"Evrime müdahale etmemek, elenecekleri kurtarmamak lazımdır" düşüncesini yerleştirdim beynime. Hep derler cahille muhabbet edilmez sizin de kalitenizi düşürür, hayata küstürür diye.
Corona virüsünden daha tehlikeli bir şey varsa o da yıllardır süregelen cahilliktir. Öyle kucak dolusu kolonya veya dezenfektan ile de kurtulamıyorsunuz üstelik. Direk beyne etki eden bu virüs düşünme, sorgulama gibi öznel yetenekleri ortadan kaldırıyor ve insanların düşündürme mücadelesine de karşı çıkıyor.
Cahil diye nitelendirilen insanlarla girdiğiniz anlatma olaylarından büyük ihtimalle koca bir boş zaman geçirmekle ayrılıyorsunuzdur. Ben hiç başarılı olamadım yahu duvarlar bile konuşmalarımla renk değiştirecek kıvama geldi ama cahil insanlar hala nato kafa nato mermerlikten bir adım ileriye gidemedi. Yalnız bu durum dahilinde nadir de olsa bilgilendirebildiğiniz ve insanlar ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunabildiğiniz insanlar da bulunabilmektedir. İnsanlar bilgi bankasını genişletme olayına niye bu kadar kapalı kalmak istemektedir anlamlandıramıyorum. Cahil insanlara karşı nasıl bir tutum sergiliyorsunuz?
Cahili bilgilendirmek mi yoksa hiç uğraşmamak mı daha mantıklıdır?
Kime göre cahil? Neye göre cahil? Senin inandığına inanmıyor diye cahil sayılıyorsa yanlış bence. Şahsen ben alternatif tıptan yanayım, aşılara karşıyım, doğallıktan yanayım veya ne bileyim savaşa karşıyım, her doktorun, her bilim adamının söylediğini onaylamıyorum gibi gibi şeylerden ötürü cahil sayılabilirim başkalarına göre. Çok bilgili olup, kendini cahil ama saf, iyi niyetli birinden üstün görüp kendi bildiğini savunanlardan hoşlanmıyorum, ya da ‘bu nasıl olsa cahil’ deyip geçenlerden de. Ben kısacası daha çok maneviyattan ve masumiyetten yanayım ister cahil olsun ister bilim adamı.
Öğrenmeye, bilgili olmaya çok da meraklı olmadığından öğrenmenin yolunu dahi bilmeyen insanlardan bahsediyorum. Bu insanlar bilgiyi işitme yoluyla alır ve ilk işittiği mutlak doğrudur. Aksini söyleyenleri kesinlikle reddeder, hiçbir ispatı kabul etmez, üstelik cahil cesaretiyle kendisi havadan ispatlar uydurur. Herkes her şeyi bilemez belli konularda başarı sağlar, her şeyi bildiğini iddia edenin dahi bir şeyler öğrenmeye ihtiyacı mutlaka vardır yanlışını düzeltmesi kesinlik arz ediyordur. Cahil insan tümüyle reddedilişlerin içerisinde yer alır, doğruyu önüne sunsanız dahi inatla genel kabul görmüş gerçekliklerden kaçar körü körüne kendi sanrılarına inanır...
Gerçek bir tanedir; varyasyonlar öznel idealardır ve düşüncelerdir sadece. Yorumlamaktan bahsediyorsunuz çünkü her insan kendine özgü yapısal irdeleme sistemine sahiptir. Buna göre gerçeği ancak yorumlayabiliriz lakin değiştiremeyiz.
Herkesin kendi gerçeği vardır 😊 hala ısrar ediyorum. Senin gerçeğin bana, benim gerçeğim sana, veya bir başkasının gerçeği dünyaya uymayabilir. Zaten dünyadaki çeşitli inançların, farklı şeyleri savunan toplumların olması da bunu gösteriyor. Başkasına zarar vermedikten sonra herkes bildiğine inanmakta, savunmakta ve isyediği gibi yaşamakta özgür.
Dediğim "idealardır" bilimsel kuramlara göre gerçek bir tanedir geriye kalan insanların düşüncelerinde bulundurdukları konular üzerinden çıkarımlarına ithafen şekillendirdikleri tutumlardır. Öznel konulara girer dinler falan ki gerçekliği tartışılır o yüzden ateizm, deizm veya birçok din ve felsefe mevcut. Ama genel bütünlük dahilinde olan konular asla değiştirilemez sadece üzerinde görüş ayrılıkları olabilir. Cehalet boyutuna varırsa ve kişilere sanrılarla yaşamayı öğretip tamamen kendini dünyadan soyutlamaya yönelirse bu zararlıdır. Yoksa herkesin kendince fikri vardır ki bu gayet normal kimse tek tip değil "yalnızca kalıplaşmış konular" dışında söyleyebiliriz. Aslolan tabii ki saygıdır "zararlı olmayan her şeye, herkese saygım var."
Sorularindaki mantığı seviyordum normalde ancak bu sorun pek hoşuma gitmedi. Düşüncelerin Nietzsche'nin görüşlerine benzemiş. Nietzsche sevdiğim bir filozofdur bunda bir sıkıntı yok ancak insanların bu kadar gelişiminde bazı insani değerlerin var oluşu onları bu kadar ilerletmiştir. Etik değerleri yıkarak insanlığın bir kısmından vazgeçmek bana hiç doğru gelmiyor. Cahil insanla yapılan muhabbete gelecek olursak. İnsanların gözü uzağı görmeyince kimse bu insana neden uzağı görmüyorsun şeklinde kizmiyor. Cahil insanlar da tıpkı uzağı göremeyen insanlar gibi o kadar düşünebiliyor. Bazen çok sinir bozucu bir durum olsa da cahil olmak ayiplanacak bir şey degildir. İnsanları ölüme terk etmede bu kadar aceleci olmayın. Kim bilir belki de o kör cahil insanın çocuğu bir bilim adamı çıkar ve dünyayı değiştirir. :))
Birşeyler anlatmaya çalıştığımda, sadece kendimi yorduğumu yüzlerce kez gördüm... Bana göre cahil olan; boş zihniyet değildir... Gerici zihniyettir... Onu gerici yapan şey, hiçbirşey bilmemesi değil, herhangi birşey öğrenmek istemeyip, ahmaklığı tercih etmesidir... Modern bir zihniyet vardır ama, boş kalmıştır, değerlendirilmemiştir... İşte bu, cahillik değildir... Çünkü, bilgi sahibi olmaya elverişlidir...
