Bir bedende kaç farklı kişilik barındırılabilir? Split (Parçalanmış) filmini izledikten sonra aklıma gelen bir soru... İlginç bir film. İzlemenizi tavsiye ederim. Filmde Çoklu Kişilik Bozukluğu'ndan muzdarip adam Kevin'in 23 ayrı alter egosu var. Hepsi birbirinden oldukça bağımsız kişilikler...
Sizce bir bedende kaç farklı karakter barınabilir? Bu ne kadar mümkündür?
Aslında hepimiz günlük yaşantımızda birçok farklı kişiliğe bürünüyoruz ister istemez. Evde başka, işyerinde başka, dışarda alışveriş yaparken başka, kendi hayal dünyamızda başka.. Bu işin sonu yok. Çünkü insan psikolojisi o kadar farklı ve karmaşık bir yapıda ki bunu tam anlamıyla psikiyatrlar bile çözemiyor. Bir sürü psikoloji kitabı okudum hepsi de aynı. Genel olarak insan davranışlarını anlamlandırmaya çalışıyorlar ama tam anlamıyla çözebilen yok. Ayrıca zeka seviyesi ne kadar yüksekse barındırılan kişilik sayısı da o kadar artabilir bence.. Çok derin mevzu, üzerine saatlerce konuşulabilir.. Yorum ve hipotezler üretilebilir ama kesin ve net bir cevaba ulaşılabileceğini sanmıyorum..
Bahsi geçen soru çoklu kişilk bozukluğu ile alakalı sanırım. Bunun altında Anksiyete, depresyon gibi bulgularla beraber ani duygu durum değişiklikleri de yaşarlar. İç dünyalarında Kişilik çatışması yaşarlar. Çoğumuz "olduğum ben" ve "olmak istediğim ben" derken bu hastalar farklı kişilikleri arasında sürekli gidip gelirler. Çoğu bireyler de bunun bir hastalık olduğunu anlamaz ve hatta kabul etmezler. Kendilerini çok renkli hatta uyum içinde olduklarını düşünürler.
Hatta buna örnek bir dizi filmde oynayan lakin burada ismini veremeyeceğim, Hatta üstlenmiş olduğu oyunun, rol modelin akışına öyle kaptırmış insanlar tanıyorum ki gündelik hayatlarında dahi yürüyüşleri ve oynadıkları rolün etkisinde kalmışlardır. Ve hala kendilerini kahve içmek için gittikleri kafede memur sanmaktadırlar maalsef..
Filmi ilk kez izlediğim gün, sinemanın o karanlık atmosferinde aslında hepimizin birer split olduğunu daha iyi anladım. Hepimiz kabul etsek de etmesek de içinde parçalanmış pek çok kişiliği taşıyan insanlarız. Gün ışığında gezinen, gece avlanan, derinliklerde süzülen, bazen yüzeyde sürünen, kimi zaman coşkulu kimi zaman fazladan sakin, bazen iyilik dolu bazen de korkunç dehşetler barındıran hallere bürünüyoruz. Kimsenin göremediği kuytu bir köşede sakladığımız maskeleri yüzümüze takıp o kişiliğe bürünerek yıllar geçiriyoruz.
Senin dediğin filmi Amerika 'da bir tecavüzcünün tutuklandığında beyninde tam 24 kişi yaşaması olayından esinlenerek yapılan bir filmdi bildiğim kadarıyla. Ve küçükken yaşadığınız bir travma sonucunda insanın yeni kişilikler yaratması durumu yani bu tamamen yasanmislikla alakalıdır. Eğer bir travmanız olduysa ya da çocukken ailenizde yaşadığınız derin mutsuzluklar sonucunda yeni kimlikler ararsın kendini yeterli ve eksik bir birey hissetmemek ve dayanabilme adina içinde küçük bireyler yaratıyor ve bunun farkında olmadan oluşur. Kısının zihnine ve yasadıgı travmaya göre değişir kişilik sayısı. Ama her insanda bence en az 3 tane vardır:)
Film güzeldi izledim bende.. Bir insan bedenin de bana göre iki farklı kişilik barındırıyor bir yanı iyi bir yanı kötüdür.. Seçimleri onu iyi ya da kötü kişiliğine yönlendiriyor ve birisi baskın oluyor diye düşünüyorum yaşadıkları seçimleri aldığı eğitim yaşadığı psikolojik fiziksel travmalar buna bence katkı sağlıyor
Benim bildiğim (her insanda olan); Karpman drama üçgeninden- zalim, kurtarıcı ve kurban rollerine sık sık olaylar karşısında bunlardan birine gireriz. Bir de içsel durum olarak, çocuk, ebeveyn ve olgun taraflarımızın artık hangisi aktifleşirse onu gösteririz.
Film kesinlikle çok güzel, 2. filmini de izlemenizi tavsiye ederim. Glass, devam filmi. Bu psikolojik sorun olarak ise net bir bilgim yok ancak çokça olabildiğini duydum. Aksi durumda ise çoğu zaman dengesiz olarak adlandırıp davranışlarını çözümleyemediğimiz insanlar çok etrafta. En fazla ne kadar denge bozukluğu olabilir bilemiyorum, her geçen gün bunun fazlası olamaz dediğim kısımda yeni bir şeye şahit oluyorum maalesef.
Ben de bazen bende çoklu kişilik bozukluğu var derdim ama gerçekten böyle bir sendrom olduğunu bilmiyordum. Gerçi benimki ne derece uyar bilmiyorum ama odada gırtlak gırtlağa kavga edip , kapıyı açıp disardakilere gulebilirim. Ortam neyi gerektiriyorsa o ruh haline geçerim. Bur önceki ruh halimi yansıtmam. Benim ki daha çok mod on mod offf durumu ve ben bunu tarif etmek icin bu çoklu kişilik bozukluğu terimini kullanırdım.
Bende izledim Netflix de gerçekten çok anlamlı bir film. Bir beden bir çok kişilik barındırabilir. Günümüzde herkes kendi çıkar ve kendi amaçları dogrultusunda bencilce yaşadıklarını düşününce birçok kişide bu maskeden olması muhtemel.. ve öyle iyi oyuncular ki hangisi maske hangisi gerçek yüzü fark edemiyorsunuz bile...
Film gerçekten etkisinde bırakıyor. Devami niteliğinde "glass" çekilmiş onu da izledim olaylar biraz karışıyor ama beğendim👍 İnsan bedeninde çok kişilik barindirabilir sağlıklı bir beyin hepsini idare eder☺️
Çok sevecen güler yüzluyumdur Kolay kolay kızmam Ama kızınca Kolaylıkla insana kalıcı hasar bırakırım Bi kavgamda çocuğu yumruk ata ata bayilttim baygın olmasına rağmen parmaklarım çıkana kadar o çocuğu yumruk atmaya devam ettim
Filmi izlemedim ama gerçek hayatta da içimizde birden fazla kişilik barındırıyoruz ve hangisi güçlüyse (ruh halimize görede değişiyor) onu gösteriyoruz..
Ikizler burcuyum birden fazla kisiligim var her birinin dusunce sistemi ve duygudurumu cok farkli Edit: Film mukemmel otesi bu arada arastirdim ve izledim gercek bir hikayeden uyarlanmis