Günümüzde psikolog olmak için psikoloji lisans bölümünden mezun olmak gerekiyor. Fakat öyle insanlar vardır ki psikoloji eğitimini hayattan almış; herkesin derdini anlattığı, problemlerin ustası, akıl hocası olmuş insanlardır. Gelin o insanları daha yakından tanıyalım :)
Sevdiği herkesin yardımına anında koşarlar
Nerede arkadaşı, dostu, değer verdiği birisini üzgün görse ışık hızıyla yanına koşarlar. Çünkü onlar dostluğa, arkadaşlığa çok önem verirler. Sevdiği bir insan üzgün ise onların yüzü gülmez, kendi derdini bir kenarı bırakır arkadaşının derdine kendisi de yanar. Öyle ki bu yüzden bazı geceler gözlerine uyku girmez.
Tam bir "İnsan Sarrafı"dır onlar
Bu insanlara "İnsan Sarrafı" da denilebilir. Hangi tür insanların nasıl davrandığını; dert dinlerken bahsedilen insanların ne gibi davranışlar sergilediğinden anlarlar. Her türlü insanı tanırlar, iyi ve kötü insanları ayırt etmekte pek fazla güçlük çekmezler. Bu kişilere yalan söylemek hiç de akıllıca değildir.
Psikolog edasıyla dertleri dinlerler
Bu tür insanlar bir diğer özelliği ise çok iyi dert dinlemeleridir. Dert dinlerken "Amaan kanka boşver ya!" gibi cümleler kullanmazlar. Geçiştirmek gibi bir özellikleri yoktur. Çeşitli sorular sorarlar, sorunun kaynağına kadar inerler. Bu insanlara derdinizi anlattığınızda rahatladığınızı hissedersiniz.
Onlarla dost olmaktan pişman olmazsınız
İyi sır tutmasalardı onlara kolay kolay derdimizi anlatabilir miydik? Elbette anlatamazdık. Bu insanlardan iyi dost olur çünkü iyi sır tutarlar ve güvenilirlerdir. Zaten bunun sayesinde derdimizi anlatabiliyoruz. Sizin ona anlattığınızı başka birisinde duyamazsınız. Gerçek bir dost olmak bunu gerektirir.
İlaç yazmazlar fakat verdiği tavsiyeler ilaç gibidir
Psikiyatris gibi ilaç yazmazlar fakat verdiği tavsiyeler ilaç gibi gelir. Tavsiye verirken empati kurarlar; "Ben bu durumda olsaydım ne yapardım?" derler. Sevdiklerinin kötülüğünü istemezler o yüzden yapılabilecek en doğru davranışları tavsiye ederler. Yapılmaması gereken davranışların da hangileri olduğunu belirtirler ki sevdikleri hatalı davranışların da hangileri olduğunu bilsin.
Çok iyi anne/baba olabilirler
Bu kişiler sadece dostlarının, arkadaşlarının derdini dinlemez; çocuklarının dertlerini de dinlemek isterler. Bu kişiler iyi bir ebeveyn olabilirler. Çocuklarıyla anne baba gibi değil tıpkı bir arkadaş gibi konuşurlar. İşten yorgun da gelseler çocuklarıyla ilgilenmek isterler.
İşi düşenin dostlarıdırlar
Bu tür insanların ilginç bir özelliği ise genellikle işi düşenin dostu olmalarıdır. Derdini dinlediği çok insan vardır fakat nedendir bilinmez bu insanların derdini dinleyecek pek fazla insan yoktur. İnsanlara haddinden fazla değer verebilmektedir. Bu insanların değeri malesef hep geç anlaşılır.
Bir bencenin daha sonuna geldik, umarım beğenmişsinizdir :) Bir sonraki bencemde görüşmek üzere :)
İçi dolu istisnai başlıklardan biri olmuş. Üniversitenin sonuna kadar bu kafada olup problemli tiplerin hiçbir zaman düzelemeyeceklerini anladıktan sonra yallah çekmiş biriyim. Pişman değilim, kafam rahat. Başkalarının derdini, tasasını çözmekle uğraşıp kendinizi boşuna yıpratmayın çünkü madalya takmıyorlar. Öyle bir an geliyor ki o kişi seni çantada keklik olarak görüyor. Tecrübeyle sabittir. Gidip gezin, eğlenin, kültürlenin, mutlu insanlarla takılın. Bulamadıysanız tek takılın ya da anlık arkadaşlıklar kurun. Dost dediğin akıllı telefona benzer. İlk eline aldığında "aa ne kadar güzel falan dersin 5 yıl sonra bu kasmaya başladı" demeye başlarsın. Eskilerde mi böyleydi demeyin. Onlar tüplü televizyon gibi. Kısacası anı yaşayın.