Biriyle fikrim uyuşmuyor diye o kişiyi cahil diye nitelendiremem. Ama siyahın beyaz olduğunu iddia eden biri duruyorsa eğer karşımda, ona gözünü açmasını ve aslında siyah olduğunun farkına varması için çabalarım. Denerim en azından. Baktım olmuyor kendi doğrusuyla yaşamına devam etmesini izlerim.
benıde karıştırma. peşin soyleyıp parantez açtım. Asoında birçok kişi renk körü ya da akıl körü Allahım senbizı koru şimdi bilime geçelim aslında renkler renksizdır bunu herkes biliyormu bılmıyorum işık yansımayla alakalı mesela termal kamera ozelliği olan hayvanlar var gece gorebılıyolar ama bize sadıklar çunku kısıtlı oldugumuzu kendilerınınde kısıtlı yaratıldıklarından haberdarlar onun iöin mavi renk toplulukta yeşil olarak biliniyorsa adı cok oyla yeşil kalır renk körü olanlar mor gorur gıbı ama bilimsel renkler ısık yansımasıyla oluyor nasıl çıkacagız ısın içinden aklımızmı gozlerımızmı kör
@izmit_erol Böyle bir açıklama yapmanıza gerek yoktu. Düşüncenize saygı duyarım ama ima etmeye çalıştığım şeyi o şekilde biçimlendirdim, yansımaları, kameraları veya herhangi bir dış etkeni işin içine katmaya gerek yok.
yok sizinle ilgili hiçbir yan etkim olmasına meyil vermemek için açtım parantezi ve dıger insanlar yanlış anlamasın diye yanlış anladıysanız. özür dilerim , bence birkezdaha okursanız zaten hıslerınız değişir
Bilimsel olarak bakarsak olaylara dünyamız aydınlanır yani insanlar doktor ve bilim adamlarını parasından dolayı istemıyor sadece onlar bu şekilde baktıkları için insanları idare edıyorlar
Ego abicim ego! Herşeyin başında ego ve kibir geliyor. Ne kadar çok şey bilirsen o kadar az şey biliyorsundur aslında. Ve bildiklerin ufkun kadardır. Ufkun dar, görüşlerin eleştiriye kapalıysa en alimi gelsin seninle iki dakika konuşunca o 2 dk ona zehir olur. Mevlana'nın "Bir delil ile 40 alimi yendim, 40 delil ile bir cahili yenemedim" sözü buna kanıttır. Cahili cehaletinden yine kendi kurtarır. Gözünü bilerek sımsıkı kapatana ne kadar güzel şeyler gösterirsen göster, yine de yabancı kalacaktır. Çözüm ise basit: Gözlerini açmalı...
Cahile laf anlatmak onu bilgilendirmek kadar zor bişey yoktur. En tehlikeli insandır benim lügatımda. Bir kulağından girer öbüründen çıkar. Kendini sığ dünyanın merkezinde bulundurmaya devam eder. Senin ömrünü azaltır böyle insanlar. Uğraşmıyorum uğraşmam
Bu sefer pek uzun tutmayacağım. Cahil insana bir şeyleri arka arkaya ve ısrarla anlatma gereği duymam. Cahil insan körü körüne bir fikri savunacağından karşımda kendi fikrini bile savunmaya gücü olmayacağından ben de ona karşı olan fikrimi sunmam. Gereği yok.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Dar görüşlü bir insana ne anlatırsan anlat anlamayacaktır. Dediğim dedik çaldığım düdük diyecektir Ama yine de bence anlatmaya değer Çünkü can çikmayan bedenden umut kesilmez. Belki de soyleyecegimiz tek bir kelime işe yarayabilir. o insana ışik olup yol gösterebiliriz
Tek bildiğim hiçbirşey bilmediğimdir lafı kime aitti bilmiyorum ama çok güzel söz, cahil bilmeyene denmez, bilmediğini bilmeyene denir, bilmeyip bilmişlik taslayana, işte o insana asla laf anlatma derdine düşmem, hiç düşmedim,
Hiçbir konuda bilgileri olmamasına karşın, her konuda bir fikirleri olması En iyisi hiç uğraşmamak.“Cahil ile tartışırken söyleyeceğin her sözcük, ateşe atılmış birer odundur aslında.” Lev Tolstoy
1-2 kez anlatmayı denersin. Sonuçta anlatmadan kimin ne kadar anlayıp anlamadığını, bilgi seviyesini bilemezsin. Baktın ki anlamıyor, daha fazla uğraşmazsın.
Cahil var, cahil var... Anlamaya istekliyse anlaması için elimden geleni yaparım. Ama aksi olursa anladıgım anda keserim konusmamı ve sarfettigim sözkere ve emegime bile üzülürüm. Bu yüzden kendisini çabuk belli eden cahiller tercihim :)
Bilgi paylaşımı iyidir ama doğru yanlış bilgiyi her zaman ayırt edemeyebilirsin. Herkes cahildir aslında belirli konularda. İlgisi olan insana öğretebilirsin gerisi hikaye.