Vicdan herkeste var mıdır? Siz vicdanınızın sesine ne kadar kulak verebiliyorsunuz?

Her insanın ahlaki ve bazı değerlerine göre şekillenen bir kişilik özelliğidir vicdan.
Felsefenin bir kolu olan metafiziğe göre her insanda doğuştan vardır.
Bana göre kul'un kalbindeki Allah'ın sesidir. Kaldı ki Allah kuluna iki yönde yol göstermiştir. Biri kalbindeki Rahman yolu biri de şeytanın yolu. İnsan işte bu bağlamda vicdanın bilgisine sığınır ve yolunu tayin eder. Vicdanı dinlemek yerine uyulsn nefs ise şeytandandır. Herkeste vardır. Lakin kimi insanlar buna kulak vermezler.
Vicdan herkeste vardır.
Lakin önemli olan bu vicdanın nerede gizli olduğudur.
Bazıları avuçlarında tutar , bazılarıysa üzerini tonlarca yükle kapatmıştır.
Vicdanlı insan ayrıca merhametlidir de ve o merhamet ki ne kadar güzel bir şeydir insanın yüzünü güzelleştirir.
En vicdansız görünen Kasaplar bile et kesmeyi bıraktıktan sonra bir çiçeği bile incitmemeye çalışırlar.
Dediğim gibi önemli olan onun nerede olduğudur.
Rica ederim 🙂
Hayır yoktur. Vicdan duygusu her geçen yıl hatta her geçen ay hızla tükenme yolunda ilerleyen bir duygu. Bu her anlamda öyle gerek hayvanlara gerek insanlara gerek başka bir şeye olsun artık merhamet nadir bir duygu haline geldi. Ama insan doğuştan vicdansız olarak doğmaz, bir takım sebepler ona vicdanını ve merhametini kaybettirmiştir işte asıl sorgulanması gereken de bu sebeplerin ne olduğudur.
İnsan öldürmeyi geçtim, küçücük bebeklere kıyanlar var. Böyle bir insanda vicdan var mıdır? Varsa bile gözünü nasıl bir şey bürüdüyse unutturmuş ona vicdanı belli ki.
Vicdansız insan yoktur, vicdanını kaybeden insan vardır. Hayat kime ne göstermiş, kimden neler almış bilemeyiz ama içindeki yangını söndürmek için savaşacaksa bile, eşit şartlarda savaşmalı insan.
Cevap
19Cevap
Kesinlikle yoktur herkeste olsa dünya bu kadar kötü bir yer olmazdı
Herkesin karakteri farklıdır. Herkes her şeye aynı tepkiyi ya da insanı duygular hissetmez. O yüzden vicdan herkeste yoktur. Herkeste vicdan olsaydı örnek sesini duyuramayan, bir kap mama, su ve sevgi isteyen hayvanlar yılda 2 milyon kedi, köpek öldürülmezdi yani vicdan herkeste yok maalesef ve vicdanın olmadığı yerde kötülük olur sadece şahsen bana göre...
Her şeyimi kaybedim ama vicdanım kalsın. Çünkü vicdanını kaybedersen insanlığını kaybedersin. Herkes vicdanlı değil ne yazık ki. Bunu kaybeden çok fazla insancık var. Haberlerde hergün görüyoruz. Tecavüz, taciz, çocuk istismarı, cinayet, hayvanlara tecavüz. Bunları vicdan sahibi insanlar yapamaz.
vicadanı neye göre tanımlyacağızki
vicdan ; aileye , geleneğe , aldığımız eğitime göre şekillenir ve telkinle oluşur
çünki temeli ahlaktı ve ahlakta toplumun bir arada yaşaması için vardır. o halde vicdan kişiden kişiye değiştiği gibi sorgulanabilir
Vicdan herkeste yoktur, vicdan dediğimiz şey geçicidir. Beynimiz en büyük suçu bile işlesek bizi iyileştirmeye çabalayacak ve dolayısıyla zamanla ben haklıydımlara ve yerini zamanla övgülere dahi bırakabilir. Yani öyle yaratılmışız da denebilir. Genellikle empatik olan insanlarda vicdan duygusu yoğundur ve uzun süre kişi etkisi altında kalabilir. Psikolojik sıkıntıları olan insanlarda vicdan yoktur.
