Peki bu durumu net anlayabilmek için senin izlediğin yol nedir? Çocukluk ve aile yapısı bu duruma etki edebilir mi?

Hayatıma bipolar bozukluk rahatsızlığına sahip olan biri girdi. Resmen o Deli Bal sinema filmini seyredince yaşadıklarımın tıpkısının aynısı dedirtti.
İki ay sanırım hiçbir şey anlamadım.
Genelde ruhsal bozukluk sahibi insanlar, çoğu şeye aşırı tepki verdiği gibi bazende hiç tepki vermiyor. Normal rutin işleri aksatıyor ve çoğunluğu bir şeyin mi var sorusuna savunma hazırlayarak "Hayır" diyor ve kabullenmek istemiyor. Kelimeleri çelişkili ve sürekli duygu durum hallerinde değişiklik oluyor. Örneğin siiz bu bipolar hastalığında mani döneminde asla tanımayan, istemeyen ve hatta sizden nefret eden bir ruh haline girebiliyorken, bu dönem geçince sizsiz hiçbir şey yapamayacağını ifade ederek coşkulu, neşeli şen şakrak biri oluveriyor. Tabiki bu karşısında ki ben'i çileden çıkarabiliyor.
İşin özü genelinde asla bu durumu kabullenme halleri söz konusu değil. Aksine öyle bir inanıyorlar ki bir şeyleri olmadığına bizi bile inandırabiliyorlar.
Teşekkür ederim 😊
Uzun zamandır tanıdığım biriyse ondaki değişimi farketmemem imkansız. Bakışları, konuşma şekli, olaylara verdiği tepkiler, ruh hali.. her şekilde anlarım. Fakat tanımadığım biriyse bunu farketmeyebilirim. Rahatsızlığın büyük bir boyutta olması gerekiyor, acayip hareketler sergilemesi veya konuşurken söylediği şeylerin anlamsız olması gibi. İnsan böyle durumlarda uykusuz kalır, depresyona girer yeme düzeni değişir ve bu şeyler onu bedenen de etkiler. Bazen önyargıyla bile yaklaşabilirim bu tip insanlara.
Çevremde gereksiz olumsuzluk yaratan ve kıskanılan tüm insanlardan uzak duruyorum, dolayisi ile kisinin psikolojik sorunun çeşidi ve şekli ile ilgilenmiyorum. Hepimiz insanız ve her an her şey olabilir ama bir tik aşırıya kaçandan kacarim.
Cevap
26Cevap
Fazla duygusal, fazla takıntılı tiplerdir.
Çoğu psikolojik hastalık, çocuklukta yaşanan travma sonucu ortaya çıkmaktadır. Aile yapısı, çocuğun büyütülme şekli, koşullar da hastalığı tetikleyebilir. Hasta olan bir kişinin davranışlarını anlamak bazen çok kolaydır, bazense oldukça zordur. Hiç belli etmeyen, ama içten içe bu hastalıkla yanıp tutuşan hasta sayısı oldukça fazla. Stres, kaygı, titreme, konuşurken heyecanlanma, kendi kendine konuşma, duygu durumda anı değişkenlikler, aşırı duyarlılık bu belirtilerden bazıları. Hasta olan bireye yaklaşırken, kesinlikle hasta gibi davranılmamalı. Sanki bir dost ve arkadaş edasıyla yaklaşılmalı. Hasta olan bireyler yaptıklarından dolayı yargılanmamalı, kalbi kırılmamalı, onu üzecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Morali yüksek tutulmalı, içini dökmesi sağlanılmalı ve güven verilmelidir. Bu tür hastalıklar da, iyi bir sosyal çevrenin tedaviye etkisi büyüktür. Asosyal ve içine kapanık hastalarda tedavi süresi uzamakta ve zorlaşmaktadır... ✔️
Bunu anlamanın zor olduğunu düşünüyorum açıkcası çünkü çok garip bir durum. Hani insanlar bazen içlerinde deli gibi sıkıntı yaşasalar da bunları bize belli etmeyebiliyorlar. Ancak hani genel manada bir şey söyleyecek olursam bence bu tür rahatsızlığı olan insanlar duyguları çok uçta yaşıyor. Hüznü yaşadığı zaman aşırı depresifleşiyor ve bu depresyona kadar gidiyor, mutlu olduğu zaman da çok çok mutlu oluyor ve bunun aşırıya kaçması mutluluklarını gölgeliyor gibi örneklendirebilirim. Onun dışında söyleyeceğim şeyse ani duygu değişimleri olabilir. Hani sürekli ruh halinin değişmesi de kişinin psikolojisinde her şeyin yerine tam oturmadığını gösterecektir.
