Kişilik & Karakter konusunda 18,4b cevap paylaştı.
Thomas Edison bir gün eve geldiğinde annesine bir kağıt verdi ve “ Bu kağıdı öğretmenim verdi ve sadece sana vermemi tembihledi”. dedi. Annesi kağıdı gözyaşları içinde oğluna sesli olarak okudu: “Oğlunuz bir dahi. Bu okul onun için çok küçük ve onu eğitecek yeterlilikte öğretmenimiz yok. Lütfen onu kendiniz eğitin”. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Edison'un annesi vefat ettiğinde, o artık yüzyılın en büyük bilim adamlarından biriydi ve bir gün eski aile eşyalarını karıştırırken birden bir çekmecenin köşesinde katlı halde bir kağıt buldu ve alıp açtı. Kağıtta “Oğlunuz "şaşkın” ( akıl hastası) bir çocuktur. Artık kendisinin okulumuza gelmesine izin vermiyoruz…“ yazılıydı. Edison saatlerce ağladıktan sonra günlüğüne şu satırları yazdı: Thomas Alva Edison, kahraman bir anne tarafından, yüzyılın dahisi haline getirilmiş, "şaşkın” bir çocuktu.. Doğuştan zeki olsa da olmasa da ilgili olunmadığı sürece zeki olmanın bir anlamı yok. Annesi Edison'a gerçeği söyleseydi belki kendisi olamayacaktı. einstein'ın da dediği gibi ; Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir. Bütün mesele bu aslında. İlgi ve davranmakla alakalı bir durum bu zeki ve dahilik. Allah vergisi çok zeki olanlar tabi ki var yok değil ama Lamarck'ın da teorisinde dediği gibi " kullanılan organlar gelişir, kullanılmayan organlar gelişmez." yani sadece doğuştan zeki olmak da yetmez.
Doğuştan geldiği konusunda netlik yoktur. Bilim insanlarıda aynı görüşte. Lakin sonradan nasıl kullanılacağı ve nelere yatkınlık göstereceği ve nasıl geliştirilir bunun hakkında birçok kuram var. Kişi ve kişiler arasında farklılıkları olduğu hakkında birçok bilgi var ama anne karnında mı başlar bu yoksa sonradan seviye değişir mi tartışılır. Bunu araştıracağım!..
Zekanın doğuştan geldiğini ve üzerinde durulsa geliştiğini düşünüyorum ben.. tıpkı çiçek gibi güzel bir yere koyarsan güneş alırsa yerini severse ne kadar güzel gelişiyor insanda öyle doğru eğitimle zekasının yönü tespit edilerek çok güzel noktaya gelip topluma faydalı olabilir.
Zekanın bir kısmı kalıtsal yolla doğuştan gelirken, diğer kısmı ise doğumdan sonra çevreye bağlı olarak gelişir. Zekanın üst ve alt kapasitesini kalıtım belirler. İnsan ne kadar zengin bir çevrede yaşarsa yaşasın eğer kalıtımı 45-85 IQ arasında olacak diyorsa insan 85'in çok fazla üstüne çıkamaz, örnek vermek gerekirse. Aynı şekilde çevrenin önemi de çok büyük. Mozart veya Bethoven'ın evinde müzik aleti olmasaydı o derece deha olabileceklerini sanmıyorum.
Doğuştan da gelir. Sonradan da kazanılır. Benim için zeki, nerde nasıl davranmasını bilen, empatisi yüksek, üslubunu bozmayan, yaptığı her şeyi en iyisi olacak şekilde yapabilen, düşünen, hata yapsa bile bu durumdan hem kendisini, hem çevresini minimum zarar ile sıyırtan, leb demeden leblebiyi çorumdan getiren, soğukkanlılığını her daim koruyan. Kendisini hem hayatına hem topluma faydalı bir birey olarak yetiştiren bir insandır.
Zekanın büyük bir kısmı kalıtsal olarak anne-babadan aktarılır. ''Genellikle'' de anneden. X kromozomu üzerinden taşındığını söylüyorlar kalıtsal olarak. Şimdi erkekte de x kromozomu var ama daha çok kız çocuklarına aktarılıyor bu gen. İnsanın zekasını etkileyen pek çok etken var aslında bunu tamamiyle gen' e bağlamak ta yanlış olur. Özellikle anne karnı ve ondan sonraki bir kaç yıl; çevre, beslenme gibi bir dizi faktörün de etki ettiğini düşünüyorum.
2 kilo olarak doğdum annemin sütü yokmuş süt de içmedim ben ama IQ seviyem ortalamdan baya üstedir eminim bundan yani 165 çıkmıştı 1 kere yapmıştım test
Zeki denilen insanlar çok düşük istisnalar dışında ailesi ve okul eğitimi olsun iyi eğitim almış kendini yetiştirmiş insanlardır böyle görmüşler ve öğretilmişlerdir aile bunun ilk temelidir bir kişiye sürekli dövüp bu salak derseniz zaten zeki olmasını bekleyemezsiniz psikoloji bozulunca bir işe yaramaz o insan bilinçli ve sağlıklı aileye ve sağlam bir eğitimle zeki bir insanda olursun başarılıda patronda bizim geri ülkemizde " bir insan bkundan belli olur deniyor " ne diyelimki bu insanlara Allahta sizin cezanızı versin bahsettiğim bu seviye farkı işte çocuğunuz sizin hayat başarı karneniz ona baktıkça kendi karneni göreceksiniz eğitmekte sınıftamı kalmışsınız yoksa takdirlikmisiniz bunu çocuğunuzun yaşamı davranışı söyleyecek.
