Tabi; ucu sana değmediği sürece...
Bu tarz durumlara denk gelirsem , kesinlikle müdahale ediyorum. Bu da benim elimde olmayan birsey sanırım...
Peki ya sen?

Hayır bazıları hiç hak etmiyor. çok değer veren seven gördüm ben karşıda ki kişiyi bir türlü memnun edemeyen ve kötülüğün maruz kalan.
Kimse bunu hak etmez seviyeli bir şekilde cezalar verilebilir örneğin unutup gitmek sessiz kalmak gibi kötü davranılması derecesine de bağlı çok kötü davranılırsa hak ettiğinden değildir bence başka türlü şeyler yaptığındandır
Ama kötü davranmak yerine seviyeli şekilde hesaplaşıp son bir konuşma yapmak daha iyi, ileride aynısını yaşayabilir başına gelebilir bu konuda çok ah alan var
Benimde elimde olmuyor illa müdahale edeceğim
Bu söze katılmadığımı şöyle dile getirmek isterim. Üniversitede biraz sınıftan ses yükseldi falan. Hocamız kızmak için dedi ki "siz şimdi bana böyle yapıyorsunuz ama ileride öğrencileriniz de size böyle yapacak" Bu ne demek? O halde sen de zamanında böyle yaptın ki hak ettin bunu şimdi boşa sızlanma yani.
Kısaca bir insan kötü davranılıyorsa kesin bunu hak etmiştir diyemem. Ama benim yanımda kötü davranılmayı hak edecek bir şey yapıyorsa da muhatabımı keserim uyarılara rağmen düzelmeyen durumlarda.
Kendilerine kötü davranan insanlar bir şeyin azabı içerisinde olabilirler. Suçluluk duyguları olabilir. İstedikleri bir şey olmamış olabilir. Şımarık bir karaktere sahip olabilirler. Aileleri tarafından mutsuz olabilirler. Aynada kendilerini beğenmiyor olabilir. Bütünsel bakarsak düşünme biçimi olarak pesimist olmaları bilhassa kendilerine hak ettiğini geçirdiklerini gösterir ki bu da bir nevi bu sözü destekliyor.
Cevap
31Cevap
Hayır bu şekilde düşünmem. Belki bir hata yapmıştır. Ama insanlar çoğu kez haketmedikleri şeylerle sınanırlar. Kimseye de "oh" olsun diyemem.
Hayır düşünmem, ama kötü davranılan kişilerde bir oturup düşünmeli neden kötü davranılıyor diye...
Hayır, aslına bakarsan yanlış bir davranışta bulunan insan bile kendisine kötü davranılmasını haketmez. Yapıcı olmak gerekir, yanlış yapan insanla ilişki sürdürülemez noktaya gelmişse de yanlışını yüzüne vurup ilişkiyi kesmek gerekir. Eğer kötü davranılmasından kastın, aşağılama, hakaret etme, kendini önemsiz ve değersiz hissettirmekse, hatta şiddet ise bunlara gerek yok. Kötü davranış, her zaman muhatabı hakettiği için olmaz, kötü davrananın kendi kötülüğünden, egosundan, kibirinden de olur. Kişi, kendisine kötü davranılmasını haketmediği halde kötü davranışa maruz kalıyorsa, orada büyük haksızlık vardır.
Evet mutlaka kendini ters gelen bir şey yapmıştır o an aslında yaşıyordur ama yaşayacağı güzel şeyleri kendi gözünden mah etmiştir ve o yüzden kendinden nefret ediyordur bu gayet olan normal bir şey bir insan boşu boşuna kendi kendinden nefret etmez çünkü
Efendim bu soru sanki direk beni işaret etmiş... Yani inanın herşeyi son noktasına kadar anlatmak isterdim size ama bunu burda anlatma imkanım yok çünkü asla linç yemek istemiyorum... Ben kendisine köyü davranan biriyim bu doğru efendim.. Ama inanın büyük sebepleri var... Kusuruma bakmayın cevaplayamadığım için...
Evet dusunurum hayatta yaptiginiz herseyin bir bedeli vardir ve bedelini odeyemeyecegin seylere kalkismayacaksin bence buda bir bedeldir.
