- Tüm yaşantımız ve seçimlerimiz kaderden mi ibaret yoksa kaderi biz mi yazıyoruz özgür müyüz?

Amel defteri kapanınca o defterde irademizle yaptığımız şeyler var ve bu defter biz doğmadan yazılsada biz kaderimiz de ne varsa onu yaşıyoruzdan çok irademizle ne yapacağımız önceden belli yani şöyle bir örnek vereyim diiyelim ki bir canlı yayın programı izliyoruz ve ertesi gün o canlı yayın programı bittiği için biz o programın tam özetini izlediğimiz zaman ne olduğunu ne olacağını biliyoruz ve bu canlı yayın özetini izlememiz o günkü canlı yayın programındaki yaşananları değiştirmez kader ve iradede bunun gibi ama farklı olan ilk önce ne olacağı belli oluyor yani ilk önce canlı yayın programının özeti belli oluyor ve bu kader oluyor daha sonra canlı yayın oluyor buda irade oluyor
Sana şöyle kısa bir örnekle anlatamaya çalışayım yeterli olmayacak ama bi fikir verir
Bi asansöre bindiğini düşün gitmek istediğin katın tuşuna bastın 2 nolu kat olsun
O kata gidene kadar
- asansör kabini
- asansör motoru
- şebeke elektrik sistemi vs… tüm sistemin çalışması lazım senin iraden ise sadece tuşa basmak
Kader sistemdir irade senin tuşa baştandır yani kader olmazsa yaşayamazsın… ama yaptığın hatalarda da kaderi suçlayamazsın… gideceğin katı sen seçtin
kader var tabi ispati olarak dogdumuz cinsiyet geldiyimiz ulke ailemizin maddi durumu falan bunlar kader amma bazi seyleri gerceklestirmek oluyor mesela ben yillarca biritkiridim pc aldim ve ya gelecek yaz toyota prius alicam kismet olursa her sey yolunda giderse amma bazilarini hayir olmuyor buda kader ispati olarak ben cumhurbaskani olamam ve ya super yat alamak iktidarinda maddi durumumda degilim bunlarda kader. kukla gibiyiz biz bu dunyada bize sunulan oyunu oynuyoruz hepsi bu 😢😢😢
Selamlar,
Aslında insanlar kendi kaderini kendisi yazabilir diye düşünüyorum. Sadece insanın başına gelen olumlu ya da olumsuz durumlar kader ile alakalıdır. Misal birine aşık olmak. Bir kaza geçirmek bana kader ile alakalı. Fakat gelişmek, büyümek ve ayaklarının üstünde durmak kendi iraden ile mümkün olan olgulardır.
Cevap
22Cevap
Özgür irade vardır tabii. Kader insana iki veya daha fazla yol gösterir. Hangi yoldan gideceği insanın kendi tercihidir. İSsra Suresi 13. ayette, "Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık." buyurulur. Büyüklerimiz ise, "Kader gayrete aşıktır." Der. Yani ne kader ne de özgür irade bir başına verilmemiştir insana. İkisinin harika kombinasyonunu vermiştir yaradan. Biz elimizden geleni yaparız olursa olur olmazsa hayırlısı böylemiş deriz.
Kader gayrete aşıktır diye bir söz var ben ona katılıyorum. Bizler elimizden geleni yaparsak ondan sonra işi kadere bırakabiliriz, kimse emek vermeden yorulmadan zorluk görmeden istediği noktaya gelemez.
Kader diye bir şey yok, ne yaşıyorsak kendi seçimlerimizin sonucu olarak yaşıyoruz. Farklı tercihler yapmış olsaydık, farklı şeyler yaşayacaktık. Geçmişte yaptığın seçimler nedeniyle bugün (iyi veta kötü) her şey olması gerektiği gibi...
İhtimallerin arasından seçim yapabiliyoruz. Tüm seçenekler daha önceden şartlandırılmış. Pi sayısının içerisinde ki basit dizilerden seçim yaptığımız varsayısımını çıkarıyoruz
Kader, kişinin özgür iradesiyle yapacağı ve yapmış olduğu herşeyin Allah'ın önceden bilmesidir.
Kişi kendi seçimlerinden kendisi sorumlu.
Sadece 3 Şeyi Biz Belirleyemeyiz;
Ölümü,
Doğumu
Ve
Evlenecek Kişiyi…
Geri Kalan Kaderi Sadece Kendimiz Yazar Ve Kendimiz Belirleriz.
Kader bir secenektir yaşantına göre karşına çıkan secenekler senin tercihin ise bunlardan birini seçmek
Irade'ne baglidir iradene'de hukm veren kaderindir.
Özgür irademiz kaderimizin ince çizgisi üzerinde yol alır..
İsra Suresi 13. “Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık”
Kader diye bir şey yok bence. Tercihlerimiz bizi belirli yerlere götürür.
Kaderi özgür irade yaratır
Her şey insanın iradesine bağlı
ben kadere inanırım ama insanda caba göstersin
Kader ne alaka inanmam öyle şeylere
Özgür irade vardır. Kader yoktur bana göre.
Seçimler kaderi yönlendirir
Yaptığın seçimler kaderini belirler
Kadere inanmıyorum sadece irade...
Damarlarımda özgürlukvar geri yok
Kader vardır fakat kişinin çabasına bağlıdır
cüzz-i irade.
Var.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?