Ahmed ve Müslim'de:
"Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır." (Ahmed, Buhari, Müslim)
Türkiye toplumunun çoğu Hanefi mezhebi üzerine ve Hanefi mezhebi üzerine konuşmak gerekirse köpeğin necis sayıldığı nokta ağız yapısıdır kendi tüyleri bedeni değil. Mevcut durum da zaten köpeğin yaladığı kaptan yiyen bir insan yok.
Meseleyi farklı bir boyutta ele almak istedim.. Dört mezhebinde ittifak etiği bir durum var o da eğitilmiş av köpeklerini bu durumdan ayırırlar. Yani bir köpek egitilerek necislikten çıkar. Her köpek bu durum da değil.. Pekala o halde düşünün.. Necis olan bir hayvan eğitilerek necislikten çıkıyor.. İnsan dediğimiz mahluk eşrefi mahlukattır. Yani yaratılanların en şereflisi.. Bir köpek dahi eğitilerek necislikten çıkıyorsa varın siz düşünün hakiki mana da ilim tahsil eden birinin ne seviyelere gelebileceğini..
İlk defa sizden duydum. Neden necis sayılsın? Bilâkis yıkanmış olmuyor mu?
Şafi mezhebine göre ihtiyaç olmadan evde beslemek ve dokunmak haram, hanefi mezhebine göre köpeğin salyasinda bir insani zehirleyebilecek kadar zararli mikroorganizma mevcut, hatta gecenlerde cikan bir habere göre adamin biri kolunda ki yarasini köpeğe yalattiktan sonra enfeksiyon kapmasi sonucu vefat etmis. Safi mezhebine göre elbiseye bile dokunsa o elbiseyi 7 defa yikamak gerekir ve insan vücuduna dokundu mu toprakla yikanmasi gerekir.
Rica ederim.
*hanefi mezhebine göre haram değil.
Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kur'an'daki "O pistir" ayetinden kasıt domuzdur. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez. Ağzını kaba sokarsa kab yedi defa yıkanır
Şafii mezhebine göre dokunmak haram kuru ya da ıslak farketmiyor , dokunulursa elintoorakla yikamak lazim, kuru iken elbiseye dokunursa necis değil diye biliyorum, yanlışım varsa duzeltin lütfen.
*toprakla
Evet onu okudum ama vücut temasi buna dahil mi?
Allah razı olsun, ben biraz daha arastirayim bu konuyu.
Şöyle diyelim aslinda Allahın yarattığı zavallı bir canlı oldugu icin elbet şefkate muhtaç ; ama evde bakılması uygun değil diye biliyorum. Evde put a benzer sus esyalari canlı resmi köpek bulunan eve koruyucu melek girmez diye biliyorum. Geçenlerde biri dalga geçmiş azrail diye koruyucu melek
Asıl ben teşekkür ederim :)
ne kadar mantıksız bisey benim inancım zayıf fakat evcil bir hayvan o hayvanları beslemek Müslümanlıkta sevap niye haram olsun
Cevap
11Cevap
Kardeşim sadece ticaretinin haram olduğunu biliyorum yabi para veya değerli bir eşyayla takas etmek gibi
Şimdi şöyle ki mesela belli bir miktar altın üzerinden pay bicelim değerli esta derken onu kastettim. Ama hani köpek ile kopek takas edilirse bunun dinen derecesi nedir bilmiyorum istiyorsanız sağlam bilgiler doğrultusunda araştırabilirim
Hanımefendi bana dm atin yarın sizi bu konuda bilgilendirdim, dm atin ki profilinizi kolay bulabileyim
Neden haram olsun değil tabiki hatta onları sevmek sevap olur sevgi göstermek, şafi mezhebine göre köpeği elleyince abdest bozuluyor diye haturlıyorum..
Çok severim.. nerde görürsem göreyim tüylerini okşamadan geçmem yanlarından
niye haram olsun mantıgı ne niye eşek degilde köpek mesela :D
Yok haram değil sadece evde bakilmamasi gerekir diye biliyorum.
