Sana göre kime "Adam" denir?
Bu sorunun bonus şarkısı;

Adam şuna denir Kadın şuna denir gibisinden basmakalıp dayatmacı zorundacılık içeren tanımlara ben karşıyım...
Kendisine öz saygısı olan kadın kadındır adam da adamdır..
kendisine saygısı olmayana ne denir bilemedim..
Ovunulecek hicbir seyi olmayan insanlarin en sevdigi, vasifsizlarin bas taci ettigi, karaktersiz insanlarin son caresi, varoslugun son kalesi, degisik bir kavram.
Hep soylerim, bu hayatta gercekten bos insanlarin ovundugu seyler, kendilerini tanimladigi seyler hep aynidir. hicbir emek harcamadan elde edebilecek sifatlarla kendini oven, kendini yucelten insanlardan uzak durmak lazim.
Kimi bunu milliyetiyle yapar, kimi sehriyle semtiyle, kimi diniyle, kimi takimiyla. yani bir adama sen kimsin denildigi zaman bir adam kendini 'ben turkum, ben muslumanim, ben bayrampasaliyim, ben besiktasliyim, ben kurdum ben hristiyanim ben fenerliyim ' gibi laflarla tanimliyorsa bu tiplerden uzak durmak lazm.
Kardesim bunlari gec, bana sen ne is yaparsin, ne yersin, ne icersin, ne seversin, nereye gidersin, ne okursun, ne dinlersin, ne ogreniyorsun, hangi sporu yaparsin, hangi sivil toplum kurulusuna uyesin, hangi yarali parmaga isedin bunlari anlat.
Diger sifatlarin yarisindan cogunu zaten dogustan, hicbir secim yapmadan elde ediyorsun. bir zahmet takimini partini filan da sifir emek harcayarak secebiliyorsun. yani bunlar zaten her vasifsizin sahip olabilecegi sifatlar.
Iste butun bu vasifsiz sifatlarin tek bir potada eritilmis, hep birlikte yogurulmus hali de bu 'adamlik' kavrami. ben adamim, biz adamligin kitabini yazdik, adamligimiz mirastir bizim filan gibi ici bos laflarla karaktersizliklerini ortbas etmeye calisan insanlari her yerde gorebilirsiniz. evin altindaki bakkalda, mahalle kahvehanesinde, kosebaslarindaki serserilerde, hatta cezaevlerine gitseniz bir tane fire vermezsiniz, hepsi adamliktan ölüyorlardir yani o derece.
adamliginiz da batsin delikanliliginiz da. Kisacasıadamlık tek bir şey değil, birçok şeyin toplamıdır.
birine çok büyük zarar verme gücün olduğu halde vermemeyi seçmektir.
affetmektir.
affedilmeyi isterken af dilediğin yönlerini düzeltmektir.
ne olursa olsun dik durmaktır.
kan kusarken kızılcık şurubu demektir.
affedilemeyecek şeyler yapan insanaysa cezasını kesmektir. bu güvenini çok sarsan bir arkadaşın bile olsa.
yani her koşulda hem affedici hem de adil olabilmektir. denge tutturmak kolay değil tabi.
kendinin de insan olduğunu kavramaktır. kendini de affedebilmektir. hatalarınla kendini sevmektir.
daha birçok özelliktir, tanıma sığmaz.
İşgörendir adam, aşağdakini aşağlamayan yukardakini yüceltmeyedir ama yiğidi öldürüp hakkını da yemiyendir. İhaneti, çalmayı, adam kayırmayı kestirme yolları bilip gitmeyendir. Adam dediğin biraz dik yürür efendi giyinir yediği içtigi girip çıktığı yerler attigi adimlar bellidir. İyilige bir el uzatiyorsa diger elinden de gizlidir öyle gizemlidir. Adam olan neyi bolusecegini bilir ne kadar bolusecegini bilir niye bolusecegini bilir , bilir de kimle bolusecegini bilemez adam dedigin cunku verirken hesap yapmadan verir.
