İnsan öfke anında aslında olmadığı birine dönüşüp sonrasında pişman olacağı şeyler yapabiliyor. Genelde sakinleşince ve yapılan hatanın farkına varılınca kullanılan “Bir anlık öfkeyle oldu” cümlesi geçerli bir neden, bahane olabilir mi?
Öfke, yapılan kabahatin bağışlanmasına etki eder mi? Yoksa ne olursa olsun insan kendini kontrol edebilmeli mi?
“Bir anlık öfkeyle oldu” geçerli bir bahane olabilir mi?
İnsan düşünmediği hissetmediği bir şeyi, içinde olmayan bir şeyi öfke anında bile olsa ortaya çıkartamaz. Bu anlarda insanın içinde ne varsa doğrudan ortaya çıkar. Yani aslında gerçek kişiliğinin bir özelliğidir o. O yüzden normalde de önemsenmeyecek bir davranış öfke anında da hoş görülebilir ama onun dışında önemli konulara bir anlık öfkeler mazeret olamaz, olmamalı.
birkaç sene öfke problemi yaşamış ve birçok arkadaşını bu yüzden kırmış olan 22 yaşında bir insan olarak öfkeyi tamamen şımarıklık olarak görüyorum artık. evet, insan sabrının taştığı noktada kendinin birkaç misli olup korkunç bir canavara dönüşebilir fakat aynı noktada ilkel hisleri yerine beynini ve vicdanını kullanan bir insan can yakmadan veya herhangi bir kriz yaşanmadan durumu kontrol altına alabilir. öfkeyle yapılmış ufak bir hata tabi ki affedilebilir ama o insanın ilerde öfkesini kontrol edebilecek konuma gelmesi için yardım alması gerekir. bugün kendini tutamayıp bağıra çağıra küfür eden, yarın otobüs camında kafa patlatır, ertesi hafta insan öldürür. sizin için değerli biriyse ve yaptığı hata affedilir ölçüdeyse bence affedip ufak bir psikolojik destek almasını sağlayabilirsiniz. ama öyle pek yakın değilseniz, ve her haltta şiddete başvuruyor, sövüp sayıyorsa, yol yakınken uzaklaşın derim. manyak bol.
İnsanı değiştiren ve başkalaştıran en güçlü duygu "öfke"dir. O yüzden öfkesiyle başedebilen insan gerçek kahramandır. Bir pehlivan herkesi yense ama öfkesine yenilse bu o kişi için oldukça sarsıcı bir durumdur. O yüzden kişi ne olursa olsun bahanelerle sığınmadan elinden geldiğince öfkesini eğitmelidir. Ama insanız ve hatalar yapabiliriz, bundan dolayı bir defaya mahsus olan ya da telafisi yapılabilen "bir anlık öfke" mazur görülebilir.
Öfkesine hakim olamıyorsa bir zahmet psikolojik destek alsın. Katillerde bir anlık öfkeyle can alıyorlar. Sonuçta o an sinirli olmaları bir canı aldıkları gerçeğini değiştirmiyor. İnsanları kırmakta aynı şey aslında, kimileri psikolojileri öldüren katillerdir kimileri bedenleri. Kesinlikle geçerli bir bahane değil. Herkes her ne yapıyorsa bunun sorumluluğunu almak zorunda bence.
Kişilik & Karakter konusunda 11,8b cevap paylaştı.
Bence insanın öfke anında söylediği çoğu sözler karşı taraf için bastırılmış duyguları oluyor. Öfkelendiği an kontürolsüzce dışarı çıkabiliyor. O zamana kadar sabredebiliyor insan ama kızdığı bir tek tek söylemeye başlıyor.
Bahane.Öfke kontrolü sağlanamadığında insanı rezil eden durumdur. Oysa öfkenizi kontrol edebilseydiniz, varsayalım ki haklı bile olsanız, kabalık ve hakarete başvurduğunuz için komik duruma düşmeyecektiniz. Yazık.
Bir anlık öfkeyle olabilir sorun etmem bunu, ama bunu defalarca yapıpta bir anlık öfke derse, kusura bakmasın kendi öfkesini biraz kontrol etmeyi bilmeli kişi.
Hiyerarşik düzende, emir komuta zincirinde 'Bir anlık öfkeyle oldu' cümlesine yer yoktur. Kişinin öfkesini kontrol edip etmemesi bulunduğu ortamın getirdiği sonuçlara oldukça bağlıdır. Yeri geldiğinde normal yaşantısında en ufak şeye kızıp ortalığı ayağa kaldıran tipler patronlarına olsun, komutanlarına olsun ağzını açıp tek kelime edemezler. Yeri geldi mi insan öfkesini öyle bir kontrol etmek zorunda kalır ki kendileri bile şaşırır. Öfkeyle hareket etmek bir nevi şımarıklıktır.
