Hırs kelimesi sözlükte "bir şeye karşı aşırı, sonu gelmez ve tutkulu bir istek" olarak tanımlanır. Zaman zaman her birimiz farklı veya bizim için özel ya da önemli olan konularda hırslı olabiliyoruz. İlk okulda öğretmenimiz bize hırsla ilgili olarak şöyle bir şey söylemişti, "Ben hırslı insanı sevmem. Çünkü hırslı insanın gözü yaptığı yanlışı da görmez." Peki siz bu görüşe katılır mıydınız? Hırslı olmak zararlı mıdır yoksa faydası da var mıdır?Soruyu beğenmenizi rica edeceğim ama inanın hırsımdan değil. :D :)
Sence Hırslı Olmak Faydalı Mıdır Yoksa Zararlı Mı?
Ben hırs yerine azimli olmayı tercih ederim. Çünkü az sevgi, az ilgi, az hoşgörü insanı yetersiz hissettiriyorsa bu duyguların çoğu da zararlıdır. Yin Yang dengesini korumak gerekir. Hırs, kıskançlık, kibir, ego, merhamet, sevgi bu duyguların çoğu bende de var fakat fazlası aşırısı tehlikelidir. İyi veya kötü bir şekilde duygularımızı dengelememiz gerekir. Aksi halde aşırı olan duygular insanı hataya sürükler. Ve sen duyguları değil duygular seni yönetir. Birşeyin bizi yönetmesini istemeyorsak aşırılıktan kaçınmak en doğru yol olabilir. Hırs; herşeyi fazlasıyla istemektir ve istediğimiz şeyleri alana kadar her yola girmektir batmaktır. İlkellik gerektirir. Limbik beyin fazlaca çalıştığı için Neo korteks devre dışı kalır. Hırstan kurtulmak için mantıklı düşünmek yani Neo kortekse ihtiyaç vardır. Ve gerektiği zaman ne kadar istesekte birşeylerden vazgeçebilmeye... Azimli olalım ama güzel duyguları kötü duygulara dönüştürmeyelim. Savaşmadan düşman olmadan da kan dökmeden de kazanılabilir yarışlar.😄
Merhaba, Hırs, peki ne için hırs? Hani hep daha fazlasını istemek, hani azına tamah etmemek ile ilgili durumlarda hırs bana göre farklı bir evrede duruyor. Başarı için, daha geniş kitlelere ulaşmak ve iyiliği ulaştırma isteği barındıran hırs ise bambaşka. Bunu ayırt edebilmek de sanırım her yiğidin harcı değil. Ben de birçok konuda hırslıyım ama savaşım kendimle, bu yüzden de zarara uğrasın mı dersen? Hayır :)) Umarım zararsız hırsların peşinden gideriz 🎈🎈
Bu hırs yapılan konu ve hırsın getirdiği gerçekleştirme arzusunun derecesine bağlı olarak değişebilir. Kişiliğe, karaktere fayda getirecek bir hedefe karşı olan hırs insanı bulunduğu bir noktadan daha yükseğe taşıyabileceği gibi , egosal kriz sonucu oluşan gayriihtiyari bir hırs insanı aslında istemediği bir şeye duruma da sokabilir.
Hayatımız çok kısa. Bu yüzden var olan enerjimizi doğru alanlarda kullanmak kaydıyla gösterecegimiz hırs bize yaşama gücü kazandırırken, amaçsız bir hırs ömrün boş yere heba olması anlamına gelir.