Akıl sağlığımı korumak için ne yapacağım? Çok baskıcı bir ailedeyim. Baskıcı aileyle nasıl baş edilir? Yardım edin lütfen.

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Akıl sağlığımı korumak için ne yapacağım? Çok baskıcı bir ailedeyim. Baskıcı aileyle nasıl baş edilir? Yardım edin lütfen.

Merhaba! 🌸 Bugün bu soruyu görmüşken, baskıcı aile özelliklerine değineceğim. Ben de böyle bir ailede büyüyen kız çocuğuyum. Yani baskıcı aile çocuğu diyebiliriz.
Bu durumda kaldığınız zaman gerçekten zorlu bir süreçten geçebilirsiniz. İhtiyacınız olan desteği sağlamak ve size yol göstermek için yazmak zorunda hissettim. Şimdi, baskıcı bir ailenin özelliklerine ve nasıl davrandığına bir göz atalım.
Kendi fikirlerinizi ifade etmekte zorlanabilir ve sürekli bir kaygı içinde olabilirsiniz.
Baskıcı aileler eleştiri dolu ve sürekli kontrol edici bir tavır sergilerler. Söylediklerinizi sorgularlar, kararlarınızı tartışırlar ve sürekli olarak hareketlerinizi gözlemleyerek size güven duymakta zorlanabilirler. Özellikle başka ailelerin çocuklarıyla ilgili sürekli kıyaslama yapabilir, başarılarınıza odaklanmak yerine hatalarınızı vurgulayabilirler. Bu davranışlar, sizin özgüveninizi sarsabilir ve sürekli bir stres hatta endişe hissetmenize neden olur. Şahsen ben de öyleydim. Baskıcı aile tutumları maalesef çok negatif etkiliyor.
Örnek olarak, "Hayriye'nin kızı mühendis olmuş, sen ise gidip bilgisayar okudun" gibi:))
Benim gözümde baskıcı aile alışkanlıklarını değiştirmek için en önemlisi doğru iletişimdir. Duygularınızı açıkça ifade etmek, sınırlarınızı net bir şekilde belirtmek ve karşılıklı anlayışı teşvik etmeniz gerek.
Bunu yaparken, kendinizi ifade etmek için özgür ve rahat bir ortam yaratmak da gerekli diyebiliriz. Empati kurmaya çalışmak, diğer aile üyelerinin perspektifini anlamaya çalışmak ve karşılıklı saygı temelinde iletişim kurmak ilişkileri güçlendirebilir.
Alışkanlıkları değiştirmek için aile üyelerinin farkındalığı da önemlidir. Baskıcı davranışlarından haberdar olmaları ve değişim için istekli olmaları gerekmektedir. Bu noktada, yapıcı bir şekilde konuşmak, örnek davranışlar sergilemek ve anlayışlı olmak önemlidir. Değişimin zaman alabileceğini unutmamak ve sabırlı olmak, süreci daha kolay hale getirir. Sabredin ve çabalayın. <3
Unutmayın, herkesin kendi özel yolculuğu vardır. Bunu en güzel şekilde değerlendirmek önemli. :'
Onlarla iyi geçin. Ev işlerini, ödevlerini vesaire aksatma. Bu onların daha yumuşak olmasını ve zarar görmemeni sağlayacak.
Onlarla çok fazla inatlaşma. Aşırı baskıcı insanların fikirleri pek değişmez.
Hatalarını söyle genelde. Örneğin bardak kırdın, söyle. Işığı açık unuttun, söyle. Okulda problem yaşadın, anlat. Her şeyi anlatmak zorunda değilsin ama böyle şeyleri anlattığında, özellikle kendi hatalarını, onlara güveniyor ve içini açıyor izlenimi oluşturacaksın. Her şeyi söylemek zorunda değilsin ama lafı dolandırmadan onlara hatalarını söylemen seni dürüst gibi gösterecek ve çoğu şeyden şüphelenmemeye başlayacaklar. Bu en iyi taktiklerden biri hatta.
Üniversite için çok çalış, iyi ama başka şehirde bir bölüm tuttur. Meslek kazanmak için de hırslı ol ki bir an önce onlardan kurtulasın.
