Olayı hemen anatomiye atfetmek istiyorum; malumunuz beyinde "amigdala" diye bir kısım var. Konuyu biraz daha açarsam bu kısım duygusal hafızanın tutulduğu ve beyne bunun neticesinde geri bildirim yapan alan. Olası tehlikelerden insanı uzak tutması düzleminde irdelenirse çok çok önemli bir bölge olsa dahi çalışma mekanizması açısından az biraz problemli olduğunu kabul etmek gerekiyor. Geçmiş dönemlerde kayıt altına aldığı çetele ile yaşamakta olduğun olayları karşılaştırıp bir mahkeme kuruyor ve yargıya buradan ulaşıyor. Ulaştığı sonuç kimi zaman frontal lob'u yani düşünen beyni ikna edebilecek kadar etkili olabiliyor. Demek istediğim; bir olayın herhangi bir özelliğe geçmişte yaşanan aşırı duygu yüklü bir anısına benzerse, amigdala ortalığı ayağa kaldırıp otomatik olarak hatırlanan duyguları tekrardan başlatarak buna tepki verebiliyor. Biliyorsunuz ki, beyinde de zaman kavramı olmadığından mütevellit geçmişte verilen tepki şimdiki zamana uyarlanıp saçma sapan davranmamıza yol açıyor. İlişkilerin temelinde yaşadığımız problemlerin çok büyük bir kısmı hızlı ve otomatik verilen bu tepkileri birbirinden ayırt edemediğimizden ileri geliyor yani.
Yalan dürtüsü burada da en büyük problemlerimizden birisi halini alıyor. Yeterince açık olmamak, tartışma üslubunu ayarlayamamak gibi insanla bütünleşmiş, onu tanımlayan şeylerden ziyade insan ilişkilerini çökme noktasına getiren, insanlığı da gerisin geriye götüren hatalar çıkabiliyor karşımıza. Bazı insanlar vardır ya hani "olumsuz bir olay yaşayınca genelleme yaparak bunu herkese mal ederler" veyahut "tartışma esnasında kişiyi başkalarının fikirleri üzerinden değerlendirirler" işte bunların hepsi birer hatadır aslına bakarsanız.İkili ilişkilerde genelde hangi hataları sık tekrarlarsınız? Bu güne kadar tarafınıza yapılan sıkça karşılaştığınız benzer hatalar hangileridir?
İnsan ilişkilerinde sık yapılan hatalar hangileridir?
İnsan ilişkilerinde en çok yapılan hataları sıralayacak olursak bir çok şey söyleyebilirim. İlk olarak söyleyebileceğim şey özellikle ikili ilişkilerde insanlar sadece karşısındaki kişinin hayatında kendisinin olduğunu düşünüyor ve bu şekilde hareket ediyor. Bu da ilişkiye zarar veriyor. Onun dışında bir diğer hatada bundan önceki söylediğim hataya epey bağlantılı. Kişiler hayatlarındaki insanı öyle çok yakın görüyorlar ki kendilerine kendilerini kişilerin her şeyine karışma haddini görüyorlar. Onun dışında söyleyebileceğim bir diğer ve son şeyse kişisel tercihlere, zevklere, karışma ve bunlarla yargılama hakkını kendinde görmesi. Bu da mesela benim nazarımda çok yanlıştır. İkili ilişkilerde benim de karşılaştığım bir hatadır. Bu arada bu resimleri nereden buluyorsunuz? Bir kaç sorunuzdaki resimler dikkatimi çekti epey 🙂
Güvenmek Birisi size böyle bir şey yapsa o kişiyi takıntı haline getirir mısınız? Kardesim twitterdan biriyle tanıştı tam 6 ay boyunca benimle tanışmak istedi ben de en son aralığa 2 hafta kala öncesinde ok dedim Instagram verdim ve 2 hafta boyunca sadece 3 defa yazıştık bazen 3 gün sonra mesajıma cevap veriyordu gördü attıktan sonra bazen aniden ama benim Instagram durumlarımı ilk önce o izliyordu hatta bir ara 30 tane durum yaptım sadece ona açık ve izledi atar atmaz ama yazmıyordu Ben bunu beni beğenmedi diye düşünüyordum ama beğenmese neden takipten cikmiyordu (ben onu takip etmiyordum) Ikincisi ben buna yazdım bana hayatına giren çıkan kizlari anlattı. Ben ve annem ve kız kardeşlerim beni beğenmediğini düşünerek yazdığını düşündük ve ben buna engel çaktım ve 4 hafta sonra fake twitterdan bunu ekledim (fake olduğu belli ve bana sen stalker misin dedi ben de erkeğin dedim yedi veya yemedi ama instagraminda bir eczacı kızla samimi fotosu vardi (kız kardeşi sandım