Kıskançlık, başka birini şımartmama ve aynı şeye sahip olmayı isteme duygusudur. Bir insanı birisini kıskandıran nedir? Kişinin kendi hayatından tatminsizliği mi, yoksa belirgin bir adalet ihtiyacı mı?
Günaydın KS canlar 🥰
Günaydın KS canlar 🥰
Merhana,
Kıskançlıkta insana dair bir histir. Herkesin de ölçüsü farklıdır. Kontrol edilmediği takdirde bireyin önce kendine sonra çevresiyle olan ilişkilerinde zarara yol açar. İnsanların ondan uzaklaşmasına ve bıkkınlık derecesine gelmesini sağlar.
Sahiplenme dürtüsüyle ilişik görünse de içinde bir güven sorunu ihtiva eder. Kişinin kendine ve karşısındaki insana olan inancı ve nitekim özgüven dediğimiz olguya da yakındır.
Özgüven eksikliği yaşayan insanların bir kısmı başta kendileri olmak üzere iletişimde oldukları insanlara güvensizlik duyarlar adından da anlaşıldığı gibi. Bu dürtü sürekli onları bir şeye şüphe ile bakmasını sağlar ki etraflarını kontrol altında tutmak için kıskançlıklar ve buna bağlı kontrol mekanizması geliştirirler. Hal böyle olunca kendi ve karşısındaki insanla sürekli çatışma haline girerler.
Kıskançlık kontrol edilmediği zaman bir ruhsal hastalık haline dönüşür. Artık kontrol edilemez psikolojik baskı bazen şiddet fiilleri bu sebepten doğar ve vuku bulur.
Kıskanmak çok farklı birsey dır seven insan kıskanır birde hasetinden kıskanan insanlar vardir ki bunlar cidden çok tehlikeli varlıklardır herkesle samimi gibi görünüp aslında ikiyüzlülük yapan içten içe kıskançlık krizine girmiş insanları anlamak güçtür ben ömrüm boyunca böyle insanlara asla taviz vermedim vermemde zaten o kişiler karakter olarak kendilerini belli ederler
Teşekkür ederim 🙏👍
Kıskançlık sevgiden de olabiliyor çekememezlikten de. İnsan sevdiği birini de başkasından kıskanabilir sevmediği birini başarısından dolayı da, çevremizde bunun sayısız örneği var. Her ne olursa olsun her şeyin fazlasının zarar olduğunu düşünürsek kıskançlığın da dozunun iyi ayarlanması gerektiğini düşünüyorum.
Günaydın canım. 🌺
Kıskançlığın mantığı yoktur. Tamamen anlık duygular ile gelişen hareketlerin tamamıdır. Akıl yerini tamamen nefis alır.
Teşekkür ederim canım🥰🥰
Cevap
11Cevap
Bencil ve kendini düşünen hemen her insan kıskanır gadası. Hayata olumlu gözlerle bakmak gerekiyor. Ama biz bunu malesef ki başaramıyoruz.
Kıskanmak;
Abartılmadığı sürece gereklidir, gerekli çünkü kıskançlık duygusu derin bir his ve duygu ister.
Tabi kast ettiğim şey orada biri var ve başarısını kıskanıyorum gibi değil, önemsediğin sevdiğin kişiyi kıskanman gerek, kıskanmak onu paylaşmak ile ilgili olmalı öyleki onu koruma hissi doğurmalı.
Ama dediğim gibi abartmadan, abartıp saplantı haline getirerek hayatına kast etmek kadar canice değil.
Benim neden şuyum yok diye başkasına bakım kıskanmadım eşya olarak ama ortam olsun kız çevresi olsun benim neden şunların ki gibi yok demişliğim ara sıra olmuştur,
diğer yandan sevgilimi kıskanma olarakda çok kıskanmam aşırıya kaçmam belkide bu sahiplenme korumacılık duygusuda olabilir, güven eksikliği olsa takip ettirme söylediklerine inanmayıp teyit ettirme yollarına girersin gittiği yerleri kontrol edersin bu kıskançlık değil zaten.
İnsanlar neden kıskanır? Kendi varlığını tanımayan, kişiliği oturmamış ve elindeki nimetleri göremeyen kişiler kıskanırlar. Bu bir hastalıktır ve tedavisi o kişinin kendi özünde yatar.
Kendi hayatından tatminsizliği seytan bile Adem peygamberimizin önünde kibrinden kıskançlıgınden eğilmekten vazgecmedi mi. Bir kisinin sevinciyle sevinmek ve üzuntusuyle üzülmek zor be. Kabil, habili kıskancından öldürmedi mi. İnsanlar kıskanır önemli olan kıskandığı insanın kötülügünü istememektir
Paylaşmama isteği ( buna lafım yok )
Onda olan neden bende yok kafası
O yapıyor ben neden yapamıyorum mantığı
İmrenmek kalması gerekiyo gerisi haset kirli bi duygu herkesin arınması gerekiyo
Bence kıskançlık hastalıktır kötü bir hastalık çaresi olmayan bise
Bencillik göstergesidir... Garip bir şekilde, toplumda paralelmiş gibi görünse de aşk ile zıt kavramlardır... Kıskanan insan aşık değildir.. Aşık insan ise kıskanamaz.
