"Kendin olmaya odaklanıp başkalarıyla yarışmadığında ve kendini kıyaslamadığında,
herkes sana saygı duyacak"
Lao Tzu.
herkes sana saygı duyacak"
Lao Tzu.
Kendinde eksik olduğunu düşündüğü şeyi karşısındaki insanda görmesidir. Kendi ışığını görmemesidir, kendini tanımaması, kendine yeteri kadar değer vermemesidir.
Kendi ışığını gören, kendini bilen, o olgunluğa erişmiş insan bir başkasının ışığından rahatsız olmaz. Hatta destek olur ışık saçması için.
Bunları yapamıyorsa hayatından çıkıp yapanı izleyip öğrenmesini tavsiye edebilirim ancak😄
Selam,
İnsanın kendini başkalarıyla kıyaslamasının bir çok nedeni olabilir. Bazen yetersizlik duygusu, bazen de üstünlük duyusu buna sebep olabilir. Önemli olan şu, kişi kendini kıyasladığı diğer kişilerleri kafaya takmadan, onunla anlamsız bir yarışa girmeden örnek alabiliyor ve kendini geliştirmeyi beceriyorsa bir zararı olduğunu düşünmüyorum. Ancak tüm bunların tam tersini yapıyorsa orada ciddi bir sorun vardır.
Ezik olduğu için
Özgüven eksikliğinden.
Yetersiz hissettiğinden.
Teşekkür ederim 🙂
Cevap
18Cevap
Kendisini yetersiz hissettiği için veya haksızlığa uğradığını düşündüğü için olabilir. Aslında temel sebep psikolojik sıkıntıdır.
Kendini yetersiz buluyordur ve bir şekilde üstün çıkma çabasından ibaret sadece. Herkes aynı olmadığı gibi, hayatları, şartları ve karakterleri farklıdır, bu sebeple bana fazla acizce gelen bir davranış bu.
Aciz ama onun suçu mu bu yoksa çevrenin, ailenin suçu mu? Ya da yaradılışından mı?
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre insan karnını doyurup temel yaşam ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kabul görmek, statü edinmek benliğini göstermek ister.. Ego bunu ister. Bu durum karakterden karaktere zaman ve şeklen değişse de oluş kaçınılmazdır..
Bir insan kendini yetiştirmeyi başaramamış ise kendinde eksiklikler hisseder. Kendisinde olmayan özgüven hissi, yetersizlik hissini kapatmak için daha iyi görünmek için kendine rol model seçer ve o kişiyi taklit eder. Taklit ettiğini inkar eder ve o kişiyi zaman geçtikçe kıskanır. Kendisinin daha güzel daha zeki ve başarılı olduğunu ispatlamak adına o kişi ile kendini kıyaslamaya başlar. Bu tür insanlar benden uzak olsun bir zahmet...
her kısı bellı zamana yasa kadar yapar maalesef aılelerde yapar.
belşlı yastan sonra bırakırsın kendını dınlersın . yarısın kendınle olur. dogrusuda bu.
Aşağılık kompleksi vardır. Karşısındakinin daha aşağıda olduğunu gözler önüne sermek ister ki, kendisinin sözüm ona üstünlüğü farkedilsin.
Bu bir edinilmiş alışkanlıktır. Zamanında onu iyi/kötü niyetle sık sık kıyaslamışlardır. Bil bakalım kim olabilir?)))
bir kıyas içine girmedim bu güne kadar..
herkesin kendince bir yeteneği bir çapı bir hayatı var
birileriyle kıyaslama yapmak bana göre saçma
Özgüvensizlik, özsaygısın yetersiz olması, yoğun kaybetme korkusu, güvensizlik.
Kendi işinde, hayatının her alanında yetersizse ya da yetersiz olduğu ona empoze edildiyse başkalarına fırsat vermeden kendi kıyasını kendi yapacaktır
Çünkü çocukluktan beri bize empoze edilen düşünce bu.. bu sebepten sürekli birileriyle yarış halindeyiz.
Yemin ederim nefret ediyorum bu durumdan. Bunu çok yaşıyorum o öyle yapıyor sen neden yapmıyon falan bıktırdı gerçekten artık.
eksiklikleri olup öz güvensizliğinden yapar. Ben kıyaslamayı hiçbir zaman sevmedim sevmem yapmam da
Bence küçüklüğümüzden gelen bir şey anne ve babalarımız hep biriyle bizi kıyasladığı için bu bizde bir yetersizlik vehırs meselesi haline geldi.
Aslında bu kıyaslama olayını küçük yaştan itibaren anne-babalar yapıyor
Kendini sevmediği için, kendisiyle mutlu olmadığı için,özgüven eksikliğinden dolayı
Ben tipik türk erkeği modeli değilim keşke onlar gibi olsaydım zaten hep onlar seviliyor
Kendine saygısı yoktur ve enn nefret ettiğim şeydir..
Kendisi olmadığı için başka bedenlerde kendini bulmaya çalışır
Özgüven eksikliğinden kaynaanam bir durum olsa gerek.
maalesef dünya ve sosyal medya insanları bu anlamda kötü etkiliyor
Kisisel gelisimini saglayamamis ozguven sahibi olmayan kisiler yapar bence
Çünkü Beğenilme duygusu vardır efendim..
Aşağılık kompleksinin tezahürüdür bu.
valla yok oyle bi derdim
Ohh hayat sana güzel.
Kendine güveni olmayan insan kıyaslama yapar
Toplumsal baskı, özgüven eksikliği.
Özgüven eksikliğinden
Aşağılık kompleksi yaşadığı için
Özgüven siz olduğu için
Gerçekten yaa büyük hata
Çünkü olgunlaşmamıştır
gerek gormusse diycek bise bulamayiz
Kibirli insanlar icin gecerlidir bu.