Temizlenmek maksadıyla kullandığımız su ve toprak yerdedir. Ancak su buharlaştığında yükselir, yoğunlaştığında tekrar toprağa düşer. Namazda başımız yerdedir, nisbi olarak başımız muhatabımıza göre aciz, hasretli, dertli ve kirlidir. Ellerimiz semaya bakar, çünkü eller kudreti, sevgiyi, dermanı, temizliği ister. Ne var ki yerle göğü birleştiren ufuk çizgisidir ve o çizgi görebildiğimiz kadar bir yerdedir. (Not: Allah'ın mevcudiyeti yer ve gök ile sınırlandırılamaz. Yer ve gök izafidir.) Nasıl bir tevafuktur ki, hayat ta inişli çıkışlı bir yoldur. Tıpkı su damlasının bulutlara çıkıp tekrar toprağa düşmesi gibi. Tıpkı nefretin sevgiye, sevginin de nefrete dönüştüğü gibi, kadınla erkek arasındaki tutkunun son bulmadığı, toprakla sudan bitki, spermle yumurtadan zigot meydana geldiği gibi...Çok sıkarsan söner, tutmazsan düşer...Ana rahmi, gün batımı, gün doğumu, çocuk, bitki, ufuk insana güven verir. Kabe güvenli beldedir. Senin ufuk çizgin nerede, orayı nasıl tarif edersin?
Bunu çok eskilerde yaşamış olsam yol gösteren gerçek alimlerden alınan feyzler demeyi isterdim. Bulunduğumuz zaman itibari ile insanın ruhuna, mantığına, vicdanına, gönlüne ve dahi kalbine yargılatarak araması gerekiyor ufuk çizgisini. Bunu düşünerek hayırlara açılacak; kapıları, dostları, eşi, aileyi, bulma zorluğunu çekmem gerekmekte diye düşünüyorum. Gittiğim yol doğruysa doğru insanlar varsa sonunda o yolda çamur varsa batarım ama gittiğim yol şehvaniyeti, kibiri, saygısızlığı... temsil ediyor ve dünyanın en rahat yolu olsada sonunda çamurun olduğunu ve çamura geldiğinde çırpınacak gücümün kalmayacağını bilmem gerekiyor. O yola girmişsem de (beşeriz şaşarız) hatadan döndüğüm an buda ufuk çizgisidir benim için. Emeğine sağlık gayet güzel bir yazı olmuş.
Burak bir atin olsa ufuk cizgisinin gordugu yere kadar sende gidersin. O gunede mirac der kendi miracina kosarsin. Zaten her insanin da bir miraci olmali. Heleki namaz muminin miracidir derken.
Pekela ya herkesin tanrisida dusundugu gibiyse? Antropomorfik sek bizde? Hepimiz tanriyi bir bicime sokmaya calistik zamaninda nasil diye simdi sorsak kimse ihlas suresini soyleyip cinsiyeti ve sekli yoktur der fakat allah deyince insanin tahayyulune ne gelir?
Bunlar agdali cumleler. Cunku bir cok soruyu sormaktan cekinir ve korkariz.
Ve evet herkesin gordugu ufuk cizgisi kadar yer olusundan hepimiz o kadar yer kadar gorur anlariz.
İnsanın hayatının amacını bulması ve manayı çözmesi bir hayli karışık mesele. Bunu bu karmaşanın içine sokan da biz insanoğlu.. Aynı hataları bir kez daha yapması, telkinlerde bulunması ve başka hatalar da yap demesi.. Tevbe edip defalarca aynı hatayı yapıp, üzerine bir o kadarını da eklemesi... Sanırım yaşam amacınızı bulmamız, insanlardan değilde kendimizden dolayı hatalara sürüklendiğimizi anlamamız için önce kendimizi tanımamız gerekiyor. Tüm bu soruların cevabı içimizde kendimize yolculuk etmemiz ve bilincine varmalı ve işte o zaman aldıkça dönemeçleri ufuklar yenileyebiliriz.
Benim ufuk çizgim, insanlığın ufuk çizgisi "1" de. "1" bulan Rabb'ini bulan ufuk çizgisini, ufkunu bulmuş demektir... Bütün çizgilerin sonsuz da birleştiği tek çizgi..."1" Hayatında olursa hayatın bir anlam kazanır. Eğer "1" Hayatın da olmazsa sen bir "0" anlamsız ve bir hiçsin...
Detay çok güzel. Umarım yanlış anlamamışımdır ama güvende hissettiğimiz yeri soruyorsunuz değil mi?
3
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bu soruya her manada cevap verilebilir. Sen o halde 5 duyu veya sezgilerinle veya bir bütün olarak, güvende hissettiğin yeri nasıl tarif edersin, sana bu şekilde sorayım )
İnsanların olduğu her yer geçici güvende hissettirir çünkü eninde sonunda her insan çıkarları için davranmaya başlar hatta zarar vermekten de gocunmazlar bunu bilince güvende hissedemiyorum ya da geçici olduğunu biliyorum o yüzden doğa beni gerçekten güvende hissettirir. Uçsuz bucaksız görünen mavi gökyüzünü izlerken rüzgarın merhametle tenime değmesi, toprağa dokunduğumda toprağın içinde var olan gözle göremediğimiz bir dünyanın yaşadığını bilmek ve zarar vermek bir tarafa dursun her anlamda iyi geleceğini bilmek, hayvanların masumiyetini hissetmek hem güvende hissettiriyor hem de huzur veriyor bana.