Bu önerilerin hepsi tecrübeyle sabit, iyi geleceğini düşünüyorum. Umarım bir şekilde onlardan kurtulur iyi bir hayat yaşarsın. 18ine geldiğinde yardım almayı ihmal etme. Psikolojin bu durumdan ağır etkileniyordur muhtemelen. Take care <3
Akıl sağlığını anca onlardan kendini soyutladığın zaman korursun. Bak mesela kursa yazıldım, parasını bile harçlıklarımla ödedim ama beni götürüp kendileri bekleyip getireceklermiş. Ben 29 yaşındayım.
Geçmiş olsun gerçekten inşallah en kısa zamanda seninde bir şekilde çözülür ben genelde takmam ama bazen taşıyorum işte
Ailenin huyuna git, üniversite oku ve okurken onlarla iyi geçinmeye devam et, hiç renk verme. Okuduğun bölümde çok başarılı ol ve bir işe gir. Girer girmez ve kendi evine çık, kendi hayatını kur.
(Üniversite de seçtiğin bölüm senin yapmak istediğin bir iş ile ilgili olsun ama paralı bir işe girmeni sağlayabilecek bir işte olmalı aynı zamanda, ikisinin arasını bul. Sırf para kazanmak için istemediğin bir işi yapmakta zorlanırsın ve çok mutsuz olursun.)
Yakın bir arkadaşına içine attıklarını anlat. Baskı altındaysan nasıl bir baskı olduğunu falan anlatıp paylaşmalısın. İyi gelecek.
İşe yaramıyor
Durumuna bir çözüm bulman lazm o zmn baskını azaltman lazm bir şekilde
Çözüm olsa keşke haksız yere bu durumda olmakta çok koyuyor
Anlatmak ister misin
Yazarak anlatmakta çok zor ki offf anlatmaktanda sıkıldım gerçi galiba kafayı yiyorum
Kendin dinle anlatmak yorduysa eğer sabretmeye çalış. Zorluğunu tam olarak anlayamam ztn ama umarım daha iyi olursun
Kendini dinle yani içinden geçenleri dinle yukarda yanlış yazmışım yanlış anlamayın
İçimden geçen iyi değil
Dertten büyük Allah var de
İnan bu günler gececek daha güzel günler gelecek. Sabretmeye çalış
Bilmiyorum artık o bile yetmiyor
Dinleyeyim seni sakıncası yoksa o bile yetmiyor deme bak şu an bile sabretmissin dayanmışsn
Cevap
15Cevap
Asla başa çıkılmaz.. Bunaltır, darlar, her söylediğinin altında acaba diye biseyler düşünür kendi kendine..
Sonra kendi düşüncesi yüzünden sana kızar, ben böyle yaparken böyle olmuyor da sende neden der..
Gerçekten naparsan yap değişmez. İnsanlar bağnaz, herşeyi en iyi kendilerinin bildiğini saniyolar.. Baskıcı aileler de bunlara ek..
Benimkiler de böyle..
Ve nerde yanlış varsa gitmeme bunlar sebep oldu.. Benim de işime geldi. Hatalarım için sadece kendimi suçlamak hoş olmazdı.
İlk olarak ters düşme eğer zıtlaşırsan hayatın zindan olur. Bunun tek çaresi var kendi paranı kazanıp ayrı bir yerde yaşaman başka türlü olmuyor söyleyeyim. Kendim tecrübe etmedim ama çevremde bu gibi durumlarda bu tarz çözüm bulup ailesi ile bağlarını kestiler erkek ve kadın için geçerli oluyor
sırf sevgilim oldugunu ogrendikleri için okuldan almakla telefonumu atmakla tehtid eden bı ailem var ve garip olan su ki beni psikologa gönderip bendeki sorunun ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar abi sorun sizsiniz diyorum anlamiyolar tuvalette azıcık fazla kalinca kapısına dayaniyolae intihar edicem diye ben artık bıktım eve yarım saat geç geldim diye günlerce azar yemekten , annemin saçma sapan sorgularından , biyere gidince 10 kere arayıp fotoğraf at diye beni darlamalarindan yaşama isteğim kalmadı arkadaslarima okadar rezil oluyorumki sevgilime de dokemiyorum içimi kimseye anlatamıyorum sinir krizleri geçiriyorum annem üstüme gelince bıktım artık ilaç tedavisine başladım umarım ailem sorunu birazda kendilerinde ararlar
en azından sevgilin var benim dışarı cikmama asla izin vermiyolar lise sonum babam beni okula götürüp getiriyor
seni yine tehdit ediyorlar ben 2 senedir telefonsuz geziyorum şu an bilgisayardan gizlice yazıyorum okuldan alındım kursa gidiyordum ondanda alındım ve ben 12. sınıfım hayatlarını ben mahvetmişim öyle söylüyorlar benim normalde YKS ye hazırlanmam lazım ama benim psikolojimi alt üst ettiler gidemiyorum da müsaade etmiyorlar bu olaylar yüzünden kaç kez şiddet (fiziksel de psikolojik te) gördüm.