Önce vicdan kelimesinin anlamını arkadaşlara hatırlatıyım.
“mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo.”
türkçesi; vicdanım bana diğer insanların söyleyeceklerinden daha çok şey ifade eder.
senin yaptığın herşeyi kontrol etmeye programlanmış bir mekanizmadır. en basitinden en derin konulara kadar hayatta peşinizi bırakmayan ve size zarar veren bir şeydir.
ama vicdan insanı insan yapan en önemli özelliktir.
Hayır, yoktur. Her insanın insani tarafı olduğunu düşünmüyorum. İnsani tarafı olmayan insanların da vahşi tarafı var. Onların insanlığı da o kadar işte...
Vicdan herkeste vardır. Sadece seçim yaparız. Vicdanlı olmakla menfaatlerimiz arasında durum değişir. Vicdanı olan menfaati için başkasına zarar veremez. Menfaatinin gereğini yaparkende vicdanını susturur.
Vicdan herkes de olsaydı. İkinci dünya savaşında 90 milyon insan ölmezdi. Çocuklara tecavüz. Kadınlara cinayet suçları olmazdı. Vicdan doğuştan gelir. Sonra da kazanılacak bir olgu değil.
Vicdan herkeste olmuyor. Ama en azından kötü bişey yaparken bile akıllı hareket etmek gerekir. Vicdan olmasa bile yapılacak eylemlerin sonucu akılla yordanabilir.
Vicdan her yaratılanda vardır zebaniler hariç ama insanları kötülüğe iten arkadaş çevresidir onun için dostunu düşmanını iyi seçeceksin yoksa sen de dostun gibi kötü olursun
Hayır, herkes vicdan taşısaydı zaten dünyada kötülük kalmazdı.
Herkes masum, herkes haklı, herkes vicdan sahibi, herkes ak kaşık. Yok öyle bir dünya. Pisiz, artığız..
aynen vardır
Vicdan dediğimiz şey sadece insana mahsustur insanlıktan çıkanlar var bu dünyada
Vicdan herkeste yoktur bazi insanlarda insanlik bile yoktur
Eger vicdan herkeste olsaydi sürekli taciz, siddet haberleri izlemezdik
sözde herkes vicdanlı... ama çıkarları için ezemeyecekleri kimse yok çoğunun
Vardır ama bazı seylersen dolayı vicdanını yitiriyo bazıları
Hissizleşen birinde olmaz sevgi görmeyen insanlar özellikle
Allahtan korkmayan kuldan utanmayan da vicdan bulunmaz.
Elini vicdanına götürüp oraya koyabilen, kendi içinde onu sorgulatan kişilere selam olsun
Yoktur, olanlar değerini bilmeli, çünkü zamanla beyaz kağıda düşen siyah bir leke gibi küçük küçük günahlarla bütün kağıdı kaplıyor.
Bence bu kadar kötü şeyler olurken herkestw vicdan var diyemeyeceğim.
Herkes vicdanli degil oyle olsa hayat dort dortluk olurdu
Vardir herkesin bi vicdanı
Maalesef yok, keşke olsa
Vardır ama kime karşı vicdanlılar değişiyor.
vicdan merhamet herkeste bulunmaz
Kesinlikle yok
vicdan hayvan da Bile var
her insanda oldunu sanmıyorum
her insana nasip olmaz..
Hayır asla inanmam
Hayır tabiki
Evet herkeste var
Vicdan herkese nasip olmaz
Vardır
vicdan herkeste olsaydı insanlar bu halde olmazdı
Yoktur