Aslında bu soru benşm aklıma gelmişti acaba herkes hak ettiği hayatımı yaşıyor
Sormuşsun artık olmaz etik değil bence evet hak ettiğimiz hayatı yaşıyoruz
Yani katılıyorum ama mesela ben erkeklere sebepsiz yere de kötü davranıyorum çoğu zaman ister abazan dugularla yaklaşsın ister dostça farketmez erkekler her zaman terslenmeye ve eziklenmeye mahkumdur fikrimce
Benim gözümde değersiz varlıklar hepsi ama hemcinsim olan birisine hak etmediği sürece kötü yüzümü göstermem
Kendimizce adalet sağlamaya kalkarsak cidden olacakları düşünemiyorum.
Kişi seni sarmıyorsa gerek davranışlarıyla gereksede muhabbeti felan, hiç muhattap olmayacaksın yani olay bu
Bu bir adaletsizliktir. Kimse kötü davranışı küçük şeylerle hak etmez. Büyük bişe varsa ülke duyuyor zaten. Sende bu adaletsizliğe dur deme ihtiyacındasın demek ki yay burcu olma ihtimalin var.
bir yerde yapılan bir haksızlık varsa göz yummam ve o kişinin hakkını savunur yanında olurum. Haklı mı haksız mı araştırırım önce tabiki. Vicdanım rahat etmez aksi bir durumda
İstisnai durumlar vardır elbette, ama genelde hak etmiştir diye düşünüyorum...
Ama, dediğim gibi istisnalar kaideyi bozmaz... Nedensizce bir önyargı ile kötü davranılan insanlar da var..
Hak etmeyen insanlar bile hak etmedikleri davranışlara maruz kalabiliyorlar bunun onla ilgisi olduğunu düşünmüyorum
Kötü davrananın kötü davranana neden kötü davrandığını merak ederim ilk önce, yeterli sebebi varsa bile bence kötü davranmamalı diye düşünüyorum
Kimsenin kimseye kötü davranmaya hakkı yok. Hak etmişse, konuşmazlar olur biter. Konuşup da üstüne kötü davranmak nedir..
Ben düşünmem.
Kendilerine kötü davranilan insanlar önce aynada kendilerinle bir yüzleşecek ben ne yaptimda bana böyle davranıliyor diye kendini yargilayacak
Sen hiç alkolik bi kocadan sırf komşusuyla konuştu diye dayak yiyen bir kadını duydun mu? Ben duydum yaşadım hatta. Kimse kimseye kötü davranamaz. Kesersin muhabbeti olur biter.
Rica
Çoğunlukla evet ama haksız yere de kötülükler oluyo mesela bir işte yükseleceksen illaki birileri sana kötülük yapıyo
Her zman değil bence haksızlıklar imtihanlar'da var
Genellikle kötü davranan insanlar yüceltiliyorken; saf ve iyi insanlara ise kötü davranıyor. Sanki tam tersi gibi.
belkıde.
kotuye kotu ıyıye ıyı hümanizm dıye bırsey yok. dunya kapital ve realist.
Kötü davranmak isteyen varsa buyursun, kendisine kötü davranılmasına hazır olarak gelsin ama 😈
bunun haketmekle ilgisinin olduğunu düşünmüyorum çünkü hepimiz muhakkak bir şeyleri hakettik.
Sanmıyorum sürekli hangi tip insan karşısına çıkıyor onada bağlı
Hayır genelleme yapmam özellikle bir başkasının yanında yapılıyorsa müdahale ederim
Ucu bana deyiyorsa evet derim.
Ama deymiyorsa aslaa demem.
Bana hep kötü davrandı. Sebebi onu sevmem mi? O yüzden mi bana böyle davrandı? Demek ki öyleymiş.
her kötülüğe uğrayan kötülüğü hak etmez
ne demişler iyilikten maraz doğar
Kim ne yaparsa yapsın benim ona kötü davranma hakkım yoktur. Muhatap olma, hayatımdan çıkarırım ve gider. Kötü davranmak kötülüğün kendisidir.
Genelde bu adama niye böyle yapıyolar diye düşünüyorum
Haketmediğim hiç bir şey başıma gelmedi🤦♂️😃
Aksini düşünüyorum hep
Sabahattın Ali'ye katılıyorum
Genelde değil %100 yapmışlardır.
Kötü davranıyorsam hakkediyordur
her zaman geçerli değildir bu
Muhatap olmiyalim
Kişiye göre değişir
Evet herkes hakettiği gibi yaşıyor
düşünmem
Hayir