Sürekli depresif ve melankoli dolaşan bir iki tanıdığım kişi olmuştu..
bu kişiden kişiye göre değişen ve nedenlerine bağlı olarak davranış ve konuşma biçimime sekil veren bir durum..
Buna belli bir tabir yükleyemem Şu an , o Kişiler Şu an o hallerinden kurtulmuş ve hayatlarına devam ediyorlar..
Zaman alan ama sabırla sürekli yanlarında olduğumu onlara hissettirerek , kendi varlıklarının farkına varmalarını sağladım sadece..
Cünkü sebeb ne olursa olsun,
kişi kendine değer verip , varlığını sevmediği sürece ona hiç bir tedaviyi kabul ettiremezsiniz
Her türlü psikolojik rahatsızlık türü vardır.
Bir insanın zihinsel sağlığının bozuk olduğunu davranışlarından ve konuşmalarından anlayabiliriz. Psikolojisi bozuk insanları ilk önce morali bozulmuş ya da günlük yaşadığı bir olay karşısında sinirlenmiş insanlar ile karıştırılabilirler ama burada dikkat edilmesi gereken sağlıklı insanların bu olumsuz duygu hali sık değildir. Zihinsel bozukluğu olan insanlar yaşamlarını kendileri farketmeden ve başkalarına da fark ettirmeden yaşabilirler. Sürekli aşırı tepkilerinebir bahane bularak hareketlerini normalmiş gibi kabul edip karşısındaki insanları da buna inandırabilirler
Anlayamayız. Bizim çevreden biri kızın psikolojisi bozuk saçma sapan konuşuyor herkes beni delirtmeye çalışıyor beni hastaneye kapatmak istiyorlar diye. Gerçekten zor bir durum çünkü söylediği şeyleri ne düşünürek söylediğini bilmiyorsun. Anlamak çok zor. Ben öyle insanlarla konuşulmaması da taraftarıyım çünkü söylediğin herhangi bir şey onda ters tepebilir.
Bazen kendilerini çok iyi gizleyebiliyorlar, anlasilamayabiliyor.
Bizzat çevremde şahit olduğum durumları düşündüğümde kişinin çevresinin çok büyük bir etken olduğunu söyleyebilirim. Sevgisizlik, şiddet, dışlanma, değersizlik bunlar kişinin psikolojisini bozan etmenler.
Psikolojisi bozuk insanlari psikoloiljisi bozuk insanlar anlar. Ben anliyorum.
Fakat doktorlar daha iyi anlar bence.
Gozlem gucu olmali anlayan insanlarin..
Net bir şekilde anlamakta zorluk yaşıyorum, itiraf etmeliyim ki. :/
Ama laf arasında söyledikleri bir şeyden ya da anlık gelişen bazı olaylarda fikir sahibi olabiliyor da insan.
Psikologların bile anlamakta zorlandığı kişiler varken zor bence..
Gerçi bazıları hareketlerinden çabucak anlaşılabilir...
Her insanın kendi içinde psikolojik sorunları olduğunu düşünüyorum. Biraz muhabbet edip tanıdıkça anlıyorum insanların sorunlarını. Çocukluk ve aile tabi ki de etki ediyor.
Hal ve harekelerinden anlaşılır bir sıcak olur bir soğuk olur böyle insanlar yani sagi da soluda belli olmaz.
İnsanın içi ve ruhu neyse...
Yüzü de odur
Kısacası içindeki bozukluk ve bulanıklık yüzüne yansır.
Sûret, sîrettir.
Görebilene...
Sürekli dengesiz dengesiz hareket ederler. bir öyle bir böyle kısacası ben kanka beni izle görürsün güya psikoloji bitirdik anasını satayim
Bu soriya verilebilecek tek cevap yok. Dunya kadar psikolojik rahatsizlik var, saysan aksam olur. Adamlar onu tespit etmek icin koskoca psikoloji alanini acmislar.
Insanlarla şok sıkca iletişimde oldugum için bunu kolayca anlaya biliyorum. Bakışlar, el kol hareketleri, gözler, mimiklerden belli oluyor.
mesela nası olur el, kol flan
Ben de bilmiyorum keşke bilsem, anlaya bilsem. Yorumlardan bir şeyler öğrenmeye geldim😊
Yüzüne bakmam 5 dk sohbet etmem yeter psikolojik manyak olup olmadığını anlamam için
Kolay değil bu çok iyi dinleyip onu çok iyi analiz etmek lazım psikolojik danışman kolay olunmuyor ayrıca iletişim ve sakinlik konusunda çok iyi olmak lazım
Tabiki cocuklukta yasanilan travmalar var kokende. Kendimden biliyorum.
