Zaman geçtikçe ve yaşın ilerledikçe bazı durumların farkına varıyoruz bu seni ve karakterini değiştirebilir mi, yoksa yaşadığın olay ne olursa olsun ben buyum değişmem mi diyorsun?
Yaş aldıkça ve tecrübe kazandıkça tabii ki fikirler değişir, olaylara bakış açımız ve davranış şekillerimiz değişebilir. Ama karakter insanın doğumundan ölümüne kadar bakidir bence. Davranış şekillerimiz ve düşüncelerimiz değişse de yine karakterimiz çevresinde farklı bir şekil alacaktır. Birinin karakteri yaş aldıkça ya da olaylara maruz kaldıkça değişiyorsa o kişide zaten karakterden söz edilemez.
Kişilik & Karakter konusunda 10,9b cevap paylaştı.
Evet insanlar değişir. Ve insanlar değiştirilemez.
İnsanın şu an olduğu hali geçmiş deneyimlerinin birikimidir. Bireyin şu ana kadar aldığı karar ve inançları bugün olduğu kişiyi meydana getirmiştir. Yaşadığı ve yaratımı olan hayat deneyimi bu gerçeklik algısı üzerine kuruludur, dışına çıkamaz.
Değişim; insanın kendisi ile yaşadığı farkındalık artışı, bakış açısı farklılığı ile gerçekleşebilir.
İnsan bilinçli olarak ya da bilinçsizce sürekli olarak bilinç değişimi, gelişimi yaşayabilir. Bir insanın davranışının değişmesi için ilgili konu ile ilgili kararı ve bakış açısı değişmelidir. Bunu bilinçli olarak yapabilir.
İnsanlar değişmekten çok birilerini değiştirmeyi, birlerinin değişmesini umuyor. Bir insanı değiştirmek isteyenlere tavsiyem: insanlara dırdır ederek, 'sen kötüsün bu yanlış' diyerek değiştirilemez insan.
Eğer bir değişim yaratmak istiyorsan, kişinin konu ile ilgili farkındalığını arttırıp, başka perspektiflere gözlerini açmasına ortam sağlayabilirsin.
Karakter değişmez insanın huyu değişmez sadece bakış açısı değişir. Olaylara daha katı kurallı bakıyorken daha anlayışlı veya sorgulamayıcı olabilir. Kişiden kişiye değişir kimisi aynıdır bakış açısı bile değişmez. Kişinin kendini geliştirmesiyle ilgilidir. Yeniliğe açık olan değişimi seven bakış açısı öngörüleri daha objektif olan insanları değiştiğini düşünürüz. Sadece kendini geliştirmiştir.🤷♀️
Selam, Yaş aldıkça, yaşandıkça, görüldükçe... İnsanı hep dalgalı okyanuslara benzetmişimdir. Dalgaların medcezirleri bana insandan da hiç eksik olmaz gibi gelir... İnsan değişir, dönüşür, asla aynı ve sabit kalmaz... Bence asla durmaz ve durulmaz insan... Her an çırpınır, dalgalanır, gider, gelir, kıpırdar, aksiyon ve macera hiç durmaz... Karakter de belli bir çizgide ilerler ve yaşanır bu arada fakat düşünme tarzı, fikirler çokça yenilenir ve dönüşür. Tecrübeler ve akıl bu dönüşümü sağlar. Teşekkürler...🍀🦄❤️
Ne kadar "Ben değişmem, beni hiçbir güç değiştiremez!" de desek hepimiz değişiriz. Yüzyıllardır ayakta kalan tarih bile değişimden ibaretken biz nasıl değişmeyelim? Ama bence bu yaş kavramı çok karışık. İnsan doğduğu yıl yaş almaz, ruhunu kaybettiği an yaşlanır. Yani öldüğü günler arttıkça..
Elbette insanların 25-30 yaşlarına kadar karakterlerindr büyük değişimler olabilir. 30 yaşında sonra ise eğer alzheimer veya bunama vs gibi bir hastalıkla karşılaşılmazsa kazanılan karakter ölene kadar bizimle birlikte yaşar.
