👉Kişilik ve karakter aynı şey mi? 'Bir insan bunu nasıl yapar' sözünü bolca kullanıyoruz. Size göre iyilik ya da kötülük nedir? Kişilik psikolojisi kötülüğü nasıl açıklıyor? Bazı insanlar neden kötü? Hep mi kötülerdi? Doğuştan mı kötülerdi? Kötü bir insan iyi, iyi bir insan kötü olabilir mi? 👉Yada şöyle diyelim iyilik ya da kötülük doğuştan mı geliyor yoksa sonradan mı öğreniliyor? ya da eğitim ve çevreyle değişebilen özellikler mi? Ne kadarı genetik miras ne kadarı öğrenme? Kişi kendini iyi tanımak, doğru kararlar almak, karakterini ve kişiliğini analiz etmek için ne yapmalı?
"Bu soru bünyesinde bir çok soru ihtiva eder 😉hepinize sevgiler saygılar hayırlı akşamlar...
Kişilik ve karakter doğuştan mı gelir, sonradan mı oluşur?
kötülük ve iyilik dogustan vardir, cocuklar kötülük nedir bilmez masumdur diye yaygin anlayis vardir oysa kücük cocuklarla zaman gecirenler bilir, yandaki cocugun elindeki oyuncagi begenen cocuk o oyuncaga sahip olmak icin oyun arkadasini dövüp elinden oyuncagini alir, bunu yapmamasi gerektigini söyledigin halde zaman zaman ayni davranisi tekrarlar. salt kötülük olarak yapmaz yani yaptiginin kötü bir sey oldugunun bilincinde degildir sonuclarini kestiremeye bilir, yeni dogan kardesini kiskanip parmagini isiran, yürüme arabasini merdivenden iten, zarar vermeye calisan vs örnekler cogaltilabilir, yaptigi seyin can yakici oldugunu bilerek yapar zaten amaci da budur, eve yeni gelip tahtini sallayan bu kücük canlinin canini yakmak.
insan beyni karmasiktir hacit, kosullara sartlara göre degisir, sunu asla yapmam veya yapmaz dediginiz kisilerin kosullar olustugunda her seyi yapabilecegini görürsünüz, kendiniz dahil. kirilma noktasi vardir her insanin devreler yandiginda törpüledigini sandigin kötülügün gün yüzüne cikiverir.
Çocuklar konusunda seninle aynı fikirdeyim, anlattıkların bir nevi doğa kanunu gibi , güçlü olanın zayıf olanı ezmesi yok etmesi bunun adına da kötülük denmesi gibi birşey, tabi insan beyni karmaşık duygular ortaya çıkıyor neye göre gelişip neye göre köreliyor anlaması zor teşekkür güzel yorum.
Ben doğuştan geldiğine inanıyorum. Sadece torpulebebilinir ve topluma göre şekil almayı öğreniriz. Ben çok dindar ce muhafazakar çevrede büyüdüm ama hiç benimseyemedim ve bütün çevreme sirtimi döndüm. Yani ne kadar dayatiliesa dayatilsin insan bildiğini okuyor.
Kişilik ve karakter bence konuşma lisanında aynı anlamda, arasındaki fark (personality) kişilik daha kavrayıcı ve kapsayıcı, karakter biraz daha dar anlamda. Bilimde mesela karakter bozukluğu değil kişilik bozukluğu kullanılır. Şimdi soruya gelecek olursak kişiliğin yüzde elli doğuştan, yüzde elli sonradan oluştuğu teorisi var, belirli bir tepki vermeye doğuştan eğilimli insanlar var, doğuştan bir kötülük olabilir içinde, ancak yaşam deneyimleri de kişiliğin oluşmasında etkili, doğuştan kötü bir insan bunu büyük ölçüde törpüleyebilir veya daha da kötüleşebilir kanaatindeyim.
Genetik yapımızın bize sunduğu fiziksel ve ruhsal bir miras vardır... Bu miras yaşam boyunca çevresel etkilerle törpülenir. Ama bana göre asla büyük değişimlere uğramaz. Ama tabii ki bunu sayılarla ifade edip ne kadarı genetik miras ne kadarı hayatın etkisidir diyebilmek işin bilimi ilgilendiren en zor tarafıdır. Bana göre ise genetik etki daha fazla...
Olaya neresinden baktığınıza göre değişir.. Mesela günümüz dünyasında kötüler daha zengin ve varlıklı oluyorlar. İyiler ise ekonomik açıdan daha mütevazi yaşamlar sürüyorlar. Hayat insanlara asla eşit değil... Kimisi çok çekici bir fiziğe sahipken diğeri tam aksine olabiliyor. Ya da kimisi çok zeki ve güçlü, kimisi ise tersi.. Bu eşitsizlikler hayat içinde farklı dengeleri sağlar.
Konu hakkında Mandıra Filozofu Müfit Can Saçıntının bir videosu vardı.. Bulabilseydim onu senle paylaşacaktım ama malesef bulamadım henüz. Kısacası onun da belirtip benim de inandığım şey şudur.. Burçlar saçmalıktır. Müspet bilimle uzak yakın alakası yoktur.
Öncelikle kişilik doğuştan+sonradan kazanılan olarak oluşur.. Bu yüzdendir çocuklara ilk 6 yaşına kadar ahlak terbiye eğitimi verilmelidir.. Bu yaştan sonra çocuk artık hayattan ne kadar öğrenirse karakteri öyle şekillenir.. Kendini tanımak istiyorsan birçok psikoloji kişisel gelişim kitabı var okuyabilirsin
Başta ailenin seni yetiştirdiği gibi şekillenmeye başlarsın ve ergenlikten sonraki süreçlerde de her ne kadar bir birey olarak hareket etmeye devam etsende, aile ile şekillendiğin kalıptan çok kolay sıyrılamaz ve aynı yolda devam edersin. Ufak tefek değişimler elbet olur ama karakterin özü hep yaş iken eğildiğin gibi kalır.
Bina gibi Alt yapı Üst yapı Batakliga kaliteli malzeme ile bina dikilmez. Sağlam zemine çürük malzeme ile de bina dikilmez. Zeminin doğru malzemenin nitelikli olmasıyla sağlam bir bina ortaya çıkar. Bu da aynı işte Mesrebi bozuk olani en iyi okulda eğitsen ne? Sütü sağlam olanı cahil biraksan ne? Kanı sağlam olacak evvela Sonrasında da iyi bir eğitim...
En İyi Cevaplar