Bazı şeylere bir anlık öfke ile oldu deyip karşı taraftan anlayış beklemek çok saçma. Ani ve abartılı tepkiler vermek, bir anlık öfke ile değil belirli bir birikim sonucu ortaya çıkar. Ufak tefek şeyler tolere edilebilir ama birine zarar verip bir anlık öfke sonucu oldu demek hastalıktır. Hoş, psikoloji’de doğrudan tepki vermek zaten psikolojik bir vaka olarak geçiyor.😄
Aslında birikmişliğin getirisi, fazla tolere edilen şeylerden sonra bıçak kemiğe dayanır, oturup insan gibi konuşulacak bir şey kalmaz. Kettle'ın bir tık noktası vardır atınca durur mesela, insanın da öyle. Fakat kaynama süresi arttıkça büyük yangınlar çıkması kaçınılmaz. Anlayış devreye girmeli, değer veriyorsa karşı taraf.
Öfke aslında vucüd damarlarının genişlemesi sonucu aşırı kan akımı şaka şaka yapar yani haklı lan aslında yapmaması lazım ama bir andada gerçekleri yapıyor sıkıntı yok ben yalancıyım her gün maske takıyorum her gün 5 litre suyla 112 tane sakinleştirici içiyorum
Öfke kontrol edilebilir birşeydir zaten öfke kontrolden çıktıysa çok kötü şeyler olur ama öfke hali geçtikten sonra bu sonuca Fayda etmez ve zararı telafi etmez bu yüzden asla bir bahane değildir. Kişi ya kendini kontrol etmeyi öğrenmelidir ya da çok ileri seviyedeyse eğer, tedavi olmalıdır.
Vallah ne yapıldığına bağlı ve o kişiyi ne kadar sevdiğime değer verdiğime bağlı bir durum Empati kurabilirim ama bu defalarca oluyorsa tabiki bahane olmaz 1-2 sefer neyse de ama sık yaşanan öfke patlamaları ve sonradan pişmanlıklara gelemem açıkçası!
Bir anlık öfke de olsa insan işlediği suçun cezasını çekmeli. Tam tersinden düşünelim o zaman: Seni sinir eden adamı dövdün, vurdun karşıdaki de yaralandı vs. O zaman suçlu kim, görünmeyen varlıklar mı geldiler de bu adamı vurdular? Böyle bir mazeret olamaz. İllaki böyle bir sıkıntın varsa kusura bakmayacaksın, gerekli tedavini olacaksın.
Benim için geçerli bir neden değildir. Bir insan her şartta otokontrol sahibi olabilmeli. Bu kendini yetiştirebilme seviyesiyle ilgili bir durum. Bir anlık öfkeyle benim canımı da alabilir! Haberlerde sıkça karşılaşıyoruz bu tarz şeylerle.. Bir anlık öfke diye bir savunmayı kabul etmek mümkün değil.
Bahane olamaz. Ama yaptığı şeye bağlı. Kendisine çok büyük bir yanlış yapılmışsa ayna, sandalye kırması konuşulmaz bile. Ama bir canlıya zarar vermesi sonucu ''öfkeliydim'' demesi bahane sayılmaz. Genel olarak her insanın içinde vardır saldırma arzusu, nasıl tepki verdiğine göre de değişebilir bu durum.
Bu soruda çok biliyormuş gibi yaza bilirim 😂 Osmanlı zamanında padişahlar çok öfkelendiğinde vurun kellesini emrini verdiğinde mahkumu (kimse işte mahkum dedim) özel bir odaya götürüyorlarmış padişahın sinirleri geçtiğinde tekrar karşısına çıkartılıyormuş. (Kaynak sormayın okudum ama yer aklımda değil.) ben bunu niye anlattım ya anlatırken soru ile çok güzel bağ kurmuştum neyse bu bahanedir bir anlık öfke falan kendini durdura bilirsiniz.
Öfke duygusunun altında bilinçdışında aslında öldürme arzusu yatar. Bu sebeple genelde katiller de hep 'bir anlık öfkeyle oldu" der. Çocuğuna şiddet uygulayan ebeveynlerden de aynısını duyarız. Çok hafife almayın o cümleyi.
Bir anlık öfke ile oldu diyebiliyorsa o kişi, mantıken bağışlanmaması gereken bir kabahat işlemiştir. Geçerli bir sebep olabilir mi diye sorman ayrı garip.
Asla, öfke kontrolüne sahip olmayan birisi bu bahanenin arkasına sığınır. Öfke kontrolü olmayan birisi ciddi rahatsızdır, psikolojik destek alması gerekir.
Bir anlık öfkeyle ne yaptığına bağlı öfkeyle kırılmış kapıdır, camdır, telefondur bunlar yenisi alınabilen şeyler ama tutup da öfkeyle adamı bıçaklayarak öldürmenin affı olmamalı.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kişinin, öfke kontrol problemi varsa evet, yoksa hayır.
İnanın öfkeli halinde ne yaptığı önemli, şimdi elini kesti , duvara vurdu, cam kırdı, tamam eyvallah dersin de, diğer tarafta, insan öldürme, hayvan katletme, intihar girişimi, vb.. abii geç geç geçç