Abdestli iken salyasının üzerime bulaşmasindan kaçınırım. Evdede bakmam.
Şafi meshebine göre haram
Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kur'an'daki "O pistir" ayetinden kasıt domuzdur. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez. Ağzını kaba sokarsa kab yedi defa yıkanır
sadettin köpek mi sadsadsadsadsa
sadettin köpek tarihi bir şahıstır şaka yapıyorum biraz okuyun be
yaparım şaka yapma özgürlüğüm var
köpeklerden birazda olsa çekiniyorum
Haram türkce bir kelimemi yoksa arabcami ve anlami nedir?
Haramin türkce karşikigi ne peki?
Hsram arapca kelime tamam anlami nedir türkcesinin
Haram =zararli demek yasak demek köpek haram. kiiin msdi mükrüf kilindi yano temizdeyil bastalik tenye a laminda ama haram eeyildi köpek insan. oglunun. ilk dostudur yabani hayvanlardan
Vahşilik dønemi bakin dinazorlar ceşit ceşit vardi ucani dahil tüm yirtici hayvanlara katşi kòpek insan oglunu korudu ve insan oglu düşündügü icin bu gün nesli tükenmedi kòpek olmasaydi bizde olmazdik buna inan
Iceriye alamayiz ama disarda bakariz hem. nerde yaziyor necis diye peki peygamberimiz atletinin altina kedi yavrusu koyar sever gezerdi
https://sorularlaislamiyet.com › kopek-necis-midir-mal...
Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kur'an'daki "O pistir" ayetinden kasıt domuzdur. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez. Ağzını kaba sokarsa kab yedi defa yıkanır. Resulullah (asm) buyurdu ki:
Şafi mezhebine göe, köpeklerin bastığı ve oturduğu yerler necis midir? Bastığı veya oturduğu yere elbisemiz değerse necis olur mu? Üzerine bastığı kar üzerimize gelirse üzerimiz necis olur mu?
Köpeğin oturduğu yerler kuru ise ve köpek de kuru bir halde ise necis olmaz. “İki kuru arasında necis söz konusu değildir.” manasına gelen bir fıkhî kural vardır. Bu kuralı yer, elbise ve benzeri şeylerin hepsi için kullanabiliriz.
Tsk
Tamam yaziyor ama iceride beslenmesine karşi bence hayvana hakaret oluyor mesela koyun sürülerini kòpek kiruyor eeyilse kurt bitane birakmaz canli taniki hastakiktan dolayi insanlar hastalanmasin diye bòyle yazmişlar e3miyorum iceri al bende karşiyim iceriye ama bakcede olsun aşilarini yaptir veterinerlik var bak7mini yap bence bahcede olur
Peki bahcede olursa onun ağız suyu veya salyasden koruna bilirmisin soru burda
ben yüzde yüz katiliyorum köpek en sadik hayvantir bunu inkar etmiyorum ama necis eger köpegin agzindan yani salyasindan koruna biliyorsaniy tabi safiilerde köpek islakken dokunmakta necistir tabi hanefilerde degil ama her neyse beni anladiniymi yani nedemek istedigimi?
Ya zaten bazo insanlar tiskinir köpekten unancsiz olupda kòpegi sevmeyen var
bir arkadasum var nenzilin mūrudū coban kendisi köpeklere aşik mesrla
Nacisi nedir kucaklamak yüzünü yalatmamak yani mesafeni korumak
Òzel atarsan detayli konusuruz
Aynen
Özelin kapali
Köpeği yemiyoruz seviyoruz neden haram olsun
Hanifiler haram buluyor
Gördüğüm her köpeği severim. Çok iyi anlaşırız
Duymadımda köpekleride çok severim
Siz haramsiniz köpeğe. Bu ne skim bir konu boyle
Uzaktan severim köpekleri.