Benim bildiğim; "eline sahip ol : hırsızlık yapma. diline sahip ol: kötü söz söyleme. beline sahip ol: zina yapma." şekilinde idi... Fakat tam da öyle olmadığını öğrendim. Evet, sizin yorumunuz nedir? Size bir tanesini ip ucu olarak vereyim; "Beline sahip ol"demek ile kastedilen soyuna, evlatlarına sahip ol. Onların sağlam ve güzel insanlar olmaları için çaba harca. Soyuna öyle bir dünya, kültür birikimi bırak ki, soyuna öyle bir eğitim ver, ahlak anlayışını benimset ki soyun daha binlerce yıl diğer dünya insanlarıyla beraber barış içerisinde yaşayabilsin...
"Eline, diline, beline, sahip ol" sözünü nasıl yorumluyor sunuz?
Aslında eline, beline, diline derken Hacı Bektaş Veli belki de tüm bedenimize sahip çıkmamız gerektiğinden de bahsediyor olabilir. Ya da insanı en çok harama ve yanlışa sürükleyen 3 uzuvdan. Bunlara sahip çıkan, Allah'ın istediği ölçüde tüm bedenini kullanan kişinin kurtuluşa erebileceğini söylemek istemiştir. Allahualem.. Benim kendimce çıkarımlarım bunlar. Bu güzel soru için de teşekkür ederim ayrıca :) Düşünmemize vesile oldu..
Hacı Bektaş in sözüdür. Hacı Bektaş in görüşleri önemlidir. Ve bektaşilikteki gibi düşünmek gerek. Eski türkçe kelimeler bilinmeyince yanlış anlasiliyor. Gerçi bundaki yanlış yorumlama yine iyidir. Yosma kelimesi gibi olsaydı nasıl olurdu. Esasinda yosma genç, güzel , sen sakrak kadın iken ıffetsiz , namus yoksun bir kadın olarak günümüzde akıllara geliyor. Soruya tekrar gelince eline derken yurduna, memleketine, iline ve konuştuğun diline sahip ol demek istiyor
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
Hacı Bektaşı Veli hazretleri bize özünüzde olmanız gereken gibi olun diyor. Eline sahip ol; kendi hayatınız ile ilgilenin ve dışında kimsenin hayatına müdahale etmeyin. Beline sahip ol; geçmişine ve geleceğine sahip olabilecek şekilde ilerle diyor. Diline sahip ol; ülkeyi koruyan dili koru, sana sorulmadan ve gereksiz konuşma ve kimsenin hayatına dilinle müdahale etme diyor.
Açıkçası ben de "eline sahip ol : hırsızlık yapma. diline sahip ol: kötü söz söyleme. beline sahip ol: zina yapma." şekilinde idi.. öyle biliyordum diğer anlamını da öğrendim sayenizde çok teşekkür ederim. Soru çok güzel hem soru hem bilgi içerikli 🍀