Kabahat ve kasıt birbirinden farklı bilinçli ve bilinçsiz eylemlerdir. İnsanda sosyal bir varlık olduğuna göre hata yapabilir. Bu gayet olağan bir şeydir. Lakin bunun karşısında yaptığı hatanın bilincinde olmak ve kabahatli hallerinde kişi ve kişilerden bağışlanmasını dilemek erdemdir. Böyle bir hadise vuku bulduğunda tabiki terledi etmeye, gönül almaya çalışırım. İnsanın bu durum karşısında kayıtsız kalması kendini şekillendirmekten çok sınırlamasına sebep olur. Bu etapta kişinin kibir ve bakış açısı da telafi sürecine ve iletişimin devamına engel olacağı gibi, sürdürülebilirlik de getirebilir. Unutmamak gerekir ki,
Harikatin kapısından bütün sıfatlardan soyunarak geçebilir insan..
Eskiden çok uğraşırdım. Hata yaptığım zaman telafisi için , zaman geçtikçe insanlar hata yapmasamda aynı hareketleri sergiler oldu. Benden yine onlar için uğraşmamı beklediler. Alışmış kudurmuştan beterdir derler. Sonradan değiştim. Hata yaparım bunlar insanın yaşantısına ağır zararlar vermediği sürece , hatalı olduğumu belirtiyor ve yoluma bakıyorum. Bize hata yapılınca sıkıntı olmuyor. Biz hata yapınca köpek olmamız bekleniyor.
Birisini istemeden üzecek bir hata yaptıysam elbette telafisi için elimden gelen gayreti gösteririm özür dilemekten yana da bir çekincem hiç olmadı ama bazen öyle hatalar oluyor ki telafisi pek mümkün olmayabiliyor, bu gibi durumlarda elden başka bir şey gelmiyor ne yazık ki.
Günaydın. Elbette uğraşırım ama yay burcuyuz ya illa suçum olmayan konularda da bir telafi etme telaşına düşerim. Sanırım karşımdakini kendi kendime aklamaya çalışıyorum bir anlamda
Hata yapmışsam kesinlikle özür dilemesini de bilirim...
Hatanın ne olduğuna göre de özür dileyip dilememek elbette kişisel bir şey ama en azından böyle bir durum oldu, kusura bakma erdeminde bari bulunmalı bir insan.. Bunu bile demiyorsa o artık insanlıktan çıkmış, egosu kibri kendini aşmıştır..
İş yerinde böyle bir şey başıma geldi. Şaka yapınca benim bir şey demediğim, ama ben en ufak bir şaka yapınca hiç umulmadık zaman salakça bir alınganlık sergileyen arkadaşım daha sonra da yanıma gelmeyip, aptalca triplerini yapınca hiç gidip, sormayı bile gerek duymadım.. İstiyor ki o gelsin ayağıma o bana sorsun..
Hata yaptıysam yanlış anlaşıldıysam muhakkak açıklar özür dilerim fakat karşımdaki kişi bundan dolayı kendini büyük görür beni aşağılamaya kalkarsa özür dilediğim için o saatte özrümü tekrar diler ölene kadar hayatımdan kaldırırım ayrıca inat yapıyorsa uğraşmam. Aynı şekilde bende yapılan hatalar karşısında özür beklerim ama bazı hataları da affetmem çünkü beni tanıyanlar bilir onların ne olduğunu.
Hatayı kime yaptığıma göre değişir. Samimi olmadığım benim için önemsiz biri ise üstüne düşmem. Ama sevdiğim , hoşlandığım biri ise çok üstüne giderim. Hiç kin besleyemem haklı olduğum durumlarda bile affedici oluyorum. O yüzden hata yaptığım vakit onu telafi edebilmek için elimden geleni yaparım. Baktım olmuyor bir süreden sonra da salarım artık. Anlamayan insan için vakit kaybetmenin bir anlamı yok diyor insan bir süreden sonra.
edison gibi 999 kez hata yapip binince denemede menlo arkta ampulu yakamasakta her zaman hatalarim dogruya giden yoldur deyip devam ettim.. bir seye odaklanmissam birakmam karga piskolojinde oldugum icinde asla unutmam.. olana kadar devam ederim.. ya olacak ya da olacak..
Yaptığım hatayı telafi etmiş olmam benim o hatamdan ders çıkardığım anlamına gelir o yüzden telafi etmek için uğraşırım geç kalmamak çok önemli bu durumlarda sonra insan vicdan azabı çekebiliyor küçük bir hata olsa bile kendini kötü hissediyor
O hatayı en sevdiklerime yapmışsam, telafi edebilmek için uğraşırım. Onun dışındaki insanlardan en fazla özür dilerim, gönlünü almaya çalışırım. Alamıyorsam da üstelemem. Önemli olan hatamın farkına varabilmiş olmam...
Özür dilemekle ilgili bir sıkıntım yok açıkçası hiç bir zaman da olmadı. Gurur meselesi haline getirmiyorum bu konuyu ama bazen telafisi mümkün olmayan durumlar oluyor. Özür dilense de bir anlam ifade etmiyor.
Hata yaptığımda, birini uzdugumde, yok yere kalbini kırdığımda ben de üzülüyorum. Yaptığım hatayı telafi etmek için uğraşıyorum. Telafi ettiğimden emin olmadan da içim rahat etmiyor..
Tabiki insan oğlu hata yapar hata yapmışsam telafi etmeye çalışırım uğraşırım gönlünü almaya çalışırım hatta üzer beni bu durum. Kimseye haksızlık etmeyi istemem çünkü.
olduğu gibi bırakırım telafi etmeye çalışsam daha beter olur o yüzden fvbjdkf
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Hatamı kabul edip, özrümü dilerim. Düzeltmek için bir şansım varsa bunu düzeltmeye çalışırım. Düzeltemiyorsam bile gönlünü almak adına ufak jestler yaparım mutlaka.
Adı üstünde hata. Her insan hata yapar.. Tabiki bunu düzeltmek için elimden geleni yaparım. Ama karşımdaki inatla geri çeviriyorsa bunun onun için bir fırsat olduğunu ve bunu değerlendirmek istediğini düşünüp çabalamayı bırakırım.
Yaptığım hata yakın olduğum birini kırdıysa ; onunla görüşlerimi paylaşırım , onun görüşlerini sorarım ve hatamı telafi etmeye çalışırım. Fakat sevmediğim veya canımı yakan kişilere karşı hata yapmam. (Hata değildir o. Bilerek yapmışımdır :) )
Hata tamamen ben sebepliyse karşı tarafa köpek olurum ama aksi halde aramız bozuldu vs çokta şey etmem.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
bir sormacam var balalar / gaydi gaptır gaptırçaya gaamaltıya gatar / dimeli nedir nedirmiskimit denince ahla / tamam şindi gaptımheman onun adı düşer / eti eti eti