"Hata" lafzı açıkçası benim yaşamımda nadiren gerçekleşen bir durumdur. Çünkü insanoğlu beşer, herkes yanlışa düşebilir ve zaten kastî olmayan durumlar yanlışlardır. Yanlış ardına takınılan tutum da ne mühimdir, gidişatı tayin eder. Hata denilince bu bence biraz daha kastî, biraz daha bilerek ve değer vermemeyi alenen gösteren durumlardır ama insanlar sanırım yanlışa da hata diyor, o açıdan soruda hata şeklinde sormak istedim.Peki, hayatınızda yanlış yapma, hata yapma özgürlüğüne sahip misiniz? Yanlışlarınız hayatınızda nasıl karşılanır?
Evet, hata yapmaktan korkmam çünkü doğru sandığımız şeylerde yanlış çıkabilir. Bu yüzden deneme-yanılma yöntemiyle kendi doğrularımı buluyorum. Tecrübeler de bunların sonucunda doğuyor. Korkmam fakat aynı hatayı tekrarlamak hata olmaktan çıkar, buna çok dikkat ederim. Kıymetlidir yaptığım hatalar gözümde, kendimi ve olayları sorgulamama neden oluyor. Sonrasında çıkarılan her bir derste başka bir öğreti sağlıyor…
Hata yapmama izin vermiyor ki , bir mükemmelliyetçi annen olursa sende yapmazssın.. misafirliğe giderdim gitmeden önce döktürürdü, misafirlikten gelirdim sen bunu nasıl yaparsınlar felanlar işmanlar.. Ha bide misafirlik kısmı var, yanına oturmaya korkardım gizlice etimi sıkacak diye.. Bi bırakmadılar ki hata nedir? nasıl bir şeydir? O kadar iyi bir kızımki evde asi olarak geçiyorum. babam hep asi olduğumdan söz ediyor. bana göre asi değilim. Annemi en çok korkutan çocuk damgasınıda yemek var...
Okurken üzüldüm... Onlar bizleri yetiştiren, elbette sineye çekeceğimiz durumlar olmalı, onları hoşnut etmeye çalışmalıyız. Onlar da bizlere anlayışla yaklaşmalı yer yer. Baskı ve kısıtlama maalesef geri tepince bilhassa istenmeyen şeyler olabiliyor, Allah hayırlısını versin. Siz, daha iyi bir ebeveyn olabilir ve bu yaşanılanlar da böyle güzelliğe döner inşaAllâh.
İnşallah bu durum oluncada ondan gizli birçok şey yaptım Ebeveynlerimi seviyorum ama mükemmelliyetçi olmaları beni sıkıyor ben yapı olarak umursux rahat ve özgürlüğüne düşkün biriyim evet çocuklarımı bu konuda serbest yetiştireceğim istediklerini yapacaklar
Çocuklar dilediklerini yaparsa, onlar da sizin gibi ebeveynleri iyi anmayabilirler. Özgürlükçü, hür olmayı arzulamak ne kadar doğrudur, bu tartışılır. Allah muhafaza, seneler sonra geriye dönüp de "Ne hâle geldim ben, eyvah, onlar haklıymış" demek de dünyanın en büyük hezeyanlarından olur... Dikkatli olmamız gerekiyor.
Evet dikkatli olmamız gerekiyor Bana herşeylerini söyleyecekler söylemeleri karşılığında özgürlüklerini ellerine alacaklar. özgür bırakıyorum diye takip etmeyi yok sayamam Onlar özgür olurken bende onları arkalarından izliyeceğim bir şey olursada müdahale edeceğim
Sevgili kardeşim hata sözeri üzerine belki binlerce şiir, yüzlerce ata sözü, onlarca şarkı vardır.. "Hatasız kul olmaz".. Benim de kendime göre hatalarım illaki var ve istemesem de olmuştur. Orhan Gencebay'ın da söylediği gibi "Hatalarımla sev beni" :D
Lakin maalesef hata yapma özgürlüğüne sahip değilim.. Ne hikmetse herkes her hatayı yapıyor ve sorun olmuyor ama ben yaparsam oluyor.. Yaptığım zaman "Olabilir" gözüyle bakılmıyor, ve büyük olay oluyor ne hikmetse :D
Fıtrî olarak zaten kimyamızda var bu, bizler değil miyiz bir hata üzerine dünyaya gönderilen? Ama hayat devam ediyor ve bizler zaten yanlışlarla biziz🍃
Abi hayat hep böyledir, kimse yaptığına bakmıyor, biz anlayış ile karşılıyoruz ama maalesef dediğin gibi ne hikmetse bizlerin yaptığı büyüyor da büyüyor :))) Allah hayırlısını versin, bizler ancak bizi hoş görenlerle kıymetlenebilecek insanlarız...
Hata yaptığımda en çok ben kendime yüklendiğimden çevrenin pek anlamı kalmıyor. Hataydı bir daha yapmam diyip geçemiyorum ben. Uzun süre takılı kalıyorum o meseleye. Kendi kendimi cezalandırıyorum. Çok yıpratıcı bir hal alıyor.
Ay hatayı yanlışı tam olarak anlamadım. Ben bildiğimiz hata üzerinden Konuşayım : )) ya ben sürekli hata yapıyorum. Yaptıktan sonra farkediyorum hata olduğunu ama yinede yapıyorum. Bu hangi kategoriye giriyo :). Baya baya özgürüm sanırım.
MaşaAllah, dinimiz de bunu telkin eder, bizler hoşumuza gitmiyorsa onlardan gördüklerimiz, sineye çekmeliyiz ve zamanla her şey O'nun da hediyeleriyle harika olacaktır.