Eski kafalı aile kadar kötü bir şey yoktur. Geçmiş olsun. Kafanın uyuştuğu biriyle evlen ve git aksi takdirde ailenin kendi kendini imha etmesi gerekecek.
Benim de baskıcı düzelmiyorlar ben onları dinlemiyorum ama yeni mezun oldum işe girme konusunda baskı yapıldı yapmamam gereken işlere başvurdum bu sorun çözülmüyor yani anlamanı istiyorum
Off offf aileler çocukları neden yapıyorsa
Allah yardımcımız olsun ne diyim
Merhaba baskıcı aileden kurtulmam için ne yapmalıyım? Şöyle bir ailem var
İstediğim kıyafetleri giyemiyorum telefonumda konum uygulaması var nereye gitsem goruyorlar makyaj yapsam babam bana kızıp kime süsleniyorsun diyor büyüdüğümu kabullenemiyorlar her şeyi dine bağlıyorlar ne yapabilirim artk kendim olmak istiyorum
Gerçekten seni çok iyi anlıyorum benim de ailem özellikle kıyafet konusunda cok baskıcılar ve herşeyi dine bağlamak zorundalar herhalde
Ben artık kendim gibi bile hissedemiyorum
Sanki ailemin kuklası gibiyim ve elimden geldiğince anlayışlı olmaya çalışıyorum ama onlarjn bana karşı hic bir anlayışı yok
Ben eskiden sesimi çıkartabildigim kadar cıkartıyordum en azından anlayışlarını genişletmeye çabalıyordum ama artık benim de pek bir gucum kalmadı cabalamaktan baya yoruldum çünku bir gram degismiyorlat ve üstelik sanki her sene daha da katılaşıyolar
Acıkcası kalbimde hala minik bir umut ışığı var belki bir zaman sonra onlardan kurtulurum ve benimle bu kadar cok uğrasmayı bırakırlar
Umarım ikimizde bu saçma baskıdan kurtulabiliriz 💗
Merhaba ben baskıcı bı ailede yaşıyorum ve artık dayanamıyorum intahar etmek istiyorum saat 4-5 e kadar uyuyamıyorum hayatimda tek zevk aldığım şeyleri elimden aliyolar hep kıyaslama, yaptığım aktivitelere izin vermeme ve hem zihinsen hemde fiziksel şiddet görüyorum aglerken veya başka bi haldeyken sürekli gülüyorum ama istemiyorum çözemiyorumda dayanamıyorum ne yapmam lazım
Bir pskolaga git canım bende öyle yaptım ama gitsen bile ailen degismiycek bazen kadın sığınma evine başvurmayı düşünüyorum 😢😔
Bende aynı durumdan muzdaribim. Bu tarz aileleri değiştirmek çok zor ne yazıkki. Değişmelerini istiyorsan ya da en azından onlarla anlaşabilmek istiyorsan yapabileceğin makul davranışlar: uyumlu olman, itaat göstermen, isteklerini, beklentilerini sakince mantıklı gerekçelerle öne sürmen, yine rahatsız olduğun durumları da sakince mantıklı bir şekilde açıklaman ve baskılarından kurtulmak istiyorsan araya biraz mesafe koyman olacaktır.
