basılı eserler azalıp pdf gibi platformlara dönecek. ya da mp3 olarak dinlemeyi tercih edeceğiz. Bence teknoloji ilerledikçe bunlar daha da yaygınlaşacak
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
73
Cevap
55
Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kitap okumayanlar hayat okulu edebiyatına başlamış bile. Benim fikrime göre "genelde" cahil olurlar. Empati yeteneği, kavramlar arası bağlantı kurma yeteneği, araştırma yapmayı öğrenme, edebi derinlik, en önemlisi kristalize zeka kitap okumayla ve öğrenmeyle gelişiyor. kitap okumak bize düşünme perspektifi kazandırıyor fikrimce. tabii sadece okumak için okumuyorsan. Düşünerek, üstünde kafa yorarak okuduğun bir kitap bile seni farklı biri yapabilir. Bu saydığım nitelikleri kazanmak için haftada bir kitap bitirmeye gerek yok. Bu argumanımın kanıtı olarak sokak röportajlarını izlemenizi ve bu sitede yapılan görüşleri okumanızı tavsiye ediyorum.
Ben okumaktan ziyade pratiğe dökülmesi taraftarıyım. Öğrenmek için okumak benlik değil. Tecrübe etmem gerekiyor ki yerleşsin. Peki kitap okumuyor muyum? Okuyorum hemde deli gibi orası ayrı bir konu ama kitap okumayan birine cahil demek tamamen zırvalık. Filızofları ele alalım. Düşünerek bilime katkıları oldu. Sohbetleri dinlediler, araştırdılar, yerinde gözlem yaptılar. Ve bizlere çok değerli bilgiler bıraktılar.
Her kitap okuyana “âlim” diyemeyeceğimiz gibi kitap okumayanlara da “cahil” diyemeyiz. Kimi okuyarak, kimi yaşayarak, kimi dinleyerek öğrenir bazı şeyleri. Ayrıca esas olan ilmi ve bilgiyi hayata geçirip, ondan fayda görebilmek bence. Faydasız ilim yalnızca yüktür, zihnimizde taşırız ama kullanmayız.
Denebilir. Tecrübeyle sabit. Hani diyorlar ya çok gezen değil çok okuyan bilir. Ben buna inanmıyorum, kitap okumak insanın kelime haritasını geliştirir, diksiyonuna yardımcı olur. Kurduğu cümlelere dahi müdale eder, çok işe yarar. Kitap okumayan, okuyamayan kişiler kendisine kültürlüyüm demesin. Kültürlü olanlar kültür göstergesi olan en önemli şeyden uzak durmaz çünkü. :)
Hercai gibi saçma sapan dizilerin kitaplarını okuyan hatta sadece bu tür kitapları sürekli okuyan kesimler var bu cahillik değilse nedir? Önemli olan ne okuduğundur, mesela bi dünya klasiği okumuşsundur zengin içerikli 3 4 romantik aşk romanından daha çok bilgi sağlar sana.
Deriz, deriz cehalet sadece kitap okuyarak çözülebilecek olsaydı, dünya çok daha güzel bir yer olurdu. Zira ne kitabı okuyor? Ne için kitap okuyor? Okuduğu kitaptan bir şey kazanıyor mu? Okuduğu kitap cidden işe yarar bir bilgi sağlıyorsa o bilgi güncel veya tarafsız mı? Kişinin cidden cehaletten kurtulacak kadar yeni bilgiye açık mı? Cehaletin ölçüsü nedir? (Zira o konuya yıllarını vermiş bir insan için diğer herkes cahil sayılır)
Ki genel çıkarımı yazmayı unutmuşum, bu da benim cehaletim olsun, sonuç olarak herkese kendi görüşlerimiz ve bilgi seviyemezi bağlı olarak dünya üzerindeki seçtiğimiz her varlığa cahil diyebiliriz, çünkü cehaletin bir ölçüsü yok. Yani konunun kitap okumakla zerre alakası da yok.
