Benim şahsen umurumda bile olmaz hayatımı allahtan başka kimse sorgulayamaz,... no one other than God can judge me... bir Kızılderili atasözü derki benim hayatımı yargılamadan önce benim ayakkabılarımı giy ve benim geçtiğim yollardan sokaklardan geç benim takıldığım taşlara takıl yeniden ayağa kalk ve aynı yolu tekrar benim gittiğim gibi git ancak o zaman beni yargılayabilirsin
Çoğu anlaşmazlık, tartışma, kavga karşımızdakinin ne hissettiğini, düşündüğünü veya yaptığını bilmeden, dinlemeden yargıladığımız için ortaya çıkıyor. Karşınızdakini yargıladığınızda, suçladığınızda kişi kendini kötü hisseder. Kendini kötü hisseden bir insan daha iyi hissetmek için ya kendini savunma ihtiyacı duyar ya da o da sizin onu anlamadığınızı düşünüp kızgınlaşır, hırçınlaşır. Sonuç olarak iletişim kurmaya çalışırken, kendinizi hiç istemediğiniz bir tartışma içinde buluverirsiniz. O yüzden umursamam ama umursanmamak da karşı tarafa çok koyar ve büyük bir kuyruk acısı olur. Hep umursanmak için farkında olmadan laf sokar yargılar vesaire. Bu tarz kişileri hayatımıza yer vermemek daha doğru olur.
Bu sözü çok duydum olduğu gibi katılıyorum, birinin beni yargılaması için benim geçtiğim yollardan geçmiş olması lazım. Uzaktan insanları yargılamak çok kolay, yakınlaşınca bir insandan daha fazlası.