Yaş aldıkça farkındalıkların artıyor. Daha bilinçli , daha kendi varlığın için yaşamayı öğrenmiş, kendini daha çok keşfetmiş biri oluyorsun. Yaş aldıkça hayata daha sakin bakmayı ve sabırlı olmayı da öğreniyorsun
30lardan sonra daha bireyselleşiyorsun. Kendi isteklerine, keyiflerine, hayallerine yöneşiyor, kendine daha fazla değer veriyorsun. Sadeleşiyorsun, gereksiz herkesi hayatından çıkarıyor, seni üzenlere de arkanı çok rahatlıkla dönüp gidebiliyorsun. Güzel yaşlar.
karakter değişiminin yaşla bir alakası yok bence ya yani soruyu görünce aklıma yaşlı komşumuz geldi. kadın gençken sokak köpeklerini zehirlemeye kalkmış dedemler falan engel olmuşlar kadın şu an 70 küsür yaşında ve bir yıl kadar önce sokak köpeklerini zehirlemeye kalktığında tekrar dedemler engel oldular sonra bir şekilde ikna oldu yani bence karakter değişimi yaşla değil yaşantı ile ilgili
Yaşım ilerledikçe karakterimde bir değişiklik olduğunu sanmıyorum. Çünkü hala deli doluyum. Ama yaşım ilerledikçe hayata bakış açım değişiyor, değişti. 29 yaşına girince bana bir şeyler oldu 🤭😀 Ama bu halimi çok sevdim. Çok daha mantıklı adımlar atıyorum. Attigim adımlar hiç şaşmıyor falan çok güzel 😊
İnsan daha olgunlaşıyor düşünceleri tavrı hayata bakış açısı değişiyor benimde öyle oldu mesela önceleri hiç önyargılı biri değildim zamanla yaşım ilerledikçe daha fazla oldu ya da eskiden evliliğe erken yaşta bakardım çevrem açısından yani işte kuzenim 23 yaşında falan evlendi o zamanlar olumlu bakardım şimdilerde düşüncem şu elin ayağın tutuyor oku işini kur öyle diyorum.
Değiştirmek değil de, geliştirir diyelim. Olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenirsin, bazı şeylerle ilgili daha umursamaz olup, sırtına daha az yük almayı öğrenirsin, insanların seni üzmesini ve kırmasını önlemeyi öğrenirsin, almanın değil vermenin mutlu ettiğini öğrenirsin.
yaş aldıkça karakterin değişir çünkü hayata bakış açın değişir bazende hayattaki amaçların değişir zaten hayattaki amacın senin karakteristik özelliklerini ortaya koyar kendimden örnek vereyim değil 1 yıl 3 ay önceki ben bile çok farklı düşüncelere ve karaktere sahipti 5 yıl sonra belkide çok farklı bir insan olacağım bunu bilemeyiz bu yüzden evet karakterde yaş aldıkça değişir
İnsan karakterinin %90’dan fazlası 0-7 yaş aralığı da tamamlanır. Kalan hayatınız boyunca karakterinizi değiştirecek ölçüde değişimler yaşayamazsınız. Alışkanlıklarınız değişebilir. Huyunuz, mizacınız değil.
Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir diyip felsefeye giriş yapmak istemiyorum aslında ama değişimin kaçınılmaz son olduğu düşüncesindeyim. Dönüp baktığımda ben dahil hayattaki herşeyin zamanla nasıl da değiştiğini rahatlıkla görebiliyorum.
Hayır ne zevklerim nede karakterim değişmez. Sadece daha çok farkına varırım. 20 yaşında ki ben ile şu an ki ben arasında sadece neyi ne zaman yapacağımı daha iyi öğrendim.
Yaşın ilerledikçe başlarda bunu yapamam bu şerefsizliktir buna kıyamam şunu yapamam dediğin şeyleri artık gözünü kırpmadan seve seve yapar hale geliyorsun hiç pişman olmadan hem de
Yaş geçtikçe ve yaşadıkların sonucunda ister istemez daha olgun bir hal alıyorsun. Düşüncelerin, davranışların, isteklerin gibi bir çok şey değişiklik gösterebiliyor
Yaşadıklarından öğrendiklerinden sonra insanlarla arana duvar örüyorsun örüyorsun, ardına sadece güven duyduklarını alıyorsun. Dışarıda kalanlara sergilediğin şey karakter olmuyor. Bu bir değişim değil koruma kalkanı