Adam olanin eli adamliktan nasibini almayana kalkar ne kadin ayirir ne erkek.
Fazla iyilik kisinin kendi kul hakkina girmesidir. Bu devirde mumla adam aramaya kaç kişi yuregiyle gitmiştir?
Eşini hor görmeyen
Eşine birey gözüyle bakabilen
Onu kıskanan
Onu deliler gibi seven
Rızkını helaliyle kovalayan
Hak yemeyen haksızı savunan
Hayvanları seven kişiye denebilir herhalde
Cevap
28Cevap
Kadının kadın olduğu yerde adam her zaman adamdır.
Nasıl bir tipsen, karşına da o tip insan gelir.
Karşısınıza it, kopuk, serseri çıkıyorsa biraz da kendinizi sorgulayın.
Adam kelimesi ağır dır her erkek olan adam olmaz adam olan sevdiğine sahip çıkar el kaldırmaz karşısındakine centilmen saygılı olur en azından ben öyle gördüm büyüzüm aişecim
Sevdiği kadını kadın olduğu için veya cinsel bir obje olduğu için değil Allah rızası için sevene adam denir.
dürüst, açık sözlü, verdiği sözü tutan, namuslu olan
Doğru zamanda doğru yerde doğru işi yapana adam denir
Her sart altinda yaninizda her zaman bulunan ınsan adam dır
Benim için bir değeri yok. Saçmalık bir kalıptan başka bir şey değil.
bir arkadaşına internetini paylaşan ADAM dır mesela ben adamım ama daha da paylaşmanın... (gerildim)
Emanetine (kadın erkeğe emanet edilmiştir) sahip çıkan erkeğe adam denilir.
Karşındakine kim olursa olsun değer veren, dürüst, soİne güvenilir... Adam.
Edebi, ahlakı, saygısı, görgüsü olana, nasıl konuşup, oturup kalkacağını bilen kişiye denir.
adam olna adam denir taki kendi ayaklarının üstüne durana kadar.
adamlık cinsiyete bağlı değil karaktere de sadece tipe bağlıdır güzel ve yakışıklıysan adamsın.
Neden ki?
Gerçekten böyle düşünmen ilginç. Neden. ?
sözünde duran herkese yavşamayan insanlara kaba olmayanlara
Efe torunuyuz kadına el kaldırmayız kötü söz söylemeyiz büyüklerimizden ne gördüysek öyle oluruz sahip çıkar kollarız gerekirse canımızı ugruna feda ederiz çünkü biz aydınlıyız
Adam gibi adam yok nerde adam ya da bize rast gelmez
kimseye adam diyemezsin çünkü adam göreceli bir kavramdır ama bu ülkede kezban keko çiftleşmesi devam ettiği sürece bu kavram yakında kalkıcaktır...
Sevdigini omur boyu yanindan ayirmayan coluguna cocuguna zor islerde calisarak ekmek getirene adam denir
Bu zamanda Adam olana rastlamak zordur herkes adam gibi davranır ama içlerinde bir cıvıklık vardır.
Karakteri her koşulda sağlam olana adam denir. 👍🏻
erkekliğini şiddet ya da çakallığa bağlamayan bunu adilik bayağılık olarak gören
Eşini aldatmayan ve işinde gücünde olan insana denir. Ahlaklıdır.
Dürüst, güvenilir ve karakterli olana
Adam olmak insan olmak dır
aldatmayan anlayışlı vs
Ben adam olamadim ki adamligi anlatayim
Vicdanını kullanana adam derim.
Karısına kızına el kaldırmayana!
Çok adam olmayan erkek tanıdım
önüne gelene yavşamayana
Adam babam gibidir.. ama nerdeee
Adamlığn tanımını bilmiyorum artık
Bana
Ben adam olamadım