Her an her dakika mutlu olmayı beklemek mantıklı mı? Üzgünken neden iyi hissetme ihtiyacı duyarız? Neşeyi ancak üzüntüyü öğrendiğimizde anlayabileceğimiz bu hayatta, üzüntülerden kaçmaya çalışmak doğru mu?
Sürekli mutluluk arayışında olmak doğru bir davranış mı?
Nasıl bir hayatta yaşadığımızı ve ne için mücadele verdiğimizin bilincini kaybetmemiş olmamız gerekiyor. Evet hepimiz bir sınavdayız , bunun anlamı güzel günler kadar zor günlerimizde olacak demektir. Ve bir insan zorlukları aşmadan güzelliklerin asla farkına varamaz.
Her gün evimizde akan bir suya sahibiz.. bu bizim için bir güzellik değil ama Afrikalı bir insanı evinizde bir gün konuk edin.. onun için muhteşem bir güzelliktir bu. İşte güzelliğin kıymetini bilmek karanlıktan geçiyor.. Bu bilince eren bir insan mutlu olmayı bilir. Elindekilerin kıymetinin farkındadır ve iyi şeylere şükretmek dururken lüzumsuz seyelre takılarak isyan etmez. Her zorlukla beraber bir kolaylığın var olduğunun da farkındadır. İnançlı insanlar bunu kitaplarında da okuyor zaten. Hayatta sıkıntılı zamanlar yaşarken şikayet eden, mızmızlanan, kendini salan insanları çok zayıf ve bilinçsiz buluyorum. Bazı insanlar cebine dünyaları sığdırmaya çalışır, bazıları ruhunda dünyaları taşır.. Evet, bu gün de her şeye rağmen mutlu olmak için bir sebebim var: Hak ediyorum. Sizde hak ettiğinize inanın hak eden hak ettiğini illaki bulur.
Nasıl düşünürsen öyle yaşarsın çünkü evren senin beynin
Kişilik & Karakter konusunda 18,4b cevap paylaştı.
Polyannacılık, yaşama devam edebilmek için, gerektiğinde sıkıntılarla baş edebilme sanatıdır.
( Gerçek bir öykü)
Büyük kızım küçükken -sanırım anaokuluna gidiyordu sabahları yatağında beş dakika otururdu, ben de karşısına otururdum. Küçük, spontan bir oyun oynardık. Ben, bir hayvan, eşya veya bitki rolüne girerdim, o kendisi olurdu ve karşılıklı bir drama veya fabl diyebileceğimiz bir şey sergilerdik. Bir sabah uyandı, oturup battaniyeye sarıldı ve "Hadi bana bir ağaç ol" dedi. O sabah, canım sıkkındı, keyfim yoktu; son günlerde irili ufaklı bir çok olay moralimi bozmuştu. İçime baktım, oyun oynamak istemediğimi hissettim ve dürüstçe bunu kızıma söylemeye karar verdim. "Canım benim" dedim "bu sabah keyfim yok, canım sıkılıyor, ağaç olmak istemiyorum. " Bir an durdu ve parmağını uzatarak "Baba tamam" dedi "o zaman üzgün bir ağaç ol. " Tekrar içime baktım, neşeli bir ağaç olmak istemiyordum, ama üzgün bir ağaç olabilirdim. Ve üzgün ağaç oldum. Birilerinin meyvelerimi taşladığını, insanların canımı sıktığını anlattım. Anlattıkça, hafifledim, ferahladım. Beş dakika bittiğinde rahatlamıştım. (ifade edilen sıkıntı, çoğunlukla bizi rahatlatır.)
Kıssadan hisse: Yaşamın her zerresi kutsaldır, değerlendirilmelidir. Güzelliklerden güzellikler çıkar; ama sıkıntılardan da güzellikler çıkarmak mümkündür.
(Yine soru hakkımı görüş için yazayım dedim. Zaten soruda da okunmuyor görüşte de okunmasin ne olacak ki )
Sürekli mutluluk peşinde koşmak mutsuzluğu beraberinde getirebilir. Mutluluk bence sahip olduklarının kıymetini bilmektir, ne kadar bilirsek o kadar mutlu oluruz. Sürekli beklentiler içinde olmak ve sürekli mutsuz olduğunu düşünüp belirlediğimiz bir mutluluğun peşinden gitmek bizi mutsuz biri haline getirebilir.
Mutluluk aranarak bulunmaz çünkü hayat her şeyi ağırdan alır. Bizler her şeyin hemen olup bitmesini istiyoruz ama hayatın bizlere sunacağı daha çok sürprizi var, her şey sırayla... Mutluluk aramakla olmaz, mutlulukluluğa yüklediğimiz anlamlara göre değişir. Mesela mutluluk sizin ya da bir başka biri için sadece bir hayvanın küçücük patilerinin arasında ya da bir kitabın içindedir. Mutluluğa büyük anlamlar yükler ve gözü yükseklere dikersek zaten mutlu olamayız her şey birer birer basmaktan çıkarak başlar...
Kişilik & Karakter konusunda 11,8b cevap paylaştı.
Üzüntülerimizden kaçtıkça içimize bastırdıkça o duyguları bir o kadar hata yaparız. Herşeyi zamanında yaşamak en doğru olanıdır. Her neye üzüldüysek yasını inkar etmeyip tutarsak mutlu olmaya daha çok yakın oluruz.
Kişilik & Karakter konusunda 203,9b cevap paylaştı.
Tabi ki zaten doğru olan her zaman mutlu olmayı isteriz hayatın amacı budur. yaptığımız ve yapacağımız her şeyi mutlu olmak ya da başkalarını mutlu etmek için yaparız.
İlk bakışta değil gibi gelebiliyor ama bence mantıklı. Mesela tersi mutsuzluğu beklemek, bu mantıksızsa diğeri mantıklı oluyor.
Dengelenmek için. Üşümüşken ısınmayı isteme veya daha şimdiden sıcakların etkisi ile serinlemeye ihtiyaç duyma gibi.
Bence o da doğru. Neşeyi ancak üzüntü sayesinde anlayabileceğimiz bir gerçek ama mesela bisiklet sürmeyi tekrar tekrar öğenmemize gerek yoktur. Bir kez öğrenmek nasıl yeterli ise üzüntüyü de tekrar tekrar öğrenmemize gerek yok bence, bundan kaçınmak daha mantıklı :)
Yapılan araştırmalar bir insanın devamlı mutlu olamayacağını ortaya koyuyor. Yani sürekli mutlu olmak diye bir şey yok, söz konusu değil.
İnsan bir yerde duyduğu bir müziğe aşina olur ve sonrasında o müziği tekrar dinlemek için arar. Müziği bulup dinlerken bir sonraki sözcükleri beyin hatırlamaya çalışır çünkü aşinalığı vardır. Bu sırada vücutta serotonin (mutluluk) hormonu salgılanmaya başlar. Ancak aynı müziği uzun süre dinledikten sonra artık o müziğin serotonin salgılanmasına neden olmadığı ortaya çıkar.
Çok zengin olunca da çok mutlu olacağımızı düşünürüz ama bir yerden sonra her şeyi satın alabilmek de zamanla sıradan hatta sıkıcı gelecektir. Bu yüzden devamlı mutluluk aramak istesek de yapabileceğimiz bir şey değil.
Sürekli bir şeylerin arayışında olan kişi anı yaşamaktan mahrum kalır.. Bazen hayatı bırakmak gerekiyor o kendi kendine akıp gidiyor zaten önemli olan onun hızında dengeyi sağlayıp boğulmamak ve ayak uydurmak.. Mutluluk, sevgi, aşk vesaire duygular aramayla bulunabilecek şeyler değil. Vakti gelince onlar bizi buluyor.. Keyifli geceler..
Mutluluk aranavak bir şey değil dir, onu ancak mutluları gözlemlediğimizde öğreniriz. En çok mutlu olanlar çocuklar, onlar hiç mutluluk aramazlar, onlar mutluluğu üretirler. Çocuklar küçük şeylerden mutluluk üretir, büyükler mutsuzluk... mutlu olmak isteyen, içindeki çocuğu, sakladığı yerden çıkarmalı ve ona sormalı.
Aslında hemen hemen bu konuya yakın bir bence paylaştım.. Mutluluk hayattan ne beklediğinize göre değişir.. Mutluluğu ne olarak tanımladığınıza göre değişir. Herkes günlük hayatında bir arayış içerisinde. Elbette kendini keşfedebilmek, doğru bir davranıştır.
Bence doğru bir hareket değil Elbet bir noktadan sonra mutlu olmaktan bile sıkılır insan Çünkü insanoğlu olmayanın peşinde koşar sürekli mutluysan bu sefer üzülmeyi tercih eder üzülürken mutlu olmayı tercih eder Doyumsuz bir varlıktır asla gözü doymaz nefsini doyuramaz sürekli bir şeyler ister bu kendisine iyi veya kötü bir şey katsa da ister sürekli
“İnsan mutlu olmak ister; bu yüzden berbat haldedir. Yaratılış planının, insanın mutlu olması gibi bir maksadı yoktur. Kişi, yaşamın anlamını veya değerini sorguladığı an, hastadır.”(s.15) -Mutluluk Dediğimiz Şey, Sigmund Freud Hem mutsuzluk zararlıdır.2. maddeye de Türk düşünürden söz bırakayım ''Ağlamadığına bakma gözümünAcıyı neşede gizli̇yorum ben' Selahattin Özdemir
Ya aslında hepimiz mutluluğu arıyoruz, devamlı arıyoruz. İsteklerimizin sınırı yok, tabii bu yolda bu mutluluk için çok üzülmemiz de gerekebilir çok gözyaşı da gerekebilir. Bir şeylerin karşılığı olmak zorunda. Üzüldüğümüz kadar mı mutlu oluyoruz acep valla beynim yandı ya, ah sana mutluluk asjdhgadsjkasd
Mutluluk hayatın bi parçası olduğu gibi acı ve üzüntüde öyle. Hatta mutluluktan daha büyük bi parça. Küçük şeylerden mutlu olmayı bilmek ve akışına bırakmak gerek. Hiçkimse ömrü boyunca mutlu olamaz ki
Degil her anin ayti bir guzelligi var herandan ayri bi zevk almak lazim surekli mutlu olursan mutlulugun bir anlami kalmaz zitliklar yasandikca anlami oluyor
Her zaman mutlu olmak insanın doğasına aykırı olduğu için ne kadar istesekte böyle bir şey mümkün değil Sonuç olarak sürekli mutluluk arayışında olmak bizi daha çok yorabilir
her an mutlu olmayı dilemek saçmalıktır. mutluluk kadar diğer duygularımızda önemli. tüm duygularımıza muhtacız. hepsi bir birine bağlıdır. sonsuz bir mutluluk arayışı beraberinde üzüntüyü getirir.
Kötü hissettiğinde zarar görürsün fiziken ruhen iyi hissetmessin kendini ve bu iyi birşey değil mutlu olursun zarardanda kurtulmuş olursun bu iyi birşeydir kendini iyi hissedersin hem ruhen hem fiziken kötü yoldan kaçmak gibi birşeydir mutluluk arayışında olmak iyi hissetmek için doğru bir davranış bence
Sürekli mutluluk arayışında olmak psikolojimi bozar. Mutsuz eden olayları fazla büyütmene ve içinden çıkamamana sebep olur. Sal gitsin; üzüleceksen üzül, sevineceksen sevin. Beynini sürekli mutlu olmaya planlarsan sürekli mutsuz olursun. Asla mavi bir fil düşünme dediğimde düşünme de dur bakalım xdd Aynı olay
Aslında yanlış anlaşılmış bir konu mutluluk bir sonuçtur bir eylem gerçekleitirirsin mutlu olur ya da olmazsın her yaptığın eylemde mutlu olacaksın diye bir şey yok yani
Bence doğru değil kimseye mutluluğun garantisi verilmemiş ki hayat acısıyla tatlısıyla güzel ağlamak üzgün olmak yeri geldiğinde bunlara da ihtiyaç var
Mutluluk arayışında olmak insanı çıkmaza sürüklüyor zaten sürekli mutluluğu düşünenler mutsuz oluyor o yüzden ana odaklanıp ne istediğine neyden keyif aldığına bakmak lazım