11 yaşında bir kız kardeşim var. Evin küçüğü olduğu için hep çok şımartıldı, hiçbir şekilde bana saygı duymuyor. Beni sinirlendirip, karşılığı tepkiyi görünce anneme abartarak anlatıyor ve aramızı bozuyor. Sorun şu ki ailem; kardeşimi çocuk ve asla yalan söylemeyen biri olarak gördüklerinden hep benim üzerime geliyorlar. Bana kızıp, kavga çıkarıyorlar. Gerçekten bıktım, 25 yaşındayım ve KPSS'ye hazırlanıyorum bu stresli süreçte ailemin bu kadar üzerime gelmesi ve kız kardeşimin manipülasyonları canımı çok sıkıyor. Ne yapacağım?
Ergen kardeşimle anlaşamadığım için ailemle aramız bozuldu, ne yapacağım?

Merhaba,
Kardeşler arasındaki ilişkileri belirleyen en önemli özellikler şu şekildedir:
Ancak bu ilişkilerin nasıl şekilleneceğini etkileyen en önemli faktörün aile tutumu olduğu söylenebilir. Her yaş grubunun ihtiyaçları ve ebeveynlerinden beklentileri farklı olabilmektedir. Ergen ve kardeşi arasındaki cinsiyet farkı aralarındaki ilişkiyi büyük ölçüde etkilemektedir. Ergenliğin ilerleyen kısımlarında evdeki diğer kardeşlerin ergenin özel hayatına müdahale etmesi aile içi çatışmayı arttırabilmektedir. Ayrıca yaş farkının fazla olduğu zamanlar kardeşlerinin birbirini anlaması da zorlaşacaktır.
Tartışmaların bir diğer sebebi ise küçük kardeş olduktan sonra ebeveynlerin: “Sen abi/ abla oldun artık, büyüdün.” gibi ifadeler kullanıp büyük çocuğun isteklerini ikinci plana atıp küçük çocuğun üzerinde yoğunlaşmaları olmaktadır.
Kardeşinizle çatışma yaşadığınız zamanlar için küçük öneriler vermek gerekirse;
Sağlıcakla kalın.
Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi Horzum
Baya bir Mantıklı Cevap