2
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Eline sağlık. Bende kendimi öyle hissediyorum özellikle bu konu derin mevzularsa. Ama bazen karşı tarafı dinlediğimde beni nasıl bu kadar iyi anlıyorsun dedikleri oluyor. Bazende çok yoruluyorum her zaman kullandığım sözü kullanıyorum..
' Ormanda yolunu yitirmiş çocuklar gibi terkedilmişlik içerisindeyiz. Önümde durup bana baktığında, ne sen benim içimdeki acıları anlayabiliyorsun ne de ben seninkileri ve senin önünde kendimi yere atsam. Ağlasam ve anlatsam bile, biri sana cehennemi sıcak ve korkunçtur diye anlattığında cehennem hakkında ne bilebilirsen, benim hakkımda da ancak o kadarını bilebilirsin '
İnsanların dertlerini dinleyerek kendimden ve dertlerimden uzaklaştığımı farkettiğin günden beri insanları dinliyorum. Sonra da psikoloji tercih ettim zaten. Herkesin anlatmaya ihtiyacı var. Burda çok soru soruyorum. Derdini anlatmak isteyen olursa dinlerim diye. Buradan da yazayım eğer olur da konuşmak dertleşmek isterseniz sizi dinleyebilirim.
Emeğine sağlık🤗Sanırım ben böyle biriyim çok dinledim herkesi yolda ağlayan hiç tanımadığım birini bile.. dinlemeyi de severim insanları çünkü bu zamanda herkes konuşuyor ve insanlar dinlemesini bilen birilerini arıyor.. İnsanları dinledikçe aslında ben çok şey öğrendiğimi farkettim konuşmanın ötesinde insana bir şeyler kattığını düşünüyorum bu da beni iyi hissettiriyor bir de karşımdaki insana yararım dokunduğunu için çok mutlu hissediyorum kendimi ☺️
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
şu an psikolojim berbat. İçimde zaten bir hüzün uyuyordu ama uyanası tuttu. şu an dipteyim. Yerin altında saklanmak bir şekilde sakinleşene kadar orada kalmak isterdim. Üzüldüğüm şeye üzülmem doğru mu yanlış mı onu bile seçemiyorum şu an. Ağlamak istiyorum ama ağlamak doğru gelmiyor. İçimde fırtınalar kopuyor diyeceğim ama içim yangın arkası küller ve hafif dinmiş alevler.
Psikolog tavsiye vermez aslında sana seçenekler sunar artısını eksisini analiz edersiniz bir yol seçersiniz. Pdr öğrencisiyim bu arada. Biraz sallama bir bence olmuş.
yeri gelir başkasının hayatına karışmak burnunu sokmak olur yeri gelir sinsi derler yeri gelir sen ne kimsin millete akıl veriyorsun derler kısaca derler de derler dogru yere yatırım yapılmalı yoksa görseldeki gibi yalnız kalabilirsiniz
Bir keresinde duvarıma hobi olarak psikolojik danışmanlık yapıyorum yazmıştım 😂 Mesaj atıp derdini anlatan olmuştu ( asla bu gibi bir şey için yazmadım 😅)
Yemin ederim tam bir ben. Bir an beni tanıyıp yazmışsın gibi hissettim. O kadar çok dert dinlerim ve hiçbirini geçiştirmem hep soru sorar anlamaya çalışırım. Çoğu insanda genelde bana anlatır. Ben kimseye derdimi anlatamam ama.
Çok dogru bir paylasim olmus. Bazen ben de kendimi boyle hissediyorum ne kadar bir yil psikoloji bolumunde okumama ragmen teori ile pratik iki farkli seydir.
Bu saydıkların bnde mevcut :) güzine abla olumsum :) bazen başkalarını derdini dinlemekten kendine vakit kalmıyor kesinlikle olsun ona çare bulabiliyorsal ne mutlu bz içimizde atarız ;)
Genel olarak beni tarif etmiş. Ve evet benim derdimi dinleyip de anlayabilen, bana benim gibi tavsiye veren biri olamadığı için kendi derdimi kendime sakladım hep. sorunlarımın çözümlerini kendim keşfettim. bu beni olgunlaştırdı ve iyi ya da kötü şekillerde de olsa, tecrübeler kazandırdı.
Her insan kendince gördüğü olaylardan ders çıkarıp ona göre başkalarına yol gösterir. Ne kadar iyi olur bilinmez ama bazıları psikologdan bile iyidir. Eline sağlık güzel anlatmışsın. :)
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bir not; Psikologlar ilaç yazamaz... bir psikolog...
Yani tamam destek iyi bir şey ama çoğu zaman bu kişiler en iyisini bildikleri iddiası ile insanları yanlış yönlendiriyor. Daha büyük sorunlar ortaya çıkıyor. En iyisi profesyonel bir psikolojik destek.
En İyi Cevaplar