Sevmediğin bir insana her koşulda saygı duyar mısın yoksa saygı da bir yere kadar mı?

Ben insanlara insan olduğu için saygı duyuyorum. Sevip sevmediğimin çok önemi olmuyor aslında , ben şahsıma nasıl davranılmasını istiyorsam öyle davranıyorum.
Bu konuda sadece bir şey için saygımı bozarım, o da şahsıma yapılan saldırı veya küçük düşürmedir.
Bu yüzden çok sık konuşmadığım insanlar var.
Ben aramızdaki saygı kaybolmasın diye ailemdeki insanlarla haşır neşir olmuyorum. :)
Bana hep saygının zorunlu bir erdem olduğunu öğrettiler. Yani sevmem belki hatta nefret bile edebilirim ancak saygı duymak zorundayım. Neticede herkes saygıyı hak eder, suçlu ya da suçsuz. Ona saygı duymayıp küçük düşürmek, aşağılamak veya hareket etmek beni kazançlı ya da haklı çıkarmaz. Ki, kişiliğim söz konusu olunca da mümkün değil böyle şeyler yapmak. Bu yüzden sevmesem bile saygı duymak zorunda olduğumu bilir ve buna göre hareket ederim. Aksi kimsenin haddi değil, benim olsun.
Saygıya yüklediğiniz anlama göre değişir. Bana göre saygı insanların düşüncelerini, inançlarını, adetlerini, gelenek ve göreneklerini, yaşam tarzını anlayışla karşılamak, dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaktır. Herkesi sevmek zorunda değiliz, sevmediğiniz kişiyle konuşmak, aynı ortamda bulunmak sorunda değiliz ama bu saygısızlık yapabileceğiniz anlamına gelmez. Sevgi bir tercihtir ama saygı mecburiyettir.
Sevmek zorunda değilsin ama saygı duymak zorundasın derler. Sevmediğin bir insana nasıl saygı duyabilirsin? mesela nefret ettiğin televizyonda konuşmasına tahammül edemediğin bir siyasetçiye saygı duyabilir misin? duyamazsın. Sevgi ve saygı birbirinden bağımsız olmadığından bazı istisnalar hariç biri olmadan diğeri olmaz.
Cevap
17Cevap
Bir insanı seviyorsak ona bilerek, isteyerek saygı duyarız ama iş sevmediğimiz kişilere gelince bu daha zor oluyor. Bir insanı sevmiyorsak da ona karşı saygı duymak zorundayız çünkü her sevmediğimiz ve hoşumuza gitmeyen şeylere karşı saygısızlık yapsak kaos çıkar ortaya.
Saygım herkese karşı geçerlidir.
Sevsem de sevmesem de kendime yakıştırdığım şekilde davranırım her zaman.
Saygı kazanılan birşeydir; yaşı başı büyük, başkalarına emeği çok diye saygı duymam. Saygımı kazanana duyarım sadece, sevmemle de alakası yok
Duyamıyorum ama bu saygısız olacağım anlamına gelmez
Tavıralrını karakterini sevmem ama iş disiplinine saygı duyabilirim mesela bu bir örnekti. Mümkün elbette
Saygı da bir yere kadar, tahammülsüz bir insanım ben.
Her insan saygıyı hak ettiği için evet saygı duyarım, en fazla o kadar olur.
Kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama saygı duymak zorunda ben bana saygılı olan herkese saygılıyım
Kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama saygı duymak zorunda
Elbette bu insan olmamın gereğidir sevmek zorunda değilim ama saygı duymak zorundayım.
Sevmesemde saygı duyarım. Ama bana gösterdiği kadar benden saygı görür.
sevmediğim insanları hayatımda tutmama gibi bir özelliğim var..
doğal olarak saygı da duymam..
Yanımda bir değeri yoksa ve kötülüğünü gördüysem benden saygı beklemesin.
onun yaptıklarına karşı saygı duymam gelişir.
bana doğru gelmiyorsa saygı duymam.
Hayır duymam banane sevmiyorum zaten bide saygı duymam mı lazım sevgimi haketmiyorsa saygıda olmaz
Sevgi gönüllük saygı zorunluluktur.
Düşmanıma bile saygı duyarım
Hak eden herkese saygı duyarım
Sessiz kalırım, saygısızlık da yapmam.
Evet bazen mecbur kalıyoruz
Saygı duyarım her zaman
Bana saygisizligi olmadigi sürece.
O kişiyi neden sevmediğime bağlı.
Mecbursam evet
Çok nefret ediyorsam duymam.
Saygım olur.
Tabiii kiii