Neredesin, sizin oradan noktanın sonsuzluğa açıldığı yere nasıl yürünür?

Kendini arıyorken olmaktan korktuğun yerdeysen, korkunun, stresin, şüphe ve ümitsizliğin içindeysen, bil ki korku da sensin, şüphe de.
Pencerenin perdesini bir çırpıda açan insan, perde kendisi olunca, sırf var olmak uğruna karanlığı tercih ediyor. Kendisiyle yüzleşemediğinden ötürü, kendisinin elem, hüsran, ve endişe olduğu gerçeğini buzdağının suyun derinliklerindeki görünmeyen kısmına (bilinçdışına) terk ederek algısını "sen" ve "o" diyerek kendinden izafe ediyor, şikayetçi olduğu kötülüğe/karanlığa de/da "hayat", "tecrübe" ve/veya "allah" diyerek kendini temize çıkartıyor.

O halde rab sen, hayat sen, adalet yine sen...
Peki ya şikayetin kime?
Nefsini bilen rabbini bilir.
Nereye bakarsan bak, Allah orada.

Ben bilmez idim gizli ayan hep sen imişsin
Canlarda ve dillerde nihan hep sen imişsin
Senden bu cihan içre nişan ister idim ben
Artık bildim ki cihan hep sen imişsin (Mevlana)
ayan = eşyalar
nihan = sır olan
içre = içinde
nişan = belirti, iz, gösterge

Mekr yaptılar ve karşılığını Allâh’tan mekr ile aldılar. Allâh mekr yapanların en hayırlısıdır. (Hakikati dillendirenin ortadan kalkması için gizli hileye başvurdular, Allâh da olayı aynı yoldan, yani onlar fark edemeden onların aleyhine sonuçlandırdı.) rn (Kişinin kendisini Allâh’tan ayrı düşüren - uzaklaştıran fiile devam edip bundan zarar görmediğini sanması, mekre uğraması demektir. Çünkü zarar görmediğini sanarak o fiile devam etmesi, sonuçta Allâh’tan daha fazla uzaklaşmasına yol açar ki, Allâh’tan, yani hakikatindeki Esmâ kuvveleriyle tahakkuk etmekten uzak düşmekten daha büyük ceza olmaz insan için.) - (Ali imran 54)

(Kendileri öyle istediği için) Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir ve gözlerine de (ilahi hakikatleri görmeyi engelleyen) perde inmiştir. Onlar için (dünyada da, ahirette de) büyük bir azap vardır. - (Bakara 7)

Hayır! Doğrusu şudur ki, yapıp ettikleri kalplerini kaplayıp karartmıştır - (Mutaffifin 14)