Cok takıntılı bir insanim herseye en ufak seye takılırım eve internet bağlattim ya cok gelirse parasi diye parami harciyamiyorum internetten kitap siparis edeceğim ya gelmezse diye paylasamiyorum biri birsey dese ya da oylesine soylese bana mi dedi acaba ne ima etti bu simdi diye takıyorum herseyi büyütüp sorun en basitindn ornek acik lise okuyorum ders çalırken aklıma gelen sey ya ya üniversiteye göndermezlerse uniyi orgunden okumak istiyorum tip istiyorum ya tutturamazsam ya olmazsa acilen bir cozum istiyorum
Güncellemeler
+1 yıl
Kizzz
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Merhabalar,
Aslında bahsettiklerinizde biraz da karamsarlık, olumsuzluk beklentisi, kötü bir şey olacağı ve sanki bununla başa çıkamayacağınıza dair bir kaygı var gibi anladım.
Bu gibi durumlarda ise en sık duyduğumuz cümlelerdendir; "Kendimi olumsuza hazırlıyorum ki iyi bir şey olursa sevineyim."
Bu süreçte hep verdiğim bir örnek vardır. Daha fazla olumsuzu düşünmek, daha fazla felaket beklentisi içinde olmak bu sorunla karşı karşıya kaldığınızda ondan etkilenmemenizi sağlamaz. Aksine eğer beklediğiniz felaketle karşılaşmazsanız iyi geçirebileceğiniz tüm vakitten olmuş olursunuz. Her geçen gün başka felaketler beklemeye devam edersiniz ve doyum alabileceğiniz zamanları bu şekilde kaybedersiniz.
Diyelim ki 2-3 yıldır "ya olursa" diye düşündüğünüz o felaket beklentiniz gerçekleşti. O olumsuzluk sizi buldu. Burada yaşadığınız üzüntü ya da acı 2 ay sürdü, yatıştı ve geçti. Aslında 2 ayda geçtiğini düşündüğünüz üzüntü 2-3 yıl artı 2 ay oluyor. Bu beklenti süresi ne kadar uzunsa sizin aslında kendinize çektirdiğiniz acı süresi de o kadar uzun olur. Bunları düşünmek bunların gerçekleşmesine engel olmaz ve sizi buna hazırlamaz. Aksine tüm gücünüzü bu durumla savaşmaya verdiğiniz için olay gerçekleştiğinde onunla savaşacak gücünüz azalmış, sabrınız tükenmiştir ve çözüm üretebilme beceriniz zayıflamıştır. Bu yüzden daha da zorlanabilirsiniz.
Bu durumlarda belki fark etmeye başlamanız gereken hayatın pozitif yönleri olacaktır. Sizi motive eden, iyi hissettiren, keyif aldığınız anlar...
Her olayın eksisi olduğu gibi artısı da vardır. Eksiyi görmeye meyilli olduğunuz bu anlarda kendinize bir de artı bulmayı deneyin.
Ancak tüm bunlar yeterli olmayacaktır. Size bu zorlukları yaşatan geçmiş yaşantıların da etkisi vardır. Bu etkiler ise sizi yakından tanıma ile saptanabilecek ve çözüme götürebilecek noktalardır. Bu süreçte en işlevsel yollardan biri de bir uzman desteğine başvurmak olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Uzman Klinik Psikolog Cansu YURTSEVEN