Denemez. Ne kadar kitap kurtları buna kızacak olsa da kitap ile cehaletin bir alakası yoktur. Eğitim ile alakalıdır cehalet. Cahil toplumların bir çoğu sabit kitaplardan geçer buna bakarsak. Eğitimi doğru verdiğinde cehalet azalır. Her kitap bilgi demek değildir. Boş beleş milyonlarca kitap var. İçi cehaleti yozlaştıracak kaliteli kitaplarda var. Kitap okumak bir seçenektir, cehaleti törpülemekte bir araçtır.
kitap okumayana cahil demem cok okuyan mı bilir cok gezenmi ama kainatı okumayana cahil denir. okumak illa satır satır yazı okumak değildir dinlemek öğrenmeye calışmak anlamak için caba sarf eden tefekkür eden kişiler bazen okumuşlardan daha iyi öğreniyor hayatı
Kitap okuyacağı zaman ne okuyacağına göre değişir bunun cevabı. Klasik aşk romanı okuyanı ele alalım mesela onu okudu diye allame bilge olmayacak. Kitap okuyacağı zaman bu tür şeyler okuyacaksa kitap okumamak ile cahil olmaz. Keza bir çok kitap okuyan cahil de kol geziyor.
Şahsi düşünceme göre cehalet fıtrattan gelen birşeydir. Mayanda ne varsa o olursun kitap okumak ancak mayanda taşıdığın şeyi parlatıp ortaya çıkartır.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Elbette denilemez. Tabi burada 'cahil' den kasıt ne bunu bilmek gerek. Ben cehaletin okuma yazmayla ya da eğitim seviyesi ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Okuyup güzel yerlere gelmesine rağmen başkasının fikrine saygı duymasını bilmeyen, insanları dinine diline ve ırkına göre ayırt eden insanlar da var neticede.
denemez 8u kendini geliştirmekle alakalı 1 teyze tanıdığımvar okuma yazma 8ilmiyor ama her işten anlıyor hepimizden akıllı teyze
6
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Benim ilgi alanım nadir balıklar. Killifishlerle ilgili 1 tane bile kitap yok 2 tane ansiklopedisi var onlarda da benim bildiklerimin çeyreği yazıyor. Kitaplarda başka insanların hayatları ya da kafadan uydurdukları yazıyor
Hiç kitap okumamış ama çok bilgili insanlar tanıdım. Sözlerinde hayatı bulduğum insanlar. Ama bunlar istisnalar. Ama maalesef her kitap okuyan da bilgi sahibi değil. Ve çok kitap okuyan insan tanıdım hiç birşey bilmeyen ama herşeyi bildiğini sanan.
Hayır tabi ki Ben kitap okumuyorum ama ayıp olmazsa herşeyi bilirim okulda hep birinciyim denemelerde hep birinciyim çok meraklıyım ama kitap okumayı sevmem internette hep bir şeyeler araştırıyorum kendimi geliştiriyorum ama kitap okumayı sevmiyorum tam 5 dil biliyorum Türk değilim ama Türkçeyi çok iyi biliyorum kitap okuyarak öğrenmedim türkçeyi konuşarak öğrendim burda okula gidiyorum ve okuldakilerden daha iyiyim Türk olmamama rağmen yani iyi olmak için kitap okumaya ihtiyacın yok
Her kitap okuyan adam olsaydı kanunları kitaptan yalayıp yutmuş insanlar ( hakimler ) insanlık dışı kararlar almazdı. Ve ayrıca şöyle bir şey diyeyim kitap okuyunca bilgili olmuyorsun sadece konulara daha farklı bakabiliyorsun
Sanırım 5 yıldır kitap okumuyorum. Belki de 10 Ülkenin yarısını cebimden çıkarırım. Diğer yarısının çeyreği ise pür dikkat beni dinler. Diğer çeyreği de zaten İlber hoca gibi isimlerdir. Ben onları dinlerim
Cahil denilemez. Cahil kişi bilmediği konuda bilgi sahibiymiş gibi davranandır. Kitap okumayıp da bilgiyi farklı yollardan da edinebilir. Şahsen kitap okumam. İlgimi çekmiyor. Onun yerine makale ya da belgeselleri araştırırım.
