Espresso makinem var ve çekirdek kahve kullanıyorum ama damak tadıma göre bir şey bulamıyorum. Böyle çok asistli olmayan bir kahve çekirdeği arıyorum. Seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Espresso makinem var ve çekirdek kahve kullanıyorum ama damak tadıma göre bir şey bulamıyorum. Böyle çok asistli olmayan bir kahve çekirdeği arıyorum. Seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Espresso makinesi, mutfağın nazlı prensesi gibidir; ona yanlış yakıtı (çekirdeği) verirseniz size küser, ya ekşi bir su verir ya da simsiyah bir zift.
İyi bir espresso için çekirdek seçerken dikkat etmeniz gereken 4 altın kural şudur:
1. Kavrum Derecesi (En Kritik Nokta)
Espresso basınçla demlendiği için çekirdeğin çözünürlüğü önemlidir.
Açık Kavrum (Light Roast): Genelde filtre kahve içindir. Espresso makinesine koyarsanız çok ekşi (asidik) ve gövdesiz bir tat alırsınız.
Çok Koyu Kavrum (Dark Roast): İtalyan tarzıdır ama dikkat! Çekirdekler simsiyah ve yağlıysa "yanık lastik" tadı alabilirsiniz.
İdeal Olan: "Medium-Dark" (Orta-Koyu) veya paket üzerinde "Espresso Roast" yazan kavrumlardır. Bunlar hem çikolata/karamel notalarını ortaya çıkarır hem de asiditeyi dengeler.
2. Tazelik (Krema Faktörü)
Espresso'nun üzerindeki o ballı köpük (krema), çekirdeğin içindeki karbondioksit gazından gelir.
Kural: Paketin üzerinde "Son Kullanma Tarihi" değil, "Kavrulma Tarihi" (Roast Date) yazan kahveleri alın.
Zamanlama: Kavrulduktan sonraki 2. hafta ile 2. ay arası en verimli dönemdir.
Çok taze (1-5 günlük): Gazı atılmadığı için tadı metalik ve dengesiz olur.
Bayat (3 aydan eski): Krema çıkmaz, siyah su akar.
3. Çekirdek Türü (Arabica mı, Harman mı?)
%100 Arabica: Daha aromatik, meyvemsi ve kaliteli tatlar sunar. Ancak kreması daha az ve incedir, gövdesi daha düşüktür.
Blend (Harman - Arabica/Robusta): Eğer İtalyan usulü "yumruk gibi" sert bir kahve ve kalın bir krema istiyorsanız, içinde %10-20 oranında kaliteli Robusta bulunan harmanları seçin. Robusta, kafeini ve kremayı artırır.
4. Makine Tipi Uyarısı (Çok Önemli!)
Eğer Tam Otomatik (Tuşa basınca çekirdeği kendi öğüten) bir makineniz varsa:
Çok yağlı (simsiyah parlayan) çekirdeklerden uzak durun!
Çekirdeğin yüzeyindeki yağ, makinenin içindeki değirmeni zamanla tıkar ve mekanizmayı bozar. Daha mat görünümlü (orta kavrum) çekirdekler makine sağlığı için daha iyidir.
Özetle Tavsiyem: Başlangıç için Brezilya veya Kolombiya kökenli, "Orta-Koyu" (Full City) kavrulmuş, kavrulma tarihi 1 ayı geçmemiş çekirdeklerle başlayın. Bu size o klasik çikolata-fındık notalı, kremalı espressoyu verecektir.
Merhaba canım espresso için asiditesi düşük yani ekşi olmayan bir tat arıyorsan üzerinde çikolata, fındık ve karamel notaları yazan çekirdeklere yönelmelisin. Mesela Brezilya veya Hindistan kökenli orta-koyu (medium-dark) kavrulmuş ve yıkanmış yerine natural işlem görmüş çekirdekleri seçmek o aradığın yumuşak ve gövdeli içimi verecektir. Paketlerin üzerinde Afrika (Etiyopya, Kenya gibi) bölgelerini görürsen bunlar genellikle meyvemsi ve asidiktir bunun için pek tavsiye etmem.
