Bahsettiğim hadsizce sorulara örnek verecek olursam;
Evlenmek için neyi bekliyorsun?
Neden çocuk düşünmüyorsunuz?
Bu senede mi atanamayacaksın?
Neden zayıflamıyorsun?
gibi sorular iyi niyetle değil de eleştirel tarzda sorulduğunda insanın canını fazlasıyla sıkabiliyor ve üzebiliyor...Siz böyle sorularla karşı karşıya kaldığınızda nasıl cevaplar veriyorsunuz, bu insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben cevap vermiyorum! Soranın suratına bakıyorum ve başka şeylerden bahsetmeye başlıyorum. Zeki ise anlıyor aptal ise maalesef suratına ağır şeyler söylüyorum 😏 kendi hayatları üzerinde zerre kontrolü olmamış kişiler başkalarının hayatı üzerinden kontrol sahibi olmaya çalışıyor
Bu tür sorular aslında yerine göre haddi aşmaktır...
İncelik, hassasiyet, düşünceli olmak. Herkesin harcı değil maalesef...
Bana karşı olanlara genelde sessiz mukabele ediyorum...
Bu sitede kaç kez "Amca senin ne işin var " diyenler oldu...
Bunu soranın niyeti malum, benide kendi gibi görüyor. Kendi penceresinden belki haklı. Fakat kendi penceresi yetersiz, saygısız ve hadsiz...
Yalnız densizlik yapanların haklı olduklarını düşünseydim burda durmazdım...
Fakat gayem burda (seviyeli) soruları cevaplamak ve soru sormak, hasbihal etmek. Belki birşeyler öğretebilmek, faydalı olabilmek ve yerine göre öğrenmek, istifade edebilmek...
Tabii burda bir de çok değerli bulduğum, arkadaşlık, dostluklar da mevcut...
Bu gibi sorulara doğrusu pek cevap vermiyorum ve duymamazlıktan geliyorum. Bazen cevap vermemekte bir cevaptır aslında, tabi anlayana.. :) Ama daha da ısrarlı bir şekilde soru sorulursa bu sefer de "Nedeni yok, herşey sorgulanmamalı, bazı şeyler benim kişisel kararlarım" der ve konuyu kapatırım..
Bir şekilde karşılaştığım/tanıştığım ve aklımda yer eden insanların hayatıyla ilgili sorular aklıma illaki geliyor. Mümkün mertebe merakımı susturmaya çalışıyorum, çünkü sorduğum sorularla ya karşı tarafı incitirsem düşüncesi ağır basıyor. Bana böyle bir muamele yapıldığında üslubuna ve niyetine bakıyorum karşı tarafın, iyi ya da ciddi bir dönütü kendi yaklaşımları belirliyor yani
Hanim hanimcik tavrimdan taviz vermiyeyim diyorum😅 doğru düzgün cevap veriyorum karşıdaki kişi öyle bir cevap veriyor ki 😑biraz daha sert bir şekilde karşılık veriyorum devam ederse biraz daha haddini bilene kadar.. Böyle insanların haddini bilmeyen merakli olgunlaşmamis kişiler olduğunu düşünüyorum..
Böyle insanlarla muhatap olmuyorum hic. Eger sorulursa da sukut ediyorum cogu zaman.. umursamaz bir tavirla “sacma bir soruydu farkindamisin“ diyorum.. anlayana tabi..
Hayirlisi olsun derim bazen, Ilmî veya bilimsel bir cevap da veriyorum. Yerine ve kisisine göre degisiyor.
Soruyla soruya cevap vermek te harika bir taktik annemden ögrendim o da aklinizda bulunsun.. 😂😁😁😏😎
Cahil olarak düşünüyorum. Bunların sadece biri ancak bazı durumlarda insanın elinde olan bir durum. Onun dışındakiler insanın kendi elinde değilken neden insanın kendi elinde gibi sorarlar anlamıyorum. Bazen yine insanın elinde olmayıp bazen olabilen tek durum zayiflama konusu ama , ben bunu da anlamıyorum birinin kiloları neden başkasına dert oluyor. Hayır belki kiloluyken daha iyi daha güzel görünüyor illaki soranin görüşüne insan kendini uydurmak zorunda değil. Belki böyle daha mutlu.