Cahil diyebilmek için kendimizi sorgulamamız lazım önce. Üç beş kitap okumuş günümüz şartlarında kolaylıkla üniversiteyi bitirmiş bireyler çok mu ahil? Elbette kitap okunması gerek bu konu tartışılamaz bile ama bu iş genel kültürle olur, tarihi, coğrafyayı bilmekle olur. Kendi ülken değil sadece dünyayı bilemekle anlamak istemekle olur. Cahillik üç beş roman okumakla ölçülecek bir kavram değildir
Bu okumak veya okumamakdan ziyade kişinin yaptığı şeyi kendine yarar sağlayacak ve ileriye taşıyacak şekilde kullanması ile ilgili diye düşünüyorum. Hayırlı geceler 😀
Çoğu zeki veya çalışkan arkadasim kitap okumayı sevmiyor ve kültürel olarak donanımlı insanlar bolca filmlerden belgesellerden faydalanarak kendilerini geliştiriyorlar. Ama ne olursa olsun kitap okumak insanlara her zaman bir artı katar gerek vaktini keyifli geçirmek gerek bilgisini geliştirmek konusunda kitap tutkunu olan biri olarak benim için vazgeçilmezdir :)
Bende okumam istesem bile okuyarıyorum büyük kitaplar 3 sayfa sonra uyku tutuyo. Yani uyuyamadigim zaman kitap okuyorum en fazla 5 dakika sonra uyuyorum ☺🍀🍀🍀
Bence de bu sadece kitap okumakla alakalı değildir. Bence iyi bir gözlem yeteneği gerektirir. İnsanları gözlemlemek ona göre en iyisini seçmek hayatı şekillendirmek buna bağlı şeyler kitap okumakla gelişse de okumayana da cahil diyemeyiz. Babaannelerimiz dedelerimiz okumadı ama bazı yaşanmışlıklar onlara bir şeyler öğretti. Hem bazı insanlar duygu körüdür. Okuduğu şeyi canlandıramaz ve sıkıcı hale gelir onun için. Bu da farklı bir bakış açısı...
Sadece kitap okuyarak bilgi sahibi olunmaz. Hatta bazen kitap okumak yetersizdir bazı şeyleri öğrenmek için. Bu yüzden kitap okumayan birine cahil demek doğru olmaz.
Yunus Emre “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır” demiş yani insanın kendini bilmesi özünü okumasını söylemiş ancak ben 37 yasında olduğum için kitap okumayan kişilerle iletişim sorunları yaşayabilirim...
Hayır kitap okumak hobi zaman geçirme amaçlı zaten kişisel gelişim Kitapları okuyan yok roman tercih ediliyor genelde onlarda insanlara pek bişey katmaz
Kitap okumayan birine cahil denilemez. Okumaktan ziyade kişinin ne okuduğu bence daha önemli. Bireyin kişisel olarak gelişimine katkı sağlayan, olaylara daha geniş bir açıyla bakmasını sağlayan şeyler okunmalıdır. Daha önce yazılmışları tekrarlayan, bireyin öz gelişimine katkısı olmayan bazen zarar veren şeyleri okuyana! da rahatlıkla cahil denilebilir.
Kitap okumak bilgi sahibi yapar, Ama bilgi sahibi olmanın tek yolu kitap okumak değildir. Bundan dolayı cahil denmez. Önce kişiyi gözlemle ondan sonra karar ver cahil mi değil mi?
Kitap okumak tabiki güzel ve önemli bir unsur ama "okumak cahilliği alır esseklik baki kalir" diye de boşuna dememiş eskiler bubyuzden okumak ve yaşamak arasındaki ince çizgiyi fark edip kendini geliştirmek gerekli gerek okuyarak gerek yasayarak
Evet çünkü kitap okuyan biri sadece kendi hayatını görmez, başkalarının da yaşadıklarını görür, empati yeteneği gelişir, bilgi ve kelime dağarcığı artar. Ne zaman kitap okumaktan uzaklaşsam konuşma stilim bile değişiyor
Cehalet; her seye dogru diyenim diyen, her konuya bilgisi olan, nötr kalmaktan korkmak gibi seylerdir. Cok vardir etrafimda, daha detayli bilgi icin ulas tanistirayim:)
Tabi ki diyemeyiz, cahillik düşünce yapısıyla alakalı bi durum, kitap okuyarak düşünce yapısı değiştirilebilir mi tabi ki bu bilgisizlik kaynaklı bi cahilliktir.