Tutumluluk ve cimrilik! Birbirinden çok ince çizgilerle ayrıldıkları düşünülen ama aslında aralarında bariz farklar olan iki kavram! Evet, birçok yerde karşımıza çıkan, tıpkı cömertlikle savurganlık gibi genellikle karıştırılan tutumlu-cimri sorunsalından bahsediyorum. Tutumlu Olmakla Cimrilik Arasındaki İnce Farklar Nedir?
Tutumlu Olmakla Cimrilik Arasındaki Farklar Nedir?
Tutumlu olmak güzel bir davranıştır, tavsiye de edilir... Cimrilik ise tam tersi negatif bir davranıştır, tavsiyede edilmez... Tutumlu olmak, elindeki mal'dı, paraydı dengeli harcar, savurganlık yapmaz. Yardım-severdir, gereksiz yere (lüksü yoktur) harcama yapmaz... Cimrilik, elindeki mal'dı, paraydı gerektiği yerde zaruri durumlarda harcama yapmaz, ihtiyaç halindeki insanlara paylaşmaya yanaşmaz, kendini düşünür bencildir, yardım-sever değildir, toplumda "ne akar-ne kokar" "yaralı parmağa işemez" tarzı insanlardır...
tutumlun insan israf etmez gereksiz yere harcama yapmaz birikim yapar ama cimri insan ihtiyac halinde dahi harcama yapmaz cebinde sanki akrep tasir o derece bir yere gidecek olsa para gitmesin diye ya gitmez ya da yürüyerek gider
Cimrilik, kimseye bişey vermeyen biridir. Herşeyi sakınır saklar. Tutumluluk ise israf etmek istemeyen, varken fazlasına gerek duymayan, gözü tok bir insandır.