Maladaptive Daydreaming, bir diğer deyişle “Hayallerin Kontrolden Çıkması” insanı hayattan uzaklaştırıp sürekli şekilde hayal kurmaya neden olan bir psikiyatrik durumdur. Ve bu bende cok fazla var artik günlük hayatıma odaklanamayacak kadar ve literatürde tedavisi mevcut değil öneriniz var mıdır acaba?
Maladaptive Daydreaming için tedavi öneriniz var mıdır? Ne önerirsiniz?
Merhaba, Maladaptive Daydreming için tedavi yöntemim bir hekime yönlendirmekten ziyade, insanın öncelikle kendisinin bu durumu aşıp aşamayacağı konusunda bir çaba sarf etmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanın hayal kurması, hayalini gerçekleştirmeden önce onu zihninde canlandırması, tasarlaması zaten bir hayalin gerçekleşmesinde önemli bir yer tutuyor. Bu, bilimsel olarak da kanıtlanmış bir şey. Kişinin motivasyonunu, başarabileceğine olan inancını güçlendiriyor.
Fakat bunun aşırı bir boyutta olmasının ve gerçekçi hayaller üzerine kurulu olmamasının insanı yoran ve gündelik hayatta da odaklanma sorununa davetiye çıkaran bir durum olduğu inancındayım. Gerçek hayatla hayalleri birbirine karıştırmadan ve dediğim gibi hayalleriniz gerçekçi bir paralelde oturtmanız son derece önemli.
Dolayısıyla bunu aşabilmek ve hayallerinizi belli bir paralele oturtmak sizin elinizde. Gerçekte yapacağınız icraatler sayesinde güzel şeylerin gerçekleşebileceğini bilincinden çıkmamalı ve hayallerimizi kontrol altına alma konusunda kararlı olmamız gerektiği inancındayım.
Mesela boyunuzun 2-3 cm de olsa uzaması dahi bu yaştan sonra fazla hayalciliğe kaçabilir ama 10 kilo verme gibi bir hedefiniz olursa bu gerçekçi bir hedef olur ve icraate dökebilirsiniz.
Bence nasıl düşünürseniz ve nasıl bakarsanız öyle görürsünüz. Başarabilecek potansiyel ve gücü ben sizde görüyorum ama önemli olan sizin de bunu benim gördüğüm gibi görebilmeniz diye düşünüyorum.
Bende de aynı durum var fakat ben bu durumdan kurtulmak istemiyorum o dünyayı seviyorum. Eğer sen kurtulmak istiyorsan dışarı çık arkadaşların ile konuş insanlarla iletişim kur. Satranç, sudoku, matematik, kitap okuma, yapboz gibi şeylerle ilgilen müzik dinlememeye çalış illa dinlemek istiyorsan sözü olmayan klasik veya yavaş müzikler dinle.
Ben çoğu hastanın kurtulmak istemediğini duymuştum, benim kurtulmak istememe sebebim oradaki insanları seviyorum ve orada daha fazla vakit geçirip daha fazla anı biriktirmek istiyorum, oradaki sevdiğim insanları ve yaşadığımız onca şeyi nasıl bırakabilirim ki.
Bazen oyledir madde gibi bagimli yapiyor hele ben neler yasadim insan utaniyor. Youtube falan bununla ilgili hep videolar falan gormustum. Baya arastirtim bu hastaligi. Hic ayni hastalikla olan benim gibi birisiyle konusma firsatim olmamisti