bosuna eve cık uni oku demeyin zaten onlar olmalı ama onlara saygısızlık yapmadan kendi istedigini yap konusmazlarsa tavır yaparlarsa umursama ama kararından asla vazgecme cunku onlar bir aile ister istemez hayatında hep olacaklar ve bunlardan kacarak kurtulamazsın
Benimde ailem çok baskıcı ve baskı uygulamalarının asıl nedeni beni koruma iç güdüsü değil ileride onları unutmadan falan korkuyorlar o yüzden hiç bir şeye izin vermezler arkadaşın olamaz odanda sadece uyumak ve ders çalışmak için gidersin telefonu belirli zamanlarda alırsın yüzüne krem dahi süremezsin oje falan da yok ve aileme göre hiç baskı yapmıyorlar acil yardım edin yaa
Bende aynı durumdayım 😢
puzzle yapabılırsın. mutıs bır terapı kulaklıgı takıp ugrasmak bu arada cok farklı puzzle cesıtlerı var boncuklu ya da boyamalı arastır bıraz.
Hazırlanmam gereken bir kpss var ve sürekli bişeyler almama falanda karşılar evde bin parçalık var onu yap derler çalıştımda yeni başlayanlara uygun değildi
Başka ile çalışmaya gönderecek aile kendi evinde baskı kurmaz
Valla kanka kendini üste atman lazım. Devamlı tamam deme gerektiğinde tartış kavga et. Eğer yaşın şu an 18 de fazlaysa onlara durumu anlat.
Başa çıkmak imkansız gibi bir şey. Sadece dürüst olmaya çabalayın. Zaten guvensizler yalan yakaladıkları an mimlenirsiniz.
Yumurtayla kayanın tokuşması gibidir. Kırılan sen olursun. Kendi aileni kurana kadar, aile kurallarına uyman gerekiyor.
Delirmemeyi dene. İş ya da okuma bahanesiyle bir şekilde ikna edip başka bir şehre taşınmaya çalış.
Aile nin baskıları yokmuş gibi düşünelim , ne yapmak istiyosun?
Sınırsız film kitap kendime ayıracak vakit :) yani öyle bar cafe gezeyim bir kız değilim arkadaşlarımı haftada bir görsem yeter okul kapalı diye okul açık olsa buluşmaya gerek yok sıkılırım :) ha bide yeni yerler keşfetmek yeni yiyecekler
Düzenimi oturttuktab sonra düzenli yardımlara katılmak ve sürekli kurslara gitmek vs yeniden yeni bölümler okumak yani benim geleceğimde arzuladığım şeylerde bunlar 😂
Şimdi genelde bu tarz konuları açanların amacı , dışarda gördüğü kızlı erkekli ortamlara özenmesinden kaynaklanıyor ama dışarısı sahte insan dolu. Kitap film zaten evde rahatlıkla yaparsın
İnternet yok yani film olmuyor kitap okumak için sağlıklı beyin gerek evde o yok ben odamda bir saat kalınca bile azar işitiyorum bireysel vakit geçirme diye bişey yok dersten bile on kere kalkıyorum veeeee sürekli eleştirildiğin dışlandığın bir ortamda rahat edeceksin ve hayatına bakacaksın öyle insan varsa helal olsun
Kız arkadaşınla sık sık telefonda görüştün diye laf söylenilen bir ortam veya türk dizisi değilde yabancı dizi izlemenin kusur olduğu ortam
İstediğim gibi giyinebilmeyi kendim olmak istiyorum
Bende öyleydim, evlenerek kurtuldum. Kocamla evlenmeden konuştum baskıya falan gelemem diye. Eğer sende baskı yapcaksan bu iş hiç olmasın dedim. Şimdi rahatım aileme mesafeliyim böyle iyi
bende sizin gibi olmak istiyorum
Böyle ailelerin cocukşarı tam tersi eylem hareket gösterir yasak cezbeder
Bende aynıyım 22 yaşındayım 9 oldu mi evdeyim gece gezmesi yok erkek kanka yassak bende sen gibi kpss ye hazırlanıyorum tek artım spora yazıldım orada spordan arkadaşlar edindim birde zaman geçiyor onun harici kpss çalışıyorum spora vs yazilabilirsin maalesef konuşsanda aynılar evlenene kadar bu degismeyecek
boşgeç kendi hayatını kur onları da sil hayatından
Bu saatten sonra değişmelerini beklemek anlamsız olur. Elinden geldiğince konuşup kendini ifade etmeye çalış.