Anı anını tutmaz. Dedikleri ile çelişir. Kaygı duyar
Depresip, kaygılı ve negatif düşünmeye meyilli olurlar
Hal ve hareketlerinden... birde söylemlerinin tutarlılığından hemen anlaşılır
Ciddi şeylere bile gülüyorsa Muhtemelen bir sıkıntısı vardır
Kendi içlerinde bir bütün olamayışlarından anlıyorum 🌸
Kolay anlaşılmazlar. Mesela ben dismorfofobi hastasıyım
bende cok zor..
nasılsınız şu an
Depresyonun çeşitli belirtileri var.. bunlardan biri asosyallik
Günümüz şartlarında bir çok kişinin psikolojik sorunları var zaten ama bunu dışarı yansıtmamaya çalışırlar
Nevrozlu hastalar da dikkatini toplayamama , tepki vermeme , sabit ve tepkisiz bakışlar vardır.
bana gore herkesin psikolojisi bozuktur cunku dunya ve insan yasami bunu gerektirio
Tutarsız davranışlar, konuşmaları.
Elleri hiç sabit kalmaz sürekli elini yüzüne götürür bakışlarında stres vardır
Şu zamanda psikolojisi bozuk olmayan insan var mı ki
Sık sık osururlar bide sandelat giyerler karşımda oturuyor güzel kardeşim kakıp ağzını burnunu kıracağım zıkkım iç git zıbar yat yerine
Anlayamazsınız anca alay edersiniz aslında ona onun olduğu yerden baksanız aynada karsisinda style atsan kendini gorursun
ben kafam bozuk uyuyamıyorum eylencelı ortamlarda duramıyorum boyle
Nedir anlamanın püf noktaları
Herkes anlasilmaz gizleyenler de var.
Davranışları düşünceleri mantıklı değildir
Yaşantısı, konuşması davranışları ele verir zaten.
Davranışlarından tabiki
Konuştuğu ile yaptığı şeylerin çelişkisinden
takıntılı tiplerdir ve hep mutsuzlardır..
Dengesizse net anlarım
Sürekli insanlara sataşma hallerinden anlıyorum..
Ani duygu değişimleri oluyor genelde
Gö. Tünden sjsnsnsnns
Benim gibi tipsizse pisikolojisi bozulabilir evet.
ne alaka ya
ben o yollardan çok geçtim anlarim kolaylikla
Psikolojik rahatsızım, sor anlatayım. 🙄🤞🙂
Haraketleri belli eder zaten.
@Gözde1706 deniyorum 😃
Bilmem ki
Anlamak zor.
Anlayanlar çoktur
Ben de uçağın ya
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Psikolojisi bozuk insanların iki davranışı vardır. Bunlardan birincisi bozukluğun bir süredir devamlı olması örneğin; en az 15 günlük süre boyunca bunu sürekli yaşıyor olması, ikincisi ise bu bozukluğa eşlik eden başka faktörlerin bulunmasıdır.
Tek başına bir davranış bozukluğun belirtisi değildir. Örnek vermek gerekirse; öfke kontrolü sorunu yaşayan bir kişi sadece öfkelendiği zaman çok tepki veren kişi değildir bu kişi aynı zamanda tepkisel, çabuk yükselen, ufak sözlerde alıngan davranışlar gösteren, tepki verildiğinde şiddete kadar gidebilen kişilerdir. Sabırlı ve sakin kişiler değildir.
Bu yüzden hastalık ve kişilik arasındaki farkı ayırt etmek gerekir. Hastalık daha yakın zamanlıdır, kişilik ise 13-14 yaşlarında gençlik çağı ile başlar ve sonrasında devam eder. Hastalık geçer kişilik kalır.
Bozukluk dediğimiz olaylar her zaman olmasa da kökenlerini çocukluk ve aile yapısından alabilirler. Öfke kontrolü örneğinde küçük yaşta anne ve babası sinirli aşırı tepki veren, cezalandırıcı, dinlemeyen, özgüveni düşük anne ve babaların yetiştirdikleri bireyler ileri yaşlarda öfke kontrolüne sahip olmayan, çabuk tepki veren ve ailelerinden gördüklerini aynen uygulayan insanlar haline gelebilirler.
Ancak unutmamak gerekir ki bir insanda bozukluk olduğunu düşünmek için başta bahsettiğim gibi süreğen olması ve başka belirtileri bir arada olması gerekir.