Kızlarin fıtratında kıskançlık var doğuştan
Var ama kızlar kadar değil :)
Tam tersine.
Kadınlar kıskançlığını göz önüne de
sererken, erkekler içinde yaşar. Ki erkeklerin kıskançlığı daha ağırdır.
@Sakaryalim Peygamber Efendimiz ' Allah erkeklere cihadi yarattığı (emrettigi) gibi kadinlara da kiskancligi yaratmistir.
(yani kiskanc olmalarina hukmederek) fitratlarina bu duyguyu koymustur.
Kadinlardan kim buna sabrederse şehit sevabı kazanır.
ben böyle bir şey duymuştum
kızlar birbirlerini bile kıskanıyor ben hiç erkekten şında iyisi var bende yok diye kıskanclık duymadım. ama kızlar öyle değil.
Benim bahsettiğim bu değil dostum. Söylemek istediğimi anlamamışsın..
Evet kadınlar kıskançtır, bunda hemfikiriz. Lâkin kocası arkadaşlarıyla konuşuyor, onların yanında daha mutlu deyip kıskanan bir kadın gördün mü? Ben çevremde görmedim mesela..
Öğrendiğimi söyleyeyim sana ve ben bunu çevremde gördüğüm tüm erkeklerde gördüm.
Erkeklerin kıskançlığı 2 çeşittir.
Biri alenidir. Karısını sevdiği kadını, bacısını erkeklerden ya da zarar gelecek insanlardan koruma içgüdüsünün verdiği kıskançlık..
2. Cisi de kadınını, ailesinden, çevresinden kıskanır. Onlarla daha mutlu neden benimle değil diyip karısının mutluluğunu kıskanır. Bunu aileni söyleyemez çünkü utanır. Bunun mantığını çözemediği için ya da bunu söyleyemediği için içine atar ve bu huysuzluk, aksilik olarak kadına yansır.
Erkeğin kıskançlığı daha ağırdır derken kastım 2. maddeydi bu arada.
@Sakaryalim 2. si kadınlardada olur. ama erkek sadece sevdiğini kadını kıskanır. kadınlar birbirlerinide kıskanır erkeğinide kıskanır. benimde demek istediğim bu. soru genel sorulmuş çünkü dostum :)
O zaman anlaştık dostum.
Kadınlar evet olup olmadık her halti kıskanır.
Erkek de kadını ve çevresindekileri..
Birde bir husus daha var.
Kadın çabuk unutur bunları. Anlıktır yani kıskançlıkları.
Ama erkekler unutmaz.
Aradaki en önemli farkda bence bu :)
@Sakaryalim tabi canım kadın hiç unuturmu :D
Gerçek diyorum. Kadın konuşup dinleyene kadar devam eder. Bakar mevzu geçti. Unutur onu. İçinde kalmasın yeter ki. Kalırsa unutmaz bu doğru.
Ama erkek ne konuşur ne unutur diyorum ben. ;)
@Sakaryalim kadın arkadaşında gördüğü yüzüğün daha iyi bende yok diye aylarca unutmaz :D arkadaşım eşine almıştı :D
O takıntı arkadaşım. Kıskançlık değil :)
@Sakaryalim kıskandıgı için takıntı yapıyor ya :D
Değil arkadaşım.
Takıntıyı, yüzüğü gördüğü kişinin kendisinden aşağı gördüğü ve değersiz olarak kabul ettiği için yapar. Senin örneğinde.
Hani bu kadın bile alabiliyorsa neyim eksik. Bende istiyorum diyebilir.
Bence saçma bir davranış biçimi. Ama insanlar değişmiyor. Allah arkadaşına sabır versin 😊
@Sakaryalim sanmam amin :)
Çok bildirim gitmiştir Sorana. En iyisi özür dileyelim dostum. Ben sana bu konuyu bilahare anlatırım.
Soran bacım hakkını helal et. Çok bildirim gelmiştir sana.
Kendi adıma özür dilerim ❤
@Sakaryalim oh allah muhabbetinizi arttirsin konusun be cansınız 😍😘
Sende cansın çiçeğim. 🌺🌺
Teşekkürler 🤗
Yorumsuz 'ne yazacagimi bilemedim
onlardan daha iyi olduğum için
Kıskanan çok saçma olarak bile yapıyorlar
Senin gibileri herkes kıskanır 🥰
Seven kıskanmaz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?