Rasyonalizm derki, bilgi doğuştan gelir Emprizm de derki, bilgi deneylere bağlıdır. Peki kabul gören tez hangisidir. Tabiki deneylere bağlı olması. Zihin boş bir tabela gibidir. (Tabula rasa) ona şekil vermek ise kişilerin deneyim ve duyumlar gözlemlemeleri ile olur ancak. Hamur gibi düşünelim beynimizi. Her deneyim biraz daha şekli ile oynamak anlamına gelir. Yani zekilik de böyle bir durum. Şeklini kişi kendi belirler. Duyarak, yaşayarak, deneyerek, yorumlayarak vs... Zeki dogulmaz zeki olunur diyor bitiriyorum. Umarım sıkıcı bir yorum olmamıştır.
Zeka genetiktir doğuştar gelir. Ancak zeka kullanılmaz ve geliştirilmezse körelir. Doğuştan zeki olmayanlar da eğitim ve okumayla zekalarını geliştirebilir. Down sendromlu olup üniversite mezunu ve yazar olan bile var. Yeter ki kendinizi geliştirmek için uğraşın.
Bir dergide nerede olursa olsun girdiği ortama adaptasyon sağlayanabiliyorsa bunun zekanın bir getirisi olduğu yazıyordu. Bukalemunluktan bahsetmiyorum. Bana göre ise sorun odaklı değil çözüm odaklı olması, krizleri fırsata çevirebiliyor olması diyebilirim. Evet doğuştan gelir.
doğuştan gelen bir kalıtımsal özelliktir zeki olunmaz doğulur, bir insanın zeka seviyesi düşükse istediği kadar isteyerek bir sınava çalışsın kazanamaz ama zeki bir insan mantığı ve az çalışmayla bile zeki olmayana göre daha başarılı olabilir bu onun kalıtımsal özelliğidir
zeki olmak hem doğuştan gelir, hem de sonradan kazanılır. beynini çalıştırmayan, olaylara-konulara-durumlara farklı açıdan bakmayı bilmeyen, bunlar için çözüm-analiz-sentez yapmayan, hayal gücünü ve düşüncelerini kaliteli kitaplarla-filmlerle-tiyatrolarla-müzikle-sanatla-işle geliştirmemiş insanlar doğuştan zeki de olsalar oldukları yerde sayarlar ama aksi durumdaki kişiler de zekalarını durmadan geliştirirler.
Zeka bilginin kısa sürede kavranması ve yorumlanmasıdır bu süre ne kadar kısa ve ne kadar fazla bilgi ile yapılırsa o kadar etkilidir sadece bu yetmez bu analizin sonucu gösterdiğin reaksiyon senin zeka seviyeni gösterir , normal doğan her insan bu yetenkle doğar
Ya var ya su kavram hala daha cok buyuk tartisma konusu. Evvela zeka nedir onu tanimlamak lazim, kesin bir tanimi da yok. Sunu rahatlıkla diyebilirim ki insanlarin abarttigi gibi bir sey degil, zeki dedikleri adamlar alelade, sadece cok calisan adamlar. Dahilere gelirsek bak orada bir sey diyemem. Onlarin hakikaten farkli oldugunu dusunuyorum.
"Bizim çocuk zeki ama çalışmıyor hocam" "Calissam yaparim da çalışmıyorum iste" Su laflara gotumle gülüyorum, ve bunu diyenleri asla kale almam. Gonul rahatlatıyor pezemenkler. bir zikim de olmaz onlardan.
Zeka doğuştan gelir bana göre. Sonra çevresel etkilerler aile, arkadaş, sosyal hayatı vb. şeylerle pekiştirilir. ''Bakarsan bağ, bakmazsan dağ'' sözü zeka içinde geçerlidir. Kafayı çalıştırmaz isen yerinde sayarsın hep.
Doğuştan gelir, sonradan zekalı olan hiç insan görmedim hayatımda. Birde genetik çok önemlidir. Bunun bile etkisi var eski sevgilim daktır öyle derdi hep. Sonradan zeka olmaz arkadaşlar.
Onların hepsi safsata. Zeki çocuk kendini belli eder, bir enerji alırsın. Daha sonralardan da zeki olunabilir. Sosyalleşmek (konuşmak, havadan sudan değil tabi), kitap okumak strateji oyunları oynamak mental aktivitelerde bulunmak zeka gelişiminde etkilidir.
Hepimizde aynı malzeme var. Bunu geliştirmek bizim duruşmuzla bağlantılı. Doğustan daha zeki ya da daha aptal diye bir sey olamaz. Beyninize ne kadar donör yüklediğiniz önemlidir.
Zeka anneden geçer genetik olarak. Ama Aziz Sancar hocamız; çoğu insan zekaya inanır ben inanmıyorum bizi birbirimizden ayıran emektir ben çalışmaya inanıyorum.
Einsteinin bir sözü vardır aslında her insan dahidir ama bir balığı ağaca tırmanma yetenegine göre yadırgarsan hayatını aptal olduğuna inanarak gecirir diye yani zeka diyorsunuzda hangi konuda buna dikkat etmek lazım
Zekilik doğuştan gelir ama sen sınırlarını zorlayıp fazla çalışırsan onun seviyesine yükselebilirsin. Lakin bu arada zeki arkadaşımızda belki biz eşek gibi çalışırken o keyif çatıyordur ama yine de ikimiz aynï seviyedeyizdir.
Zekâ beynin büyüklüğü ile orantılıdır. Akıl ise onu ne kadar kullanabildiğindir. Şöyle düşün senin bir arazin var ve altın madeni ile dolu içi. Senin o altını ne kadar çıkarıp zenginlestiğine bağlı her şey :)
Zeka anneden gelen ozelliktir zeki denen kisi her ulkeye gore degisir mishal turkiyenin ıq ortalamasi 90 turkiyede ıq ortalaman 130 140 olursa resmen dahi olursun.