Normalde saçmalık olduğunu düşünüyordum. Son 5-6 ay içinde biri yüzünden inanmaya başladım. Hem tanışma hikayemiz kaderle alakalı gibi, hem de ben istemeden bile karşıma bir şekilde çıkıyor. Daha 1 hafta önce ona ait olduğunu bilmediğim bir hesaba takip atmışım... Sizin bu gibi olaylarınız oldu mu?
Hayatta yönetebildiğin kısım ve yönetemediğin kısım vardır. Seçim yaparak ilerleyen hayat ve seçim yapamadan sana dayatılan iki ayrı hayat vardır anlayacağın. İkisi birleşerek kaderi oluşturur. Sana yazılan bellidir ancak aynı zamanda bu yazgıyı seçim yaparak veya dayatılanı yaşayarak doldurursun. Şöyle birşey var ortada. Diyelim ki kalem var masanın üstünde. Onu kaldırıp başka yere koyacaksın ama canın istemiyor. Koymayı seçmiyorsun. Ve sana dayatılmayan ama aslında sana yazılan yani kısmen dayatılan şeyi yapıp kaderi dolduruyorsun. Yani iki şey aynı anda oluyor. Şimdi bir cümle yazacağım'''Allah senin kaderini yazdı, senin ne yapacağın bellidir, ancak aynı zamanda sana seçim hakkı da verildi belli şeylerde ve bu seçimleri seçtiğinde veya dayatılanı yaşadığında kaderi yaşamış oluyorsun" Bu saçma gelebilir fakat ben burada bilmediğimiz bazı şeyler olduğunu düşünüyorum ve aslında bence saçma değil. Sonuçta sen de bende biliyoruz ki ister seçim yap istersen hayatın getirdiğini yaşa ömrünü bitirdiğinde tek bir hayatın olacak. O tek hayatta senin yazgındı. Ancak suçlu olan Tanrı olamaz çünkü sen aynı zamanda kendi seçimlerinin sonucunu yaşayacaksın. Tanrı'nın yazgısıyla senin seçimlerin örtüşüyor. Ve senin de benim de bildiğimiz birşey var. Tanrının dediğini seçmek yazgımız olsa bile bizim elimizde. Tanrının dediğini seçmemek yazgımız olsa bile bizim elimizde. Sen Tanrı denen varlığa inanmıyor olabilirsin ancak senin tek bir hayatın olacak bunu sen de bende çok iyi biliyoruz. Seçimlerin hem senin kaderin hem de Tanrının yazgısı. Burada örtüşme var. Ve buradaki algıyı anlayabilmen için bence zaman yani 4. Boyutu aşmamız gerekiyor. Zaman kavramı kilit nokta. Sen bir kötülük yaptığında senin seçimin bu çünkü iraden var fakat o zaman dilimi bittiğinde kaderi doldurdun sadece ve bu senin yazgındı. Şimdi burada kim suçlu. Bence Tanrı değil sen suçlusun çünkü bu yazgın senin seçimindi.
İnsanlar zaman denen kavramda yaşarlar zamanı gelmeden 1 saat sonra ne olacak bilemezler. Ama zamanı yaratan Allah zamana bağlı değildir ve ne olacağını bilir Allah'ın ne olacağını bilmesi başınıza gelen olaylardan" Allah kaderimi böyle yazmışsa benim suçum ne "demeyiniz. İrade size verildi çünkü iyiyi doğruyu seçin diye. İnsanların çoğu kadere inanmam kendi hayatımı yönlendirememem çok saçma diyor ama öyle değildir kader sizin 1 saat sonra ne yapacağınızdır (kendi özgür iradeniz ile) ama biz o zaman gelmeden bilemeyiz...
Kişilik & Karakter konusunda 18,4b cevap paylaştı.
Kader hayatımızın önceden çizilmiş olması demek değildir. Bu sebepten,”ne yapalım, kaderimiz böyle” deyip boyun bükmek cehalet göstergesidir. Kader yolun tamamını değil, sadece yol ayrımlarını verir. Güzergah bellidir ama tüm dönemeç ve sapaklar yolcuya aittir. Öyleyse ne hayatının hakimisin, ne de hayat karşısında çaresizsin. Şems
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Evet, inanıyorum. Zaten kader dediğimiz şey ikiye ayrılıyor. Izdırari ve ihtiyari olarak. Izdırari irademiz dışında şeyleri kapsarken ihtiyari kader ise tam tersi kendi irademizle şekilleniyor. Her iki şekilde de kader yani. Detaya gelince lise 2 - 3. sınıfta aynı üniversitede okuma hayali kurduğum, fakat sonrasında uzun zamandır daha doğrusu iki yıldır görüşmediğim çoçukla şu an aynı okulda yetmezmiş gibi aynı sınıfta bulunmak kader mi yoksa tesadüf mü bilemedim. O kadar okulun arasından onun okuluna yatay geçiş yapmışım...
Amentü Duası Anlamı Ben Allâh-ü Te'âlâ'ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere ; hayır ve şerrin Allâh-ü Te'âlâ'nın yaratmasıyla olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ'dan başka ilâh yoktur. Ve yine şahadet ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve peygamberidir. Isittim ve iman ettim elhamdulillah muslumanim demek icin bile inanman lazim
Ben de çok inanmazdım. Telefonumun arkasında benim için degerli bi foto saklarım geçen aylarda dışarı çıktığımda düşürmüşüm. Fark etmedim tüm şehri gezdim ve koca Ankara 'da yürürken arkası dönük oldugu halde dikkatimi çekti ters cevirdiğimde telefonumdaki fotograf oldugunu gördüm. Valla o günden beri çok inanıyorum bu tesadüf olamaz..
Her insanın kaderi vardır evlilik ölüm vs ve bu yollara giderken yasayacagin şeyi sen belirlersin biriyle sevgili olmak evlenmek boşanmak kaza geçirmek vs ama sonuçları kimle en son evleneceğin ve ölüm kaderindir
İnananırım kader diye bir şey var ama insan iradesinden bağımsız da değil. Kişi hür iradesiyle yapar ama daha önceden bu fiilleri kaderinde vardır. Ya da karşılaştırın kişi sürekli goruyorsan hep tevafuk oluyorsa bu da senin kaderinin bir parçasıdır
Kesinlikle. ama kendi hatalarımı da kaderim diye Allah'a yükleyecek kadar salak da değilim. Külli irade ve cüzi irade denen iki kavram var. Bu tip sorular açıklayıcı olmadığı zaman sıkıntı yaratır bilginize