Doğduğunuz zaman ayağınıza mavi patik giydirilmişse peşinen zor bir hayat sizi bekliyordur. Nelerdir bu zorluklar derseniz bakın anlatayım.
Erkekler Ağlamaz (mı acaba)

Aslında doğuştan gelen en doğal dürtüdür ağlamak. Ama gel gelelim şarkısı bile var Erkekler ağlamaz diye. Koşarken düşer dizini kanatırsın. Yahu canın acıyor, ağlıyorsun. Annen de baban da ne der? Aaaa, sen erkek adamsın, bu kadarcık şeye ağlanır mı diye verir gazı, susarsın. İçini çeke çeke sessizce ağlamaya zorlarsın kendini. Ya da bir oyuncağa heves edersin, ailen almayınca üzülür ağlarsın. Yoook olur mu öyle şey? Sen kocaman adamsın, ağlamak da nereden çıkıyor diye verirler coşkuyu, yine susarsın.
Teenage Çağı

Geldin 10'lu yaşların başınaaa. Hele ki bir de yoksul bir ailenin çocuğuysan vay haline. Eskide eski bir inşaat tahtasını kesip bir sandık yaparlar, boynuna da bir kayışla asarlardı. Çıkarsın okul saatleri dışında ayakkabı boyarsın ailene katkı sağlamak için. Sen erkeksin evladım. Bak evimizin ihtiyacı var derler. Verilen gaz değişmiştir artık. Benim aslan oğlum adam olmuş da para kazanıyormuş derler. Sen de gazı yer oturursun. Ama Arkadaşların top oynarken sen çalışırsın. Zoruna gider, susarsın. Sen kocaman adam olduğunu sanarsın ama yüreğinin bir yeri çocuktur ve buruktur. Yine gizli gizli ağlarsın ama erkekliğe de b.k sürdürmemek racon gereğidir.

Hele bir de okula gönderilmiyor sanayiye çırak verildiysen durum daha da vahim. Yağın, pasın, kirin, soğuğun içinde çalışırsın. Ustandan yediğin küfür de cabasıdır. Aslına bakarsan ustan da aynı yollardan geçmiş, o küfürleri yemiştir. Bilmeden de olsa çocuklukta yediği küfürlerin acısını sana küfür ederek çıkarır.
Ergenlik Başa Beladır

Ergenlik çağına geldin. Fizyolojin değişmeye başladı, için kıpır kıpı, hormonlar salgılanıyor, değişiyorsun. Masumane bir kızı seversin, o ilk sevgi-aşk-tutku karışımı ve tam olarak tanımlayamadığın duygular içinde zaman zaman sarsılır zaman zaman yıkılırsın. Bir köşeye çekilirsin ya da yorganını bağına çekersin, sessiz sessiz ağlarsın. Neden? Çünkü erkekler ağlamaz. Bitti mi? Tabii ki hayır. Bakıştığın bir kız var. Onun da sana ilgisi olduğunu düşünüyorsun. Ama yetmez. Türkiye'de racon nedir? Arkadaşlık teklif edilecekse bu erkeğin vazifesidir. Teklif edeceksin, belki reddedileceksin. Reddedilirsen yüzsüz olacaksın. Açılamazsan ezik olacaksın. Bundan kaçamazsın. İş burada da bitmez. Hadi bir kızla arkadaşlık kurdun diyelim.

Bir yerlere gitmek istersin. Beraber eğlenip zaman geçirmek istersin. Gazı daha önceden yedin ya. Kıza hesap ödetmek racona terstir. Alman usulü bize gelmez çünkü. Cebinde para yok, baba parasıyla eğlenmek de bize yakışmaz. Gidersin part time işler bulursun. Bir hafta çalışıp kazandığın parayla hafta sonu ya bir kafeye götür ya da çam sakızı çoban armağanı bir hediye al. Hepsi erkeğin vazifesidir.
Evlen Oğlum, Karın Derdine Ortak Olur

Ergenliği geçtin 20'li yaşlara geldiysen bir de işe girmiş ve maaşın varsa yeni bir gaz bulunur atmosferde. Oğlum evlensene gazıdır bu. Neden evleneyim baba? Oğlum karın derdine ortak olur. İyi de baba, benim derdim yok ki. Sorun değil evladım, evlenince o da olur. Hele bir de ataerkil geleneksel aile yapısı içindeysen bizim falancanın kızı var. İyi kızdır onunla nişanlayalım seni. Nişanlanmak demek zaten bir ezadır. Bir kaynana, bir kayınpeder sıkar canını, sabredersin. Kızı da kız tarafını da memnun etmek erkeğin doğuştan gelen kutsal bir vazifesidir zaten. Evlenene kadar anandan emdiğini burnundan getirirler.

Evlenince iş biter mi? Daha birbirini yeterince tanımadan gelir baskı. Hemen çocuk yapacaksın ki dünürler torun sevsin. Yetmeeez. Haliyle masraflar arttı, daha çok çalışman lazım. Yırtınıp kendini paralaman lazım.
Erkeksen Her iş Elinden Gelmeli

Evde ütü bozulur, Kaaamiiil. Ütü bozuldu hayatım. Musluk damlatır, Maaahmuuut, musluğa baksana canım. Arabada giderken bir tıkırtı duyulur, Saaliimm. Ne bu ses baksana şuna. Hatta film izliyorsunuzdur, sanki senaryoyu sen yazmışsın gibi sürekli soru sorar o ne Murat, bu kim Murat, şu nasıl oldu Murat vs vs. Yani senarist misin, muslukçu musun, elektrikçi misin belli değil. Ama erkek değil misin, hepsini bileceksin.
Her Özel Gün Hatırlanacak

Sevgililer günü, kadınlar günü, yaş günü, kuru günü, pilav günü, nişan yıldönümü, evlilik yıldönümü, ailedeki bütün büyüklerin doğum günleri, Çorum'un Fethi, Birecik kelaynak festivali ne kadar özel gün varsa hepsini hatırlayacak ve her yenisinde yeni ve farklı bir ambiyans ve kutlama ayarlayacaksın. Erkeksen bunların hepsini bileceksin, kaçarın yok.
Halimizden Anlayın

Kadın erkeği en çok nereden vurur? Halimizden anlayın. Bizim özel günlerimiz var. Ütüyü biz yaparız, bulaşık, çamaşır, yemek, temizlik hepsi bizim sırtımızda. Halimizden anlayın biraz. Sevgili kadınlar. Haklısınız, biz erkekler sizi anlamak ve hak vermek zorundayız, empati yapmak zorundayız. Bunlara hiç itirazım yok. Ama lütfen siz de bizi anlamaya çalışın. Hiç düşündünüz mü mesela, oğlunuza uzaktan kumandalı bir oyuncak aldığınızda kocanız neden onunla çocuğunuzdan daha çok oynar? Çünkü çocukluğunu yaşayamamıştır. Gerçekten erkek olmak zor iştir.