Herkes kendi sıkıntısını büyük görür. Başkalarının yaşadığı daha büyük dertler, sorunlar olduğuna şahit olduğunda da kendi haline şükreder. Ufacık aşk acılarımızı, küçük hayal kırıklıklarımızı gözümüzde o kadar büyütüyoruz ki daha büyük sorunlarla savaşan insanları düşünemiyoruz. Evet hayat zor ama bazıları için çok daha zor ve karmaşık bunu görmek gerek.
Allah kimseye kaldırmayacağı yükü vermeyeceğini söylemiş. Ayetle sabit. O halde gerçekten de insanların çektikleri dertler, sıkıntılar farklı farklı olsa da bir başkasının çektiği sıkıntı başkasına kolay ve basit gelsede o kişi kendi içinde Allah bilir hangi ruh anaforunda neler yaşıyor bilinmez.
Benim bu dertleri yer yer kıyasladığım oluyor ama gelipte bana derdini açan kardeşlerime bunu ifade etmiyorum. Size derdini açıp insanların da şöyle şöyle dertleri var, şu ne yapsın, ben ne yapayım diyen insanların derdi açan kişinin dertleriylr kıyaslandırması oldukça yanlış ve bir o kadar da sinir bozucu.
Ben kendi derdim gibi başkalarının derdi ile çok dertlendim. Uğraştım, düzeltmek için elimden geleni yaptım. Sonra baktım ki benim dertler dağ olmuş elimde sadece bir çekiç var. Ben o dağları küçücük çekiçle ellerim kanayana kadar kırdım. Büyüktür küçüktür fark etmez dert derttir. Elinde kanasa, canında çıksa yok edilmeli
Başkalarının derdini bazen gelip geçici olduğunu tabir yerinde ise gözüne sokmak için mukayese yaparım. Küçük bir derdi, büyüğü ile.. Bana göre doğru olan ona göre yanlış olabiliyor.. Lakin bence muhayesr yapılmalı ve insanın bazen gözüne sokulması ki silkelenip haline şükretsin.
Tabi ki herkesin derdi kendine göre büyüktür evladı olmayan babaya evladı olan birisinin seninkide dert mi diyemez çünkü bilmiyor evlat hasretini borcu olan birisine maddi durumu olan birisinin buda borç mu ödenir vs diyemez. sevda hasreti çeken birisine sevdiği yanında olanın "kavuşursun ne var neler geçmemiş buda dert mi "diyemez kimse sınanmadigi bir şey üzerine konuşmasın demişler eskiler
Dert derttir ancak derdin konusu sağlık değilse o derde şükredilmelidir. Eskilerin bir sözü vardır; Allah dertsiz bırakmasın diye çünkü derdi olmayan insanın bir amacı yoktur.
büyük dertleri ortancalarla, ortancaları küçüklerin büyükleriyle kıyasladıktan sonra, büyüklerle küçükleri bir araya getirip ortanca dertlerle yarıştırıyorum.