ama meğersem kankasiymis/sonradan anladım eski sevgilisi veya hala sevgilisi bilmiyorum) neyse ben kardeşimi fake twitterdan takip ettim o da beni takip etti (Beni instagramda eklediği zaman ben de onu instagramda engelledigim zaman gt yapmistim) ve ben paylaşımda bulundum yazdı bana konuştuk kendimi kaşar kızmış gibi gösterdim tüm ilişkisini kizlarla takılmasını anlattı aynı zamanda bana bacım demeye başladı ne zaman ben hiç oluşmadığını sevismedigimi söylediğim zaman kanka dedi ve bana turumeye başladı ve anladım ki bu kişi ise yaramaz ve cinsel yetersizliği olan biri ve biraz duygularıyla da oynadim ( twitterdan da ilk o takip etmesine rağmen bölümümü ve stalker olup olmadığımı sordu) ve engelledim bu da twitter da bana göndermeler yapıp duruyor beni takıntı haline mı getirmiş oluyor
İnsan ilişkilerinde genellikle yapılan hatalar; önyargı, anlayıp dinlemeden hüküm giydirmek, yüzüne gülüp arkasından konuşmak, insanların hayatlarına önce kendine hayatına bakmadan ahkam kesmek, bencillik, o insanı olduğu gibi değil, kafasındaki insan profili gibi değiştirmeye çalışmak, sürekli kusur aramak, sadece iyi günde yanında rolü kesmek, samimiyetsizce kurulan cümleler, sadece kendi derdini anlatıp, karşındaki insanı dinlememek, sürekli onay beklemek, ilgi görmek adına kendi karakterinden taviz vermek, yalanlar, saygısızca konuşmalar, bencilce hareketler gibi şeyler bana göre sıkça yapılan hatalardır
İlişkilerde sık yapılan hatalar kabullenmektir bence. bir insanla ilişkiye başlıyorsan onu o şekilde kabul etmen gerekir değiştirmeye çalışmadan veya onu öyle olduğu için terk etmeden o şekilde sevmek ve ilişkiye devam etmek yararlı olacaktır bence. Ama günümüzde kimsenin kimseye tahammülü yok
İnsan ilişkilerinde bence en sık yapılan hata karşıdakini kendi değerlerimizle yargılamaları. Herkesin bizim sevdiğimiz gibi sevmesini, bizim adalet çizgimizde yürümesini beklememizdir. Bu tarz şeyler özneldir. Bir diğer önemli husus da bana göre karşındaki kişinin davranışında niyet okumadır. Yani bir olay olur biz kafamızda onu sebebini, sonucunu düşünür yargıların ve olayı kendimizce çözeriz.
Sizi gerçekten severek takip ediyorum bir çok yorumunuza da denk geliyorum gerçekten kaliteli bir insansınız 👍Bence en büyük sorun insanların bencil olması sadece kendilerini düşünürlerse tahammülsüzleşir kalp kırmaya meyilli hale gelip ayrılık aşamasına geliyorlar sonra da bir birlerini suçluyorlar. Bu işler zor işler bir birlerini anlamadan düşünmeden hareket etmemeleri gerekir sananeyi bananeyi kenara bırakmalılar 👍
Bu psikolojik gerçeğin hiç anatomisini merak etmemiştim ama öğrendiğim için mutluyum. İkili ilişkilerde yaptığım en sık hata karşımdaki insanın beni benim kadar sevmediğini düşünmem, ona da aynı şeyi hissettirdiğimden habersiz. Aslında bu bir kısır döngü gibi ve sona erdirmek bence tamamen bizim elimizde.
Ben x kişisiyle sorun yaşadım. Biz bu sorunu çözmek için x kişisiyle oturduk konuşucaz. Ama x kişisi sorunu konuşmaya başlarken bile ben haklıyım diyor sonra düşünmeye konuşmaya başlıyor. Yani herkes önce ben haklıyım diyip sonra sorun çözmek istiyor. Kimse kendine toz kondurmuyor.
Büsürü süresi var 20dört saat geçince hemen seçmek zorunda mısın hm İnsan düşünür Aşağılarda mı olsun yorum :(( böyle müsmükemmel şeyleri herkes önçe görmeli sgjdlashd
En büyük hata basit ilişki kuramamak... Ya com fazla samimi, ya çok fedakar.. ya da çok bencil.. Iliskinin hakkı olan davranışı sunmak gerek.. bunu da kişisel ahlaki zenginliginizle belirlersiniz
Birazcık egoistlik görünce o kişiden soğuyorum, belki de abartiyorum bilmiyorum ama herşeyin dengeli olması gerekiyor, ben ne kadar verdiysem o da o kadar emek vermeli nitekim şu an hayatımdaki insanlar da böyle olanlar kaldı