Herkese keyifli günler🎈 Dört gün dışarı çıkmak yasakmışş üzüldüm mü; hayııır. Zaten çıkamıyordum ki; market alışverişini yapmam lazım ama, eksik falan şeyetmem lazım neyse🤧 Ne zaman normale döncez ya🙄 Kahvaltılar çaylar kahveler içiliyordur şimdi, kahvaltı içilmez gerçi yapılır neyse hatları karıştırdım, ben sevgili midemi çoktaan doyurdum bile🙏Konuya döneyim; hani insanlar bir derdimiz olduğunda bişey olduğunda derler ya bize “seni çok iyi anlıyorum” diye bilmiyorum bana anlıyorlar gibi gelmiyor, çünkü anlamadıklarını görüyorum, sanki öylesine söylenen bir teselli cümlesi gibi geliyor bana, sahi; seni anlıyorum diyen insanlar bizi gerçekten anlıyor mu? Hııı🤔
Anlamaya çalışan olabilir. Anlamak için elinden geleni yapabilir fakat senin yaşadığını hissettiğini anlaması ve yaşamadı imkansız. Sadece üzülebilir ve belki gözyaşı döker seninle birlikte sana destek olmaya çalışabilir.
Dünyanın en klişe ve samimiyetsiz cümlelerinden biridir bana kalırsa. "Seni çok iyi anlıyorum" demek büyük bir yalandır. Kocaman bir yalan. Kimse kimseyi anlayamaz ve tanıyamaz dünyada. Var olan en sağlam zırh insan vücududur. İçindekileri en iyi saklayan kasa odur. Koridorlarında birikenlerin kokusunu bile yaymaz dışarıya. Deliliğinin kokusunu, anormalliğinin kokusunu duyamazsın yanında gazete okuyan adamın, otobüs durağında. Sadece gördüklerin vardır. Beş duyunun algıladığı kadar anlarsın aileni, sevgilini, çocuğunu. Dolayısıyla herhangi bir şeyi, birini anladığına, ama gerçekten anladığına emin olmak, sarıldığında arkasında ellerini kavuşturabilecek kadar o şeyi ya da kimseyi anlamak olağanüstü bir durumdur; ve çok zaman isteyen söz konusu olağanüstü ilişki için olağanüstü bir insan olmak gerekir. Bunu genelde karşısındaki insanı pek dinleme taraftarı olmayan, sürekli kendi konuşsun kendinden bahsedilsin isteyen kişiler dile getirir. Çoğu vakitler içerisinde karşısındaki kişinin cümlesini böyle bititirler. Yani aslında derler ki "kısa kes ben kendimden bahsetmek istiyorum artık" tadındadır. Ben bu cümleyi kullanan kişinin karşısındakini kesinlikle anlamadığı kanısındayım. Anlayamadığını o da net biliyor ki dertli olan insanla arasında vuku bulan boşluğu bu cümleyle açıkça ifade edip tıkama derdine girişiyor. Öyle basit iş değildir birini anlayabilmek; o kişinin bakış açısını anlamaya çalışmak kendi başına yetersiz kalır. Konu her ne olursa olsun aynı şartları yaşamak, aynı acıyı çekmek ya da tam tersi aynı mutluluğu tatmak ve hatta aynı yollardan geçmek gerekir. Empati bir yere kadar bir de işin rasyonel kısmı vardır atlamamak gerekiyor.
Seni çok iyi anlıyorum diyen insanların aslında beni hiç anlamadığına o kadar eminim ki. Boş ve samimi olmayan bir teselli cümlesi bence. Laf olsun diye söylemek yerine davranışları ile bunu yansıtabilseler keşke.
Kimse senşn yaşadığın kadarını idrak edemez ancak ona benzer duygusu içinde empati baloncukları çıkararak sözgelimi karşındaki insanın net görğntüsene benzerlik göstercek bir biçimde içine zerk eder. Ya da benzer durumu onunla birlikte aynı duygu durumuna eş değer olacsk biçimde ne kadar uyarsa yüzdesi o kadar tuttuğu kadrinde onunanlarsa ama büsbütün anlamak diğer bir şey yoktur ya da aynı acıyı paylaşması gerekir fakat acının tarifi kişiden kişiye değişir, duyguların tanımı ve hissiyatı kişiden kişiye göre şekil alır
Bazen öylesine söylenen bir söz gibi hissettiriyorlar. Gerçekten anlasalar içimiz bir nebze rahatlardı. İnsan başına gelmeyince pek hissiyatını anlayamıyor. Sadece olaylara karşı empati gücü yüksek olanlar bunu anlayabilirler.
Derdini anlatan birisine seni anlıyorum demek onu rahatlatmak demek çoğu insan hiç anlamasa da dert dinlememek adına bu cümleyi kurup karşı tarafı rahatlatmaya odaklı yaşıyor maalesef:)
Anlattığın konuyla alamalı bence, eğer anlattığın konuyu ya da olayı karşındaki daha önce yaşamışsa anlıyordur ki oda sana başından geçen olayı ya da konuyu anlatır ve sende onu anlarsın Ama eğer sana anlatacağı bir hikayesi yoksa zaten seni anlayamaz
Herkesin gerçekleri farklı oluyor haliyle anlaşmazlık doğuyor. Mesela ben gördüğüm haksızlığa sessiz kalamıyorum itiraz ettiğim zaman da bu zamana kadar böyleydi sen mi değiştirecen derler kimse kusura bakmasın başkalarının çıkardığı kabul ettiiği bazı şeyler bana ters derim ve uymam gerekirse değiştiririm ama öyle ama böyle.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Anlamak ve anlamlandırmak iki farklı yeti. Anlamlandırmak, anlamak anlamak, için haberdar olmak, bilmek gerekir. Bilmek için tanımlamak tanımlamak için sınırlamak gerekir.'Seni anlıyorum" diyenler eğer içinde bulunduğun durumu anlamlandırabiliyorsa yani biliyorsa yani tanımlayabiliyorsa yani sınırlandırabiliyorsa sizi gerçekten anlıyor demektir...
Hayir lafolsun sussun diye derler.. insanlara derdini anlatma kendilerini ustun cgormrye ya da seni degersizlestitmeye ezik gormeye başlarlar. Gorunmez olursin.. yani seni gormezden gelirler
Yani ayni seykeri yasamia ortak bir yonunuz varsa ve icten samimi biriyse elbette sizi anliyordur ama herkesin yasadigina verdigi tepki farklidir sizi sizden iyi kimse anlamaz
Anlamak ne kelime kendilerinin istedikleri gibi anlamamızı istiyorlar. Sonra da tamam dedim ama ben benim istediğim gibi anladığıma tamam dedim diyorlar.
Kimsenin bir diğerini anladığını en azından tamamen anladığını düşünmüyorum. Hani derler ya " laf olsun torba dolsun " işte tam da bu halde oluyor. Anlamış gibi yapılıyor o kadar.
Bunu çok kişiden duydum ama beni anlıyor olsa "Seni anlıyorum" demezdi, bunun yerine bir yol göstermeye uğraşırdı. "Seni anlıyorum" demek sadece büyük bir yalandan ibarettir
Alamıyorsam bu lafı kullanmam. Herkes bu bilinçte değil maalesef. Anlamak için ya o yollardan geçmek ya da gerçekten empati yeteneğinizin çok gelişmiş olması lazım...
Aynı yoldan geçtilerse anlama ihtimalleri yüksektir bence. Ama tabi ki sadece teselli etmek için samimiyetsizce de seni anlıyorum diyebilirler. Seni böyle düşündüren nedir tam olarak?