Bazen öyle bir duruma gelirsin hiç bir şeye, kişiye ya da kendine yetmiyormuş ve hiç bir şeyi düzgün beceremiyormuş gibi hissedersin... peki bu durumda ne yapmak gerekir? Nasıl motive olunur?
İnsanın hedefleri olmalı. Hedefsiz insan muhakkak yetersizlik hissini tadacaktır. Hedefleri olan insan hedefine adim adım yürüdükçe asla bu duygu ile savaşmaz. O yüzden herşeye birden sahip olmayı değil, adım adım ilerlemeyi tercih etmeli insan. Merdivenin tepesine birden çıkmaya çalışırsanız düşersiniz. Merdiveni basamak basamak çıkmak her zaman en sağlıklısidir.
Ola ki bu duyguyu yine yaşadım, kendime yeni bir hedef koyarım. Motivasyon kaynagim her zaman yeni ve ulaşılabilir bir hedeftir.
Direkt kendimi spora veririm. Daha sonra hemen sahil kenarına atar, mis gibi deniz havasını içime çeke çeke yürüyüş yaparım.. Eğer o konuda bana her hangi bir bilgi anlatılmıyor, benimde bilgiye erişme imkanım yok ise yapacak bir şey yok derim.. Fakat konu karışık ise bunu o kişilere bildirir durumun zorluğunu belirterek kendimi daha da çok geliştirmeye odaklanırım. Aşağılık kompleksleri her konuda ve her işte oluyor ise elbette sıkıntı o kişidedir. Kendi ayaklarının üstünde durması, bilgiye erişmesi, kitap okuma martonları ile anlama ve kavrama kabiliyetleri gelişerek bu kompleks haline gelmiş durumu yok edebilir...
Bütün işi gücü bir kenara bırakıp bir süre yalnız kalmak ve kendini dinlemek gerekir. İnsan gerek yoğun iş hayatından gerekse psikolojik olarak zaman zaman kendini yetersiz hissedebilir bu durumda da her şeyden uzaklaşıp nefes alması gerekir.
dönem dönem bunu yaşadım yetersiz miyim diye sorguladım Ama sonra fark ettim ki.. maalesef ben yetersiz değilim yetmeye çalıştıklarım şeyler doyumsuz tüketen şeyler.. Sonra vazgeçtim.. elimden geleni yaptım köşeye çekildim
En yakınınla biraz dertleşmek. Sana farkındalık yaratacak biriyle konuşmak. Beşki biraz farklı şeuler yapmak. Eve kapandıysa dışarı çık hava al. Yapmaya çalıştığın her neyse biraz ara ver
Benim icin en iyi yöntem konuyu değiştirecek etkinlikler yapmaktır. Başka insanlarla başka konularda paylaşım yapmak, konuşmak insanı bu duygudan uzaklaştırır ama o insanlarla da aynı konuyu konuşmamak şartıyla tabii ki. Yoksa üzüntüyü ya da duyguyu daha da derislestirebilir. Konudan bir şekilde uzaklasmak gerekir.
Kendimi genellikle yetersiz hissediyorum sebebide gerçekten diğer insanlara göre daha az yeteneğe sahibim. Ama kimse mükemmel degil o yüzden artık kendimi yetersiz hisstettigimde diyorum kimse mükemmel degil.
Böyle hissetmemek için Sürekli kendimi bilmediğim yollara sokup yeni tecrübeler edinmeyi tercih ediyorum. İşte ozaman bu hissi yaşamamış oluyorum Buda beni en çok motive eden şeydir. Zarardan kâr elde etmeyi seviyorum diyelim.
Kesinlikle kendini dinlemen gerekli. Yalnız kalmak bazen içimizdeki boşluğu doldurmaya, eksik parçaaları bulmaya teşvik eder. Belki bi kahve bi sahil havası bile kendini toparlaman için güzel bi adım olacaktır. Sorunlar yaşadığında müzik dinlemeyi de ihmal etme. Ve her zaman aynaya bak ve o bedenin sana ait olduğunu unutma. Kendini sev.
Bu tür insanlar ; Ya çok merhametlidir, ya başarıya aç insanlardır. Böyle şeyleri çok kafaya takmamak lazım. Ama şunu söyleyeyim insan zorda kalmadan gerçek gücünün farkına varmazmış, sabret çünkü ; Allah sabredenlerle beraberdir. Neler geçmedi ki, emin ol 1 haftaya herşeyi unutursun. Ben o tür şeyleri 30 sn den fazla düşünmem, gereksiz gelir. Bence sende düşünme.
Bazen yaşıyorum sonra kendime olum yapma kalk lan ayaga sen kendine bunu yaparsan millet sana neler yapar hadi kalk ve devam et diyorum sonra bi anda gittigi yere kadar motivem yerine geliyor.
Kendini yetersiz görmek piskoljik bozukluğudur kişi Kendi için öyle düşündüğü zaman herşeyde Kendini yetersiz görebilir fakat Kendinden emin herşeyi istekli yapmak daha çok Mutlu edebilir seni...
kitap oku, dinlen veya güzel şeyler düşünmeye çalış. Ayrıca kitap önerileri olarak çocuksan Robinson Cruose, yetişkinsen İlk Bakışta Aşk kitaplarını öneririm. Böyle durumlarda bu kitaplar iyi gelir.