Espresso için çekirdek seçerken önce kavrum derecesine bak: orta‑koyu kavrulmuşlar daha dengeli ve asitsiz. Tazelik çok önemli, kavrulma tarihine dikkat et. Arabica oranı yüksek, tek köken ya da harman dene; çok yönetilmiş, yapay tatları olmayanlar genelde daha temiz içim veriyor. Kendi damak tadını keşfetmek için birkaç farklı bölge ve kavrumla mini denemeler yap, zamanla kendine en uyumlu lezzeti bulursun.
Simsiyah üzeri yağdan parıl parıl parlayan çekirdekleri alma genelde yanık tadı veririyor ve makinenin değirmenini bozuyor. Bir kahve gurusu olarak arabica kullanıyorum köpüğü az ama tadı çok iyi. ☕🤌🏼
Cevap
19Cevap
Açıkçası pek bilgim tok ama bildiğim kadarı ile toz kahve sacilmeki
Bence hangi kahveyi sevdiğine bağlı
Çok acı kahveler içemiyorum ya
A roasting lab ve Sezy coffee markaları benim en memnun olduğum markalar, sen sipariş verdiğinde taze kavurup gönderiyorlar. Benim tat olarak da tercihim Guatemala, asiditesi orta ama beni çeken özelliği yetiştiği yer sebepli çikolata aromasına sahip olması. Bir de bu roasting lab markasının Titan isminde bir blend kahvesi var harman yani, Etiyopya ile Guatemala harmanlanmış, Etiyopya bi tık narenciye aroması veriyor bu karışıma, bunu da severek içiyorum.
aahhaahaha yaw ne kadar abartıyorsun yok damak tadına uygun bulamıyrmuş da yok bilmem neymişte:)))) yavrum sen 6. sınıf kahve içiyorsun, iyi kahve parayla. basarsın 100gramına 5000TL alırsın 1. sınıf kahve ama varlığından bile haberin yok bence. Sen şıttarbaksın tadı farketmesin diye neredeyse yakarak kavurduğu kahveyi içen bir arkadaşımızsın. Bırakın bu kahve işini artık, bana genel kültürle gel, kahveyle değil
Espresso için çekirdek seçerken en önemli şey sadece “iyi kahve” olması değil, espressoya uygun kavrum ve tazelikte olması 🙂
Pakette Espresso yazan bunun için özel üretilmiş çekirdek kahve ya da öğütülmüş olanları tavsiye edebilirim 👍
Arabica var, daha aromatik, meyvemsi ve asidiktir. Nitelikli kahve sevenlerin tercihidir. Ben hoşuna gidecektir.
İçine sakın Nescafe gibi toz kahveler koyma ve Brezilya kahveleri bu konuda çok iyi
O kadar kahve içtim şu asitliymiş ne bilim içinde ne var diye merak etmedim 😇
Bunu kahve satan aktarlara sor ama bence menengic ideal taze çektir
Ben Cafe yokyok dan alıyorum kadikoyden. Nasıl kahve istediğini onlara söylüyorsun. Istedigin lezette olan kahvelerin neler olduğunu anlatıyorlar. Çok sempatik çalışanları var. Hem çok fazla cesitleri hemde çok fazla bilgileri var.
Rica etsem T. akip atar mısın lütfen 🙏
Şimdiden tşkler 😊👍
İlk önce her çeşidinden azar azar aldım tattım kendi damak tadımı buldum onları tüketiyorum markada fark ediyor
Hmmm seçerken dikkat etmen gerekenleri yazmış arkadaşlar marka konusunda sana yardımcı olayım bende Lavazza önerebilirim
kocam seçer genelde kahveyi bilmem ama ERRRRRKEKTEN iyi anlarımmm :)
Direkt starbucks gri renkli dışa sahip olan çekirdek
Hiç denemedim bilmiyorum hazır alıp içiyorum
Gidip çektirmek en iyisi
İnternetten araştırma yaparak
Kahvenin kalitesi ve markası önemlidir
Paraya kıy en iyisini al
Ekspresso kahve bu konuda çok güzel
Valla hiç kahve makinem olmadı bilmiyorum o yüzden
Blend olanlar daha dengeli olabilir
Valla kahveyle çok aram yok
onun makineleri oluyor zaten
Ev tipi mi caffe tipi mi