Çok denedim pes ettim yani
Aileden kurtulmak istiyorum ciddi kafayı yemek istiyorum
Kendimden biliyorum maalesef yalan söyleyerek
benimkiler de öyle nefret ediyorum herşeyi onlara göre karar verdim. Ne isteseler onu yapıyorum ama yine de mutlu edemiyorum. her zaman en farklı evlat benim en kötüsü benim
Tuvalette iki dakika fazla kalınca kaçtı damgası yiyip kontrol edilenlerden misin
Yuh ya yoksa senmi?
Evet vllha. Halamlar durmuyodu ama kısıtlanan bendim.
Bende valla ya evin içindeki erkeklere her şey sertbestti benden küçük olsalar bile ama bana değildi. Hayatta geri dönmek istemem şu an evli mutluyum
Bende evliyim. Mutsuz oldğm zamanlar daha çok ama yine de mutluymmuş gibi
Ay çok üzüldüm yaa. Ne bilim ben kurtuldum. Ama inşallah sende mutluluğu bulursun 🥺
@Sevgiiyileştirir inşllh canm
Büyüdüğünde baskıları azalacak.
Büyüdükçe arttı üniversite son sınıfım
Fatklı ilde daha fazla olacaktı hem zaten okula verecek paralarıda olmazdı okul yarım kalırdı
Gücüm tükeniyor
Hemen evleniyorsun ve o aileden kopuyorsun.
Yağmurdan kaçarken dpluya tutulma olayıda var
Tabi güvendik birisi olacak öyle dur aileden kaçacam diye hemen birini bul diye değil geçmişi olacak birisi lazım
Yok öyle biri benim evlenebiceğm biri zor
Çünkü başka çare yok o aileden gitmen için
Çok saçmalar ama ben bu şekilde evlenebilecek karakterde biride değilim
Peki başka kurtuluş yolu var mı?
Yok eskiden daha rajattım keşke büyümeseydim
Peki ne gibi sıkıntılar var ki hayatında?
Herşey sıkıntı mesela erkek arkadaşım sevgili değil arkadaşım olamaz telefon ile çok uğraşmam sorun kız arkadaşlarımla sürekli görüşmem sorun giyinişim sorun instam sorun paylaştoğım söz sorun resim sorun herşey sorun yNi
Anladım yaş kaç peki senin? Ailen üzerine titriyor ama bunu seni mutsuz ederek yapıyorlar. Sen artık herşeyini gizli yapacaksın mecburen laf söz isitmemek için yoksa yani yok bu lafların ardı arkası gelmez
Üzerime titremiyor kendi korkularına yenik düşüp beni tanımaya tenezzül etmiyorlar yapmayacağım şeyler ile itham edilmem yanlış ve üniversite sonum
Yaş aralığı herlade benle kendi annemgille olduğu gibi benim anne ve babamla aramda 40 yaş var sende de ayni durum varmış gibi geldi
şimdi ne yapıyorsan yapmayı bir an öçnce bırak.
Okul?
Üniversite son sınıfım ama farklı ile gidemeyeceğiminde farkındayım
Neden ki
Başka ile rahatça çalışmaya yollayacak aile baskıcıda olmaz zaten
Çıkılmaz
tam tersini yaparak başa anca çıkılır
Daha çok hangi konuda baskicilar
Kıyafet, makyaj
bende aynı durumdayım ama başa çıkamazsın
Geçmiş olsun gerçekten zor,
Kapalı mısın
Evet ama kendim kapandım baskı ile değil
Eminim ki öyledir
Şuana kadar zorla hiç birşy yaptıramadılar o yüzden zaten bu durum yani tüm kapalılara zorunda kalmış gözü ile bakmayın ben kapanmaya karar verene kadar fazlasıyla açık giyilebiliyordum
Sınır çizerek
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?