Size göre olgunluk nedir ve bir insan nasıl olgunlaşır? Hepimiz yaşımız geçtikçe yaş olarak olgun bireyler olacağız tabiki ama bazı insanların aklı karakteri olgundur. Bir insanda ne görürseniz akıl ve karekter olarak olgunlaştığını düşünürsünüz ve bir insanın olgunlaşmasi için ne gerekir?
Size göre olgunluk nedir ve bir insan nasıl olgunlaşır?
İnsan için olgunluk, kemale ermek gibi, hoşgörüde, erdemde, bilgide ve tevazuda daima bir gelişim içinde olmaktır.
Meyveleri dalından düşürmek isteyip, ağaçları, fidanları olgunlaştıran zaman, insanı gerektiği gibi olgunlaştırmıyor. Daha doğrusu insan, dünyaya dalıp gidiyor.. Olduğu yeri benimsiyor ve bir daha ayrılmak istemiyor.
Bir tohum düşünün, kışın dondurucu soğukta kabukları ile korunur, zamanı gelir havalar ısınınca da kırmak ister kabuğunu. Onun için bu yeni dünyaya açılmak, hayat bulmaktır. Kabuğunu kırabilen bir tohum, fidan olup yeşerir, güneşten lezzet alır ve büyüyüp gelişir böylece..
Baharda filizlenip büyüyen fidan, artık ağaç olmuş meyvesini vermeye yakındır. Yazın güneşi altında olgunlaşmaya başlar, lezzet aldığı gibi artık meyveleriyle lezzet vermeye hazırdır..
Kabuğunu çatlatamayan, bulunduğu karanlık ortamı terkedemeyen ise zamanı geldiğinde güneşin aydınlığından nasiplenemez. Çürüyüp gider toprağın derinlerinde..
İnsan da böyledir, zaman sadece bir etkendir. Gelişmek, kemale ermek ise insanın azminde ve gayretinde saklıdır. Nice tohumlar vardır ki, incecik, narin, latif ve nazenin kökleri ile demirler gibi sert kayaları deler de çıkar gün yüzüne.. İnsan ne kadar da acizdir ki, gayretini hayra harcamaya tenezzül bile etmez. Dünyada binlerce yıl kalmak ister, ahiret ise çok uzaktır zaten...
Olgunluğu anlamak için; Önce gözlerine bakmak gerek insanın, bir ağırlık, bir vakurluk, bir yaşanmışlık hissedeceksiniz. Kalbinden süzülen, gözlere sinen..
Gözlerini görmek mümkün değilse, sözlerini işitin.. Sözler yalan söylese de kalp yalan söylemez. Kalbinden gelen birkaç kelimeye tanık olacaksınız, feraset bu ya, Allah nuruyla bakan o nuru da hissedecektir. Zerre tanecikler kadar da olsa, Marifetullah ve Muhabbetullah erişmişse kalbine, bilin o sözlerine serpecektir tane tane..
Olgunluk, gözlerin görmediği, ellerin hissetmediği ve yalnızca kalbin bileceği bir lütfu ilahidir, Gayret bizden ise, Tevfik Allah'tan.. Gönüllerin ağırlığı, sözlerin özünde, gözlerin derinliğinde gizlidir.
Ve bilmelisiniz ki insanı olgunluğa eriştiren en güzel yol, imtihan yoludur. Allah sevdiği kulunu imtihan eder, Diler ki derecesi artsın, diler ki Rabbine koşsun.
Olgunluk, her ne kadar yaşla ilgisi olmasa da yaşanmışlıklar ve tecrübelerin illaki kattığı bir ağırlığı olacaktır...
Bazen hayat serüveninde yaşanmışlıklarına rağmen ders çıkaramayan, hamlarda çıkacaktır...
Zorluklar, olaylar, sıkıntılar ve sarsıntılar yaşayıp, bunlardan dersler çıkaran, tecrübeler edinen, karşılaştırma yetisini geliştiren ve nihayetinde bunların kişiliğinde ağırlık oluşturması, ilişkilerine olumlu yansımasıdır, olgunluk... Olaylar karşısında acele etmeden yargıya varmaması, öfkesini bastırması, ağırlığı, ölçülü olması, saygıdaki hassasiyeti, bilgisi, tevazusudur, olgunluk...
Çok güzel görüşler vardı ve hepsini zevk ile okudum, evvela bunu söylemek isterim. Sanırım sorunun güzelliğinden kaynaklanmakta bu da😌 Allah razı olsun kardeşim 🍃
Ben de kendi cümlelerim ile naçizane cevap vereyim soruna...
Bence olgunluk ne yaş ne de yaşanmışlıkla alakalıdır sadece. Olgunluk kişinin hayata bakış açısı ve akabinde aldığı kararlara bağlıdır, bana göre.
Ufacık bir örnek verirsek, şöyle diyebiliriz sanırım. Ailesinden yıllarca şiddet veya sevgisizlik görmüş birisi, büyüdüğünde kendi ailesi olduğunda ya bu yaşadıklarının tam tersi bir insana dönüşür ve ailesine sevgi verir ya da ben çektim onlar da çeksin der... İşin psikolojik tarafını bilemem fakat bu insanın bakış açısıdır, bence...
O yüzden olgunluk ne sadece yaş ne de sadece yaşanmışlık ile elde edilebilecek bir seviye değildir gözümde...
Bu videoyu da çok severim. İnsan ile beşer arasındaki farkı anlatan çok hoş bir derstir aslında. Sorun bana bu güzel videoyu hatırlattığı için ben de paylaşmak istedim, güzel kardeşim...🌺
Amin😊 Rabbim sendende razi olsun güzel kardeşim ☺ her görüşün benim için ayrı bir yeri ayrı bir güzelliği var😊 Sende çok güzel anlattım kardeşim videoyu daha önce izlemiştim ben de çok severim tekrar izlememe vesile olduğun için ayrıca Teşekkür ediyorum 😊💕🌹
Bence tanımı; kriz kaos ve duygusal anlarda zihin süzgecinden geçirerek kişinin yaşından bağımsız olarak düzgün kararlar almasıdır. Bu yetinin yaşla alakası yoktur çünkü tecrübeyle sabittir. 9 yaşında bir çocuğun hayat tecrübesiyle, 30 yaşındaki bir kişinin hayat tecrübesi aynı olmayabiliyor. O çocuk hem boyuna hem yaşına beden beden büyük gelen olaylar yaşayabiliyor. İşte burada olgunlaşma başlıyor.
Meyveler güneşte dura dura olgunlaşır, yenecek güzel kıvama gelir, şekerlenir. İnsanda dert sıkıntı içinde dura dura pişer, olgunlaşır, meyveler ışık kaynağı güneşten yanarak olgunlaşırken insan da hüzün güneşinde yanarak olgunlaşır. Ama bu sıkıntıyı yönetebiliyorsa tabii, derde isyan eden mi olgundur, dert anında sabreden mi?
"Kalbin daha hassas, kanın daha sıcak, zekânın daha işlek, ruhun daha huzurlu olması demek." Cemil Meriç
Olgunluk bana göre kıvam demektir.. Tıpkı bir meyvenin en lezzetli hâlidir.. İnsanın da olgunluğu en üst seviyesidir..
Nitekim peygamberlik gibi ağır bir vazife bile Resulallah'ın (asm) en olgun olduğu anda verilmiştir (40 yaşında)
Süfli ve boş heveslenden arındırılmış, dünya ve içindeki herşeyi kıymetini bilip, hak ettiği gibi davranan, kandırılması, aldatılması mümkün olmadığı gibi bir çok şeyde de tecrübe kazanmış, degil koca fabrikayı, koca dünyayı idare edebilecek bilgi, tecrübe, akıl ve ne gerekiyorsa bütün donanımlara sahip olması demektir benim için..
Olgunluk insanın her ağzına geleni söylememesidir yokuş yukarı muhabbet etmemesidir mantıklı düşünebilmesidir boşu boşuna küfür veya hakaret kullanmamasıdır olgunluk olgunluk bir insanın doğru ve yanlışı ayırabilmesidir olgunluk herkeste olan bir şey değildir